piątek, 21 listopada 2014

Pasta grzybowa z kaszą gryczaną

Miał być pasztet jak u Olgi, ale mój blender nie daje rady by zmielić kaszę na gładki krem, więc jest po prostu pasta. Taka pasta na pewno zasmakuje wszystkim, którzy lubią kaszę gryczaną. Następnym razem, żeby dodać paście więcej grzybowego aromatu dodam jeszcze suszonego (oczywiście wcześniej namoczonego) borowika.






Składniki:
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej palonej
  • 100 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g twarogu kremowego
  • sól i pieprz

Cebule i czosnek obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Posolić, posypać pieprzem i usmażyć mieszając od czasu do czasu. Przestudzić.
Do miski blendera lub malaksera włożyć kaszę,pieczarki z cebulą i twaróg. Zmiksować dokładnie, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce.

1 komentarz:


  1. kabamaiga
    2014/11/21 10:50:18
    Mam uduszone pieczarki. Wypada tylko ugotować kaszę :)
    jolantaszyndlarewicz
    2014/11/23 13:13:58
    Wygląda smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń