Skoro zrobiłam zakwas buraczany, to i
barszcz na zakwasie ugotowałam. Barszcz bardzo dobry, delikatny w smaku i
w pięknym kolorze.
Korzystałam z przepisu Karoliny, ale dodałam jeszcze wywar z suszonych grzybów, bo bez niego czegoś mi w smaku brakowało.
Składniki:
- 50 g suszonych grzybów
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- 1 nieduży seler
- por
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
- 1 kg buraków
- ok. 250 ml zakwasu buraczanego
Suszone grzyby zalać dzień wcześniej
szklanką zimnej wody i odstawić na noc. Następnego dnia ugotować je pod
przykryciem do miękkości (około 20-30 minut). Ugotowane grzyby wyjąć i
dodać do kapusty z grochem lub farszu do uszek czy pierogów, wywar
zachować.
Do garnka wlać 2,5 - 3 litry wody.
Zagotować i do wrzącej wody włożyć obrane warzywa, liście laurowe i
ziele angielskie. Gotować pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa będą
miękkie. Warzywa wyjąć z wywaru i dodać do sałatki jarzynowej (oprócz
pora), wywar zachować.
Buraki wyszorować i ugotować (w
szybkowarze zajmuje to ok. 10-25 minut, w zależności od ich wielkości, w
garnku dłużej). Ugotowane buraki ostudzić, obrać i pokroić w plastry.
Do ugotowanego wywaru dodać pokrojone
buraki i podgrzać. Dodać wywar z grzybów oraz zakwas buraczany, doprawić
solą i pieprzem i ponownie podgrzać. Nie gotować, bo barszcz straci
kolor.
Odstawić na kilka godzin, żeby barszcz nabrał ładnego koloru.
Przed podaniem również nie gotować, a jedynie podgrzać.
OdpowiedzUsuńmikimama
2015/01/03 13:27:23
Dla mnie to bardzo szlachetna zupa...
Piękny ma kolor...
jolantaszyndlarewicz
2015/01/05 15:13:48
Ja do takiego barszczu już nie dodaję buraków, ale za to grzybek jest konieczny:)