Kruche ciastka smażone w głębokim
tłuszczu, które najlepiej smakują właśnie teraz, w karnawale. Smażenie
rozetek zajmuje sporo czasu, ale warto. Są delikatne i chrupiące, a
kształty zachęcają do jedzenia wszystkich, szczególnie dzieci. Moje
ulubione to śnieżynki, ale można też znaleźć formy w kształcie kwiatka,
koniczyny czy motyla. Najbardziej lubię je jeść od razu po usmażeniu,
kiedy tylko trochę przestygną., tak samo jak faworki.
Składniki (na około 60 ciastek):
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki cukru pudru
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki zmiksować na gładkie
ciasto w blenderze. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta
naleśnikowego. Przykryć i wstawić do lodówki na 60 minut.
W głębokim garnku mocno rozgrzać olej.
Włożyć foremkę do robienia ciastek (postawić ją w garnku rączką do
góry). Podgrzewać kilka minut. Nagrzaną foremkę szybko moczyć w cieście
tak, żeby nie zalać jej górnej krawędzi, bo usmażone ciastko oblepi
foremkę i nie da się go zdjąć bez jego połamania. Foremka ma odpowiednią
temperaturę jeśli po włożeniu jej do ciasta usłyszycie syknięcie.
Foremkę z ciastem natychmiast przenieść do rozgrzanego oleju i smażyć
przez około 25-30 sekund, aż ładnie się zarumieni (kiedy usmażycie
pierwsze ciastko możecie nieco zmniejszyć ogień).
Usmażone ciasto przy pomocy widelca delikatnie zepchnąć na talerz
wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć je z tłuszczu. Przed
podaniem posypać cukrem pudrem. Najlepiej smakują, kiedy są jeszcze
ciepłe.
OdpowiedzUsuńjolantaszyndlarewicz
2015/01/15 17:44:32
Uwielbiałam te ciasteczka, w dzieciństwie pożyczałam foremkę od koleżanki z klasy, a później stałam pół dnia przy kuchni i smazyłam:). Edytko przywołałaś mile wspomnienia:)
Gość: Gosia, 109.77.3.*
2015/01/15 18:10:50
Jakie piękne :) Muszę kupić takie foremki i spróbować, bo nigdy nie jadłam.
Pozdrawiam
Gość: Liwka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/01/15 18:18:29
Prawdziwe dzieła sztuki ;)
Gość: Pani M., *.icpnet.pl
2015/01/15 18:50:13
Prześliczne! Wyglądają jak śnieżynki!,,
komarka
2015/01/15 21:54:35
Ale ładnie wyglądają! :) To chyba najładniejszy kształt rozetkowy, jaki widziałam. A samo smażenie rozetek to już fajna zabawa :)
gosik2.0
2015/01/16 00:14:03
Uwielbiałam te ciasteczka, ale foremki zaginęły przy kolejnych przeprowadzkach.
abbra
2015/01/16 20:36:57
Bardzo ładne gwiazdki !
Gdzieś mam podobną foremkę , ostatni raz używałam jej kilka lat temu ;) Chyba ją wyciągnę ;)
gin86
2015/01/17 16:52:53
Są prześliczne!
Muszę gdzieś znaleźć takie foremki :)
bernadettap
2015/01/30 16:46:50
Edytko, melduję, że ciastka już usmażyć i zjedzone- są pyszne! Dokładnie takie, jak te, które jadłam w dzieciństwie :)