Tarta na spodzie z ciasta francuskiego z
trzema serami - goudą, fetą i kremowym twarogiem. Dwa pierwsze są
pokrojone w słupki i owinięte plasterkami dojrzewającej szynki. Tak
zapieczona gouda smakowała jak wędzony oscypek, co nas podczas jedzenia
zaskoczyło. Ale to bardzo dobrze, bo oscypki bardzo lubimy.
Składniki (na formę 24 x 30 cm):
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 250 g szpinaku świeżego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 200 g sera feta
- 150 g goudy w kawałku + 50 g startej
- 100 g szynki dojrzewającej w plastrach (np. parmeńskiej)
- 150 g twarogu kremowego
- 3 jajka roztrzepane (łyżkę odłożyć do posmarowania)
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 4 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
Ciastem francuskim wyłożyć formę razem z brzegami. Pozostałą część ciasta pokroić w paski i odłożyć.
Szpinak umyć, odcisnąć i drobno pokroić.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, zeszklić na łyżce masła. Dodać
pokrojony szpinak i smażyć przez około 2 minuty. Doprawić do smaku solą
i pieprzem. Przestudzić.
Ser feta i goudę pokroić w słupki grubości ok. 1 cm. Każdy kawałek sera owinąć szynką.
Twaróg kremowy wymieszać z roztrzepanymi
jajkami, 50 g startej goudy, papryką i bułką tartą. Dodać szpinak i
jeszcze raz wymieszać.
Na ciasto w formie wyłożyć masę serową
ze szpinakiem. Ułożyć kawałki serów w szynce. Na wierzchu ułożyć
odłożone paski ciasta tworząc kratkę. Paski ciasta i boki posmarować
odłożonym jajkiem.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C (z termoobiegiem do 180 st.C) i piec przez około 45-50 minut.
OdpowiedzUsuńGość: pani M., *.icpnet.pl
2015/01/10 12:42:14
Tarta mówisz.. To coś dla mnie!
Twoja jest idealna, wygląda jak z dobrej restauracji! Pozdrawiam bardzo serdecznie!!
norber_t
2015/01/10 21:29:19
apetycznie wygląda, z chęcią wypróbuję :)
jolantaszyndlarewicz
2015/01/11 12:35:19
Rewelacyjna zapiekanka, wspaniale wyglądają te zapieczone slupki sera w szynce. Zapisuję przepis:)
kabamaiga
2015/01/11 20:59:45
Tak mi się przypomniała nasza rozmowa o tym, że ciasto francuskie nie ma ani grama masła :)
zuzana19
2015/01/13 22:54:49
Tarta wygląda smakowicie, właśnie szukałam przepisu na wykorzystanie ciasta francuskiego , które zalega mi w lodówce i to jest to :)
Pozdrawiam
wedith
2015/01/15 13:27:36
Aż chce się zjeść w całości!
Gość: , 193.243.143.*
2015/01/16 08:28:39
Mam pytanie co do tego sera owijanego szyneczką... Czy w takim ruloniku ma być razem feta i ser żółty?? Czy feta i ser mają być każdy w osobnym ruloniku?? Pozdrawiam.
edyta_rosner
2015/01/16 09:03:54
Sery należy owinąć każdy rodzaj i każdy kawałek osobno. Dobrze widać to na drugim zdjęciu: owinięta w szynkę feta jest obok tak samo owiniętej goudy.
matleen
2015/01/24 14:14:15
Twoja tarta wygląda bardzo zachęcająco
Pozdrawiam