czwartek, 8 stycznia 2015

Rolada z boczku z pieczarkami i porem

Mój tata kiedyś często kupował boczek rolowany. Najczęściej przyprawiony był sporą ilością papryki. W mojej wersji papryki nie ma, ale są pieczarki, por, mielone mięso i zioła. Taka pieczeń jest bardzo smaczna, aromatyczna i bardzo dobrze sprawdza się jako wędlina do pieczywa.




Składniki:
  • 800 g chudego surowego boczku
  • 250 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 200 g pieczarek
  • 1 nieduży por
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, oregano, estragon, rozmaryn

Jeśli trzeba odkroić z boczku skórę i rozkroić na płat który będzie można zwinąć w roladę. Umyć, osuszyć i dokładnie natrzeć solą oraz pieprzem, zwinąć i odstawić pod przykryciem na około dwie godziny do lodówki.
Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, a następnie podsmażyć na maśle i ostudzić. Pora oczyścić i pokroić w krążki. Pieczarki i pora dodać do mielonego mięsa razem z roztrzepanym jajkiem. Doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Farsz dokładnie wyrobić.
Boczek posmarować farszem, zostawiając jeden wolny brzeg, żeby nadzienie nie wypłynęło. Zwinąć w roladę, ściśle obwiązać grubą bawełnianą nicią. Roladę z każdej strony dokładnie natrzeć oregano wymieszanym z estragonem. Włożyć do żaroodpornej formy, podlać niewielką ilością wody (ok. 60 ml).
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Wstawić formę z roladą i piec przez 20-30 minut bez przykrycia, a potem przykryć i piec przez kolejne 60-70 minut, aż mięso będzie upieczone i ładnie zrumienione.
Po wyjęciu z piekarnika do ostygnięcia co jakiś czas polewać pieczeń sosem, który się wytworzył (wtedy rolada nie będzie sucha).
Można podawać na ciepło jak i na zimno. Jeśli rolada ma pełnić rolę wędliny do pieczywa, to najlepiej kroić ją dopiero po schłodzeniu w lodówce przez całą noc. Wtedy będzie się dobrze kroić i nie będzie się rozpadać. Schłodzoną roladę można kroić nawet na cieniutkie plasterki i ładnie trzyma formę, nie rozpada się.

1 komentarz:


  1. kabamaiga
    2015/01/08 20:16:10
    Mój teść uwielbia boczek. Ja natomiast nie mogę patrzeć na niego (na kanapce). Musze jednak przyznać, że Twoja rolada do mnie przemawia.
    jolantaszyndlarewicz
    2015/01/09 16:27:48
    Bardzo lubię taki rolowany boczuś, moja Teściowa robi przepyszną roladę, twoja nadziana jednak jeszcze bardziej mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń