Likier dla wszystkich, którzy lubią
słodkie napoje alkoholowe. Banalny w przygotowaniu, jedynie z trzech
składników. Poza tym, że bardzo mi smakuje, także szalenie podoba mi się
nazwa "Szalony cielaczek". Wiem, że będzie to jeden z moich ulubionych
likierów, nie tylko na święta.
Przepis znalazłam na blogu Izy, teraz w kolejce do przygotowania czeka Jej likier z kukułek.
Przepis znalazłam na blogu Izy, teraz w kolejce do przygotowania czeka Jej likier z kukułek.
Składniki:
- 500 ml białego rumu
- puszka masy krówkowej (kajmaku)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Do pojemnika blendera wlać połowę rumu, przełożyć masę krówkową i zmiksować dokładnie. Dolać resztę rumu oraz ekstrakt z wanilii i jeszcze raz dobrze zmiksować.
Gotowy likier przelać do butelek i odstawić na około 2-3 dni.
Można przechowywać w temperaturze pokojowej, jeśli ma postać dłużej, przechowywać w lodówce. Każdorazowo przed nalaniem do kieliszków dokładnie wstrząsnąć.
OdpowiedzUsuńn_zak
2015/01/29 15:05:41
Zrobię jeszcze dzisiaj :)
Gość: pani M., *.icpnet.pl
2015/01/29 16:10:04
kocham, uwielbiam!!!!! z lodami i kakao!!!!! mrrraaauuuuu
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2015/01/31 11:22:39
lubię takie podobne nawet robie i z kukulek i malibu z kokosa :) pycha!
aga-aa
2015/02/02 20:19:12
najlepszy!
matleen
2015/02/02 23:19:40
Szalony cielaczek ;) nazwa rozbraja :)
Likier zapewne jest pyszny. Na razie nie mogę go skosztować ale...moi goście i owszem.
Pozdrawiam
Zapraszam do mnie
dorotasmakuje
2015/02/04 00:24:28
chętnie bym skosztowała :)
jolantaszyndlarewicz
2015/02/04 10:41:26
Boska ta nazwa Edytko:). Widziałam go już u Izy ... i nawet masę krówkowa mam... tylko rumu ciągle zapominam kupić:). U nas w domu często robi się podobny likier z tym, że z masy krówkowej i wódki:)
n_zak
2015/02/10 21:30:19
Tak jak napisałam, zrobiłam jeszcze tego samego dnia, nie minęły dwa tygodnie i już tylko końcówka została :)
czympachnieuzakow.blox.pl/2015/02/Likier-kajmakowy.html