Taką mielonkę robię kiedy mam ochotę na
wędlinę z mielonego mięsa. Zawsze to lepiej wiedzieć, co w takiej
mielonce jest, a jeśli sama zmielę mięso i przygotuję wędlinę mam
pewność, że wiem, co jem ja i moja rodzina. Przepis od Izy jest bardzo prosty, tyle że do przygotowania takiej mielonki potrzebny jest szynkowar.
Jeśli nie macie szynkowara, a lubicie domowe wędliny, TUTAJ znajdziecie zbiór przepisów na wędliny które pojawiły się już na blogu.
Składniki (na szynkowar o poj. 900 g):
- 800 g karkówki wieprzowej
- 2 czubate łyżeczki soli peklowej
- 10 g przyprawy Rozkoszna (czosnek suszony, suszony seler, pietruszka i grubo mielone ziarna pieprzu)
- 3 łyżeczki żelatyny wieprzowej
- 50 g wody
Mięso zmielić, dokładnie wymieszać z
pozostałymi składnikami. Wyrabiać ręcznie lub mikserem aż masa mięsna
będzie kleista. Wymieszane mięso nałożyć do szynkowara partiami, każdą
dobrze ugniatać. Wyrównać wierzch, szynkowar zamknąć i wstawić do
lodówki na 24-48 godzin.
Po tym czasie przygotować garnek wyższy
od szynkowara, żeby dało się go przykryć. Dno wyłożyć ścierką. Wstawić
zamknięty szynkowar i zalać wrzącą wodą do wysokości poniżej 2 cm od
górnego brzegu szynkowaru. Przykryć i gotować na małym ogniu (tak, żeby
woda lekko pyrkała) przez około 60 minut. Po 50 minutach sprawdzić
specjalnym termometrem temperaturę wędliny - powinna wynosić 71 st.C.
Jeśli mięso jej jeszcze nie osiągnęło, należy gotować, do momentu, kiedy
ją osiągnie. Wyjąć szynkowar (ja zostawiam do przestygnięcia w garnku),
zostawić do ostygnięcia, a potem włożyć na noc do lodówki.
Po tym czasie odpiąć klamrę szynkowaru,
zanurzyć go na chwilę w gorącej wodzie, odwrócić do góry nogami i
wytrząsnąć wędlinę (jeśli trzeba, można pomóc sobie nożem).
OdpowiedzUsuńGość: Pani M, *.icpnet.pl
2015/01/20 17:02:20
Widziałam już ostatnio domową mielonkę na jednym z blogów i... Zazdroszczę Wam dziewczyny, że Wam się chce.
jolantaszyndlarewicz
2015/01/22 11:48:32
Edytko, ależ mi narobiłaś ochoty na takie mięsko ... chyba czas odkurzyć szynkowar:)
Gość: Maria, *.dynamic-ww-01.vectranet.pl
2016/11/26 01:04:27
Właśnie kupiłam szynkowar i wypróbuję Pani przepis. Zaciekawił mnie i nie mogę doczekać się finału. Własna wędlinka bez konserwantów... Poszukam jeszcze innych przepisów np na szynkę lub coś drobiowego. Serdeczne dzięki za dzielenie się przepisami. Serdecznie pozdrawiam