Gęsta, pożywna, treściwa zupa. Doskonale rozgrzewa, smakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym.
Przepis znalazłam na blogu Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki już jakiś czas temu, ale dopiero teraz zrobiłam. Nam bardzo smakowała i będę do niej na pewno wracać.
Przepis znalazłam na blogu Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki już jakiś czas temu, ale dopiero teraz zrobiłam. Nam bardzo smakowała i będę do niej na pewno wracać.
Składniki:
- 3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 4 łyżki czerwonej soczewicy
- puszka krojonych pomidorów
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 papryki w różnych kolorach (czerwona i żółta)
- 5 łyżek kuskusu
- sól, pieprz, cukier, liść laurowy,
- po 1/3 łyżeczki tymianku, oregano i ostrej mielonej papryki
Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na
rozgrzanym oleju. Dodać paprykę, chwilę smażyć. Zalać bulionem, dodać
przepłukaną na sicie soczewicę oraz pomidory i przyprawy. Gotować na
małym ogniu przez około 15 minut, aż soczewica będzie miękka. Wtedy
zdjąć z ognia, wsypać kuskus, wymieszać i odstawić pod przykryciem na
kilka minut. Kiedy kuskus napęcznieje i będzie miękki zupę doprawić
solą, pieprzem i cukrem.
OdpowiedzUsuńwedelka
2015/01/21 16:16:32
Cieszę się, że Wam smakowała :)
Gość: Pani M, *.icpnet.pl
2015/01/21 18:11:32
Przepyszna zapewne!!!
Gość: foodmania, *.ssp.dialog.net.pl
2015/01/21 21:14:28
pożywna i pełna smaku :)
jolantaszyndlarewicz
2015/01/22 11:49:45
Wygląda pysznie:). Pozdrowionka zasyłam
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2015/01/22 19:08:58
Planuje zupe z czerwonej soczewicy ale inna niz twoja :) Chociaż zdjecia mnie kuszą:)