Likier
który pokazałam wczoraj można nie tylko wypić, ale też dodać do ciasta.
Na przykład takiego pełnego bakalii keksu. Przepis znalazłam u Karoliny
i upiekłam go na święta, ale jeśli lubicie bakaliowe ciasta możecie
takie ciasto upiec też zupełnie bez okazji. Moje ciasto upiekłam w nieco
większej formie niż w oryginalnym przepisie, wiec wyszło niższe, ale
smaku przecież to nie zmieniło.
Składniki (na formę o średnicy 20 cm):
- 175 g suszonych śliwek, posiekanych
- 110 g rodzynek
- 90 g miękkiego masła
- 85 g cukru trzcinowego
- 85 ml miodu
- 65 ml likieru czekoladowo-piernikowego
- sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao niesłodzonego
- 75 g mąki pszennej
- 40 g migdałów mielonych
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
W garnku zagotować suszone owoce, masło, cukier, miód, likier, sok i skórkę z pomarańczy, przyprawę do piernika oraz kakao. Kiedy całość zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i gotować mieszając przez 10 minut. Odstawić do przestudzenia na około 30 minut.Następnie dodać jajka, mąkę, mielone migdały, proszek oraz sodę i wymieszać łyżką lub przy pomocy miksera.
Tortownicę podwójnie wyłożyć papierem do
pieczenia (dno i boki). Przełożyć ciasto, wyrównać wierzch. Włożyć do
piekarnika nagrzanego do 150 st.C i piec przez około 90 minut. Kroić
dopiero po całkowitym ostygnięciu.
OdpowiedzUsuńwiosenka27
2015/01/05 14:27:44
Pysznie się prezentuje:)
jolantaszyndlarewicz
2015/01/05 15:16:57
Przepysznie wygląda ... i tyle ma w sobie dobroci:) buziaki Edytko:)
Gość: agata, 193.109.239.*
2015/01/05 16:44:50
jak coś ma w sobie czekoladę to musi być dobre :)
kabamaiga
2015/01/05 17:46:59
Znowu bym zjadła. Cieszę się, że smakowało.
Gość: Szefowa w swojej kuchni -, *.helpnet.pl
2015/01/05 17:52:50
Świetny, ostatnio mam chęć na mocno czekoladowe wypieki. :)
majanaboxing
2015/01/05 18:06:11
Ależ smakowity keksik, mniam, mniam :)
Gość: pollyzeczki, *.dynamic.chello.pl
2015/01/05 19:33:22
jezeli czekoladowy to musi byc prze py szny!!
wedelka
2015/01/05 21:31:25
Ależ apetycznie wygląda :)
gin86
2015/01/06 23:24:47
Mmm, kusisz :)