W tyn roku po raz pierwszy podałam na wigilijną kolację barszcz czerwony na zakwasie. Do tej pory barszcz robiłam według tego przepisu.
Chyba od teraz zostanę przy wersji zakwasowej, bo wymaga mniej pracy,
co liczy się przed świętami, a i warzywa z których gotuje się wywar
można zużyć do sałatki i nie trzeba ich już gotować osobno, więc
właściwie mam dwie potrawy za jednym zamachem.
Przepis z blogu Sto kolorów kuchni.
Przepis na barszcz na takim zakwasie znajdziecie TUTAJ.
Składniki:
- 1 kg buraków
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 4-5 dużych ząbków czosnku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- sok z 1 małej cytryny
Buraki obrać, umyć i pokroić w
plasterki. Pietruszkę obrać, umyć i pokroić na kawałki. Cebulę obrać i
pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa włożyć do dużego
słoja lub naczynia kamionkowego.
Około 2 litry letniej przegotowanej wody
wymieszać z solą, cukrem i sokiem z cytryny. Przygotowaną zalewę wlać
do słoja z warzywami tak, żeby wszystkie były nią przykryte. Słój
przykryć gazą, owinąć gumką i odstawić na 3-4 dni. Jeśli na wierzchu
pojawi się piana, należy ją usuwać.
Następnie zakwas przelać przez sito do czystej butelki lub słoika i przechowywać w lodówce do 14 dni.
OdpowiedzUsuńzapiski_szwedzkie
2015/01/03 20:33:43
A jak pozniej z zakwasu robi sie juz sam barszcz?
edyta_rosner
2015/01/03 20:47:53
Przepis na barszcz na zakwasie jest w dzisiejszym wpisie:
przystole.blox.pl/2015/01/Barszcz-czerwony-na-zakwasie.html
jolantaszyndlarewicz
2015/01/05 15:12:48
Bardzo lubię gotować barszcz z zakwasu, bo nie dość, że szybko się go robi to jest przepyszny:) .... lubię tez pić sam zakwas:)
zapiski_szwedzkie
2015/01/05 15:22:43
Dzięki.