Ciekawe
w smaku, ciekawe w formie i do tego pięknie pachnące orzechami ciasto
drożdżowe. W naszym domu wszyscy się nim wprost zajadają.
Składniki:
-40 dag mąki pszennej
- 5 dag drożdży świeżych
- 9 łyżek cukru kryształu
- 1 szklanka mleka
- 10 dag masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 30 dag mielonych orzechów laskowych (użyłam włoskich)
- 1 żółtko
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- 2 łyżki konfitury morelowej
- 1 łyżka cukru pudru do posypania
Mąkę wsypać do miski, pośrodku zrobić wgłębienie, wkruszyć tam drożdże i posypać 1 łyżką cukru. Zalać połową szklanki letniego mleka, przemieszać palcami tak, żeby zaczyn był nadal w dołku z mąki. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Masło stopić, przestudzić. Do wyrośniętego zaczynu dodać 3 łyżki cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli, 1 jajko i płynne masło. Wyrobić mikserem na gładkie ciasto (ja najpierw wyrobiłam je mikserem, potem jeszcze trochę ręcznie, do uzyskania gładkiego ciasta). Ponownie przykryć i odstawić na 30 minut.
Resztę mleka zagotować z 5 łyżkami cukru oraz cynamonem i kakao. Zdjąć garnek z ognia, wsypać mielone orzechy, wymieszać dokładnie, przestudzić. Następnie do masy dodać 1 rozbełtane jajko i dobrze wymieszać.
Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt (30 x 40 cm). Posmarować masą orzechową, zwinąć w rulon, pokroić na 8 grubych plastrów.
Tortownicę o średnicy 20 cm (piekłam w takiej o śr. 24 cm, bo mniejszej nie mam) wysmarować masłem, ułożyć w niej plastry ciasta układając powierzchnią przecięcia do góry, w formie kwiatka. Przykryć, odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180C.
Następnie ciasto posmarować rozbełtanym żółtkiem, posypać 1 łyżką posiekanych orzechów. Wstawić do piekarnika na około 40 minut, do zarumienienia się wierzchu ciasta.
Jeszcze ciepłe ciasto posmarować z wierzchu i po bokach marmoladą wymieszaną z 1 łyżką gorącej wody i posypać 1 łyżką siekanych orzechów. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
OdpowiedzUsuńgania76
2009/01/28 15:02:34
Ślicznie wygląda to ciasto!
anra1
2009/01/28 15:04:17
Super wygląda, zjadłabym kawałek do kawusi :)
edysia79
2009/01/28 15:23:48
Ganiu, Anro dziękuję i zapraszam na ciasto do kawki, póki jeszcze jest ;)
majanaboxing
2009/01/28 15:51:18
Edysiu, jakie ono cudowne! Poproszę kawałeczek :)))
edysia79
2009/01/28 15:55:56
Majanko już pakuję ;))
majanaboxing
2009/01/28 16:14:45
Oj, to dobrze Edysiu, bo ja już czuję jego zapach! ;))))
olalala77
2009/01/28 16:15:47
Jakie super ciasto! Momentalnie zgłodniałam :)! Mam na nie tak strraszną ochotę ;)... Pycha!
atina_bc
2009/01/28 16:32:24
Cudownie wygląda i jest w paseczki! Bardzo takie lubię:) A jak jest jeszcze kawałeczek - to ja bardzo poproszę:)
edysia79
2009/01/28 16:47:32
Majanko masz bardzo dobry węch ;)
Olu na prawdę pycha!
Anitko ja też lubię takie kolorowe ciasta. Kawałeczek jeszcze się znajdzie ;)
kasiaaaa24
2009/01/28 18:27:35
Wygląda jak połączenie zakręconych bułeczek i zebry :) Pyszna krzyżówka :)
zemfiroczka
2009/01/28 19:04:19
Achhh ciasta mi się chce, chyba zaraz jakieś do piekła wrzucę ;) Fajowskia, jak to Kasia fajnie określiła - krzyżóweczka :)
pozdr!
ps. zmiany widzę :)
Gość: konsti, *.ip17.fastwebnet.it
2009/01/28 20:35:58
chetnie wyprobuje przepis, bardzo mi sie podoba, mam tylko jedno pytanie: czy w przepisie nie ma za duzo drozdzy? ja jestem przyzwyczajona, ze do takie ilosci maki uzywa sie ok. 20-25 g drozdzy. Czy 50 g to nie za duzo, nie czuje sie ich potem w ciescie? Pytam, bo chce sie tylko upewnic i sprobowac upiec:). A ciasto naprawde ciekawe!
iis111
2009/01/28 20:47:34
Zachwycialam sie tym ciastem. Jakie ono piekne:)
edysia79
2009/01/28 21:09:31
Kasiu mąż kiedy zobaczył to ciasto, pytał czy bułeczki upiekłam, bo wyszedł mi taki kwiatek ;)
Oczko naprawdę tak Cię skusiłam do pieczenia? Niemożliwe! ;)
Zmieniłam wystrój, a co!
Konsti w oryginalnym przepisie (z jakiejś gazety) napisane było, że należy dać "kostkę drożdży (42g)", ja dałam połowę naszej kostki. Myślę więc, że możesz zmniejszyć ilość drożdży o te 10g. W moim cieście wcale nie wyczuwa się drożdży, bo jest bardzo orzechowe, a taka duża ich ilość chyba jest potrzebna, żeby ciasto między warstwami masy wyrosło. Mam nadzieję, że przepis wypróbujesz i napiszesz jak ciasto się udało :)
Iwonko dziękuję :))))
casiapaw
OdpowiedzUsuń2009/01/28 21:29:40
Śliczne :) I ma takie udane paseczki :)
Gość: Aneczka, *.ols.vectranet.pl
2009/01/28 22:11:44
Wygląda bosko, nie ma innej opcji jak tylko trzeba ten przepis zapisać i wypróbować :)
edysia79
2009/01/29 00:01:20
Casiu dziękuję bardzo :))
Aneczko no chyba nie masz innego wyjścia ;)
kachna.pl
2009/01/29 07:55:35
Edysiu Ty mnie zawsze czymś zaskoczysz :) Wygląda rewelacyjnie... muszę koniecznie wypróbować.
Pozdrawiam
Kasia
abbra
2009/01/29 08:56:03
Edysiu , nie dziwię się , że Twoja rodzina zajada się tym ciastem , bo jest śliczne i bardzo apetyczne [ ale mi się zrymowało ;)) ] ! Te równiutkie paseczki nadzienia bardzo efektownie wyglądają :)
jstnk
2009/01/29 11:40:11
Bardzo intrygujące ciasto! A jeszcze do tego aromatyczne:) Koniecznie do wypróbowania!!
malta_79
2009/01/30 09:38:09
Jakie piękne11! Chetnie bym zjadła kawałek!
edysia79
2009/01/30 13:11:22
Dziękuję serdecznie za pochwały dla ciasta i zachęcam do skorzystania z przepisu :)
olciaky
2009/01/30 19:45:35
Jejku! ale piękne zdjęcie.Taaakie artystyczne dzieło.
Pozdrawiam.
adrijah
2010/02/01 00:14:51
Dostałam dzisiaj "zamówienie" na to ciasto, w ramach prezentu urodzinowego :) i mam 2 pytania:
1. gdzie można dostać mielone orzechy laskowe?
2. bardzo źle będzie jak spróbuję użyć drożdży instant?
edysia79
2010/02/01 22:18:55
Adrijah ja nigdy nie kupowałam mielonych orzechów, zawsze trę je w maszynce do warzyw z drobnymi oczkami, ale w hipermarketach widziałam gotowe, tyle że to chyba włoskie orzechy były.
Wydaje mi się, że z suchymi drożdżami też się uda, chociaż ja się z tym rodzajem drożdzy nie lubię i wypieki na nich nie za bardzo mi wychodzą
adrijah
2010/02/02 12:22:28
Dziękuję za odpowiedź. Ja z drożdżami mam dokładnie odwrotnie - instant dają radę, świeże mnie nie lubią ;)
niestety nie mam możliwości zmielenia orzechów, a w sklepach widziałam tylko włoskie i migdały. Znalazłam na allegro i chyba zaryzykuję. Jak nie dojdą na czas, zrobię wersję migdałową najwyżej
edysia79
2010/02/02 23:23:01
Adrijah to z drożdżami mamy odwrotnie :)
Ja laskowe mielone zamieniłabym na włoskie, a nie migdały, żeby smak orzechowy został.
Gość: Kasienska, *.chello.pl
2010/02/16 14:40:45
Ciasto jest ok. Tylko następnym razem jak będę je piekła to zrezygnuję z kakao, bo uważam że ciasto traci wtedy swój orzechowy smak.
Gość: trening na mase, *.warszawa.vectranet.pl
2012/12/07 18:57:27
Pysznie wygląda i jest przepyszne :)