Kolejna propozycja
na smaczny obiad, a nawet dwa, bo pulpecików wychodzi sporo. Mam tylko
jedno zastrzeżenie do tego przepisu - sosu było za mało, przynajmniej
dla nas. Dlatego następnego dnia dolałam do pulpetów trochę śmietanki
uht 18%, trochę wody, doprawiłam do smaku i jak stwierdził mój mąż, to
dopiero był wypas, a danie co dzień to smaczniejsze, tylko szkoda że już
się skończyło ;)
Składniki:
- 60 dag mieszanego mielonego mięsa
- 1 czerstwa kajzerka
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżki startego na drobnych oczkach sera żółtego
- 1 jajko (ja dałam 2)
- suszone zioła prowansalskie
- sól i pieprz
- 25 dag pieczarek
- 1 cebula
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 250 ml śmietany kremówki uht
- 4 łyżki mąki pszennej
- 6 łyżek oliwy lub oleju
Bułkę namoczyć w mleku. Mięso przełożyć do miski, dodać odciśniętą bułkę oraz starty ser. Wbić jajko, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Wyrobić na gładką masę.
Z przygotowanej masy uformować niewielkie kulki. Obtoczyć je w 3 łyżkach mąki. Pulpety obsmażyć na 4 łyżkach oleju na złoty kolor.
Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. W rondlu rozgrzać pozostały olej, zeszklić na nim cebulę, potem dodać pieczarki. Smażyć kilka minut na średnim ogniu. Podlać bulionem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, całość zagotować.
Do rondla z pieczarkami przełożyć usmażone pulpeciki. Przykryć i dusić około 10 minut. Po 8 minutach wlać śmietanę wymieszaną z 1 łyżką mąki. Mieszając, podgrzewać aż sos zgęstnieje, ewentualnie ponownie doprawić do smaku.
OdpowiedzUsuńmajanaboxing
2009/01/15 13:00:45
Edysiu, pulpeciki wyglądają wyśmienicie w tym pieczarkowym sosie ! :)) Smaczniutko u Ciebie jak zawsze :) Pozdrawiam.
ewa-r
2009/01/15 15:23:56
zgłodniałam, patrząc na zdjęcie :-), brzmi pysznie , pozdrawiam
casiapaw
2009/01/15 17:24:31
Edytko, cudowny obiad! Właśnie chodzi za mną kasza z jakim duszonym mięskiem :) Idealnie trafiłaś w mój apetyt ;)
notme-gotuje
2009/01/15 17:34:57
Jak z pieczarkowym sosem to musial byc ''wypas'' to moj ulubiony sos, stawiam go zawsze na pierwszym miejscu. :)
Pozdrawiam!
iis111
2009/01/15 19:51:10
lubie takie dania, szczegolnie z kasza;) mniam:)
kasiaaaa24
2009/01/16 00:01:58
Edysiu wychowałam się na takim jedzeniu :) To jedno z popisowych dań mojej babci. Dzięki Niej pokochałam kaszę gryczaną. Aż mi ślina cieknie.
kachna.pl
2009/01/16 08:05:05
Edysia jak zwykle masz coś co lubię :) a ślubny tez konkretny facet :) ja tam też sporo sosu lubię. A w ogóle to jak Ty zdjęcia umiesz robić ?? Ja połowy nie zdążę uwiecznić bo mi tak soki marsza grają ;)
Pozdrawiam
Kasia
atina_bc
2009/01/16 09:38:01
Ależ smakowity obiadek - bardzo lubię takie dania:)
edysia79
2009/01/16 10:39:09
Majanko jak zawsze? Dzięki kochana :))
Ewo jeśli zgłodniałaś to dobry znak ;) Może zrobisz sobie takie pulpeciki?
Casiu za Tobą chodziło, a do mnie trafiło ;)
Notme ja też uwielbiam sos pieczarkowy, zresztą inne potrawy z pieczarkami też :)
Iwonko właśnie kasza najbardziej mi tutaj pasowała i to był strzał w 10 ;)
Kasiu Ty znasz to danie od dzieciństwa, a ja zrobiłam je pierwszy raz, ale na pewno jeszcze do niego będę wracać :)
Kachna chyba mamy podobny gust kulinarny ;)
Ze zdjęciami to jest tak, że mąż dostaje swoją porcję, a ja robię zdjęcie swojej, bo mąż też długo nie wytrzyma kiedy mu coś smakowicie pachnie ;)
Anitko ja też lubię, a mąż po zjedzeniu tych pulpetów stwierdził, że chce takie dania częściej ;)
casiapaw
2009/01/16 11:09:04
A to niedobre, że do mnie nie trafiło! Ale może gdzieś się błąka i jeszcze przyjdzie ;)
edysia79
2009/01/16 11:33:54
Casiu w takim razie rozglądaj się uważnie, ja Ci to danko podsyłam ;)
mietowka22
2009/01/16 13:55:06
teraz sobie uzmysłowiłam że u mnie już dawno nie było pulpecików, a u ciebie one tak zachęcająco wyglądają i to jeszcze w sosie pieczarkowym
abbra
2009/01/17 09:25:50
Edysiu , bardzo ładne zdjęcie - i "zawartość" zdjęcia również :) Apetyczne pulpeciki !
Gość: skarbeczek0204, *.ssp.dialog.net.pl
2009/08/19 16:27:15
wszystko wyszlo mi super prócz tego,że jak dodałam na koniec smietany to tak jakby sos mi sie zważyla-nie połączyl się z bulionem? ale zageścilam maka i jakos dobrze i smakowało i wygladalo :)
Gość: Beatka, 188.33.134.*
2009/09/14 15:30:34
supwr przepisz,pulpeciki super smaczne...naprawde polecam w 10000000% pozdrawiam właścicielkę przepisu
edysia79
2009/09/14 22:56:28
Skarbeczku cieszę się że mimo wszystko pulpety smakowały, może zrobisz jeszcze jedno podejście?
Beatko no to wspaniałe wieści :)))
Również pozdrawiam!
rosse5
2010/03/02 18:12:57
Bardzo mi się podoba ten przepis:) Dziś będzie pieczarkowa ( też od Ciebie - Mąż uwielbia, ja też) a jutro na obiad pulpeciki:)
Tylko nigdy ich nie robiłam, ta bułka to długo ma w tym mleku leżakować?;) wiem że to głupie pytanie, ale rozumiesz - ja początkująca jestem;)
edysia79
2010/03/02 18:52:24
Rosse bułka ma pływać w mleku aż zmięknie i da się ją odcisnąć,czyli wszystko trzeba zrobić tak, jak przy zwykłych kotletach mielonych i namaczaniu bułki w wodzie :)
Smacznego Wam życzę :)
Gość: 19marta90, *.toya.net.pl
2011/01/31 20:20:57
właśnie zrobiłam wg tego przepisu i wyszło pyszne