Proste
w przygotowaniu i efektownie wyglądające ciasto. Smaczne oczywiście
też. Tylko rumu powinno być więcej, bo teraz nie jest zbyt wyczuwalny.
Przepis z gazety "Moje gotowanie".
Składniki:
- 3/4 kostki margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- 1 czubata szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 4 łyżki mleka
- 1 kieliszek rumu
do dekoracji:
- 1 gorzka czekolada
- 1 łyżka masła
- 1/2 białej czekolady
- 3 łyżki śmietany kremówki
Kakao, rum i mleko wymieszać w szklance.
Margarynę zmiksować z cukrem, nadal miksując wbijać jajka i wlać przygotowany płyn kakaowy.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy, dokładnie zmiksować.
Masę wyłożyć do natłuszczonej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w 180C.
Przestudzone ciasto wyjąć z formy.
Przygotować polewy: gorzką czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem stopić w kąpieli wodnej. Wymieszać do otrzymania jednolitej polewy. Posmarować ciasto.
Białą czekoladę również stopić w kąpieli wodnej, wymieszać z lekko ubitą kremówką. Następnie z białej polewy zrobić na ciemnej nieregularne kręgi.
Jak widać na zdjęciach, robiąc dekorację nie całkiem trzymałam się instrukcji ;)
Składniki:
- 3/4 kostki margaryny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- 1 czubata szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 4 łyżki mleka
- 1 kieliszek rumu
do dekoracji:
- 1 gorzka czekolada
- 1 łyżka masła
- 1/2 białej czekolady
- 3 łyżki śmietany kremówki
Kakao, rum i mleko wymieszać w szklance.
Margarynę zmiksować z cukrem, nadal miksując wbijać jajka i wlać przygotowany płyn kakaowy.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy, dokładnie zmiksować.
Masę wyłożyć do natłuszczonej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut w 180C.
Przestudzone ciasto wyjąć z formy.
Przygotować polewy: gorzką czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem stopić w kąpieli wodnej. Wymieszać do otrzymania jednolitej polewy. Posmarować ciasto.
Białą czekoladę również stopić w kąpieli wodnej, wymieszać z lekko ubitą kremówką. Następnie z białej polewy zrobić na ciemnej nieregularne kręgi.
Jak widać na zdjęciach, robiąc dekorację nie całkiem trzymałam się instrukcji ;)
OdpowiedzUsuńkuchareczka58
2009/01/31 20:14:43
Bardzo ładnie się prezentuje, no i fotki swietne! Rumowego murzynka jeszcze nie robiłam .Pozdrawiam.
Gość: asieja, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/01/31 22:03:46
nawet bardzo efektownie wyglądające.. (:
atina_bc
2009/01/31 23:10:14
Bardo ciekawa propozycja no i piękne zdjęcia:)
abbra
2009/02/01 00:38:11
Smacznie wygląda , nawet bardzo smacznie ! Zjadłabym takiego murzynka :)
kachna.pl
2009/02/01 08:39:10
Edysia piękne zdjęcia i bardzo efektowny ten murzynek
Pozdrawiam
Kasia
olalala77
2009/02/01 10:28:57
Pięknie wygląda ten murzynek! A najlepsza jest w nim ta biała polewa... Dobrze, że nie trzymałaś się tej instrukcji i porobiłaś swoje wzorki :)!
majanaboxing
2009/02/01 11:06:08
Edysiu , piękne zdjęcia!
Bardzo lubię murzynek, Twoja wersja bardzo mi się podoba i pewnie smakuje wyśmienicie . Pozdrówka :)
notme-gotuje
2009/02/01 11:45:06
Wgląda świetnie, a ja uwielbiam rum w ciastach i ciasteczkach, mmmm :)
Pozdrawiam!
andzia-35
2009/02/01 14:07:05
Pięknie wygląda z tą polewą:-)
mietowka22
2009/02/01 20:23:30
przepięknie jest udekorowany, ale bym teraz tak zjadła kawałeczek do herbatki wieczornej :)
iis111
2009/02/01 21:53:43
nigdy nie pieklam murzynka:D
qoopka
2009/02/01 23:32:19
jak ja sie opre czekoladowemu wpisowi????? jestem chyba skazana na tego murzynka :)
kasiaaaa24
2009/02/02 09:56:29
Edysiu jaki cudowny wzór na nim zrobiłaś :) Pięknie wygląda :)
edysia79
2009/02/02 23:21:52
Dziękuję i pozdrawiam wszystkich! :)
olciaky
2009/02/04 13:08:12
Murzynek to proste i pyszne ciasto:)
zemfiroczka
2009/02/08 17:49:19
Super ta polewa wygląda!