Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 4 jajka
- kostka margaryny
- 2 garści rodzynek
- aromat lub cukier waniliowy
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrem na puch, następnie dodawać po jednym jajku. Nadal miksując stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą oraz aromat lub cukier waniliowy i sok z cytryny. Na końcu wsypać umyte rodzynki i wymieszać łyżką.
Ciasto przełozyć do natłuszczonej i posypanej mąką formy keksowej i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC. Piec około 1 godziny.
OdpowiedzUsuńzemfiroczka
2009/01/22 23:38:43
A fajna - lekka taka się wydaje :)
edysia79
2009/01/22 23:43:38
Oczko no właśnie tego przymiotnika mi brakowało przy opisywaniu ciasta ;) Babka jest właśnie taka jak napisałaś.
Pozdrawiam!
casiapaw
2009/01/22 23:55:08
Mniam mniam :) Lubię jeść ciasta w takim kształcie - jakoś tak mi łatwo "wchodzą" ;)
edysia79
2009/01/22 23:56:44
Casiu ja lubię piec ciasta w takiej formie, bo szybko "schodzą" i można upiec następne ;)
kasiac01
2009/01/23 07:31:58
Edysiu, pięknie i puchato wygląda ta babka. Lubię babki, też nie tylko na Sylwestra:)
atina_bc
2009/01/23 08:19:37
Bardzo lubie takie babki, a ta rzeczywiście wygląda lekko i pysznie:)
majanaboxing
2009/01/23 08:44:52
Piękna, puchata ! :)) Edysiu, robisz piękne zdjęcia! :)) Pozdrawiam ciepło , a przepis zapisuję :)
kasiaaaa24
2009/01/23 09:16:12
Ale dawno nie piekłam babki... Wygląda pięknie, taka pulchniutka :) Pozdrawiam
abbra
2009/01/23 10:24:07
Piękna !
To chyba telepatia , bo u mnie w piekarniku też siedzi babka ;))
zjedz_mnie
2009/01/23 11:34:34
Apetycznie wygląda. A nazwę można zmienić na "babkę posylwestrową" i po sprawie:))
iis111
2009/01/23 11:35:38
Sylwestrowa? Czyzbys se spoznila?;)Chyba nie, bo przeciez w poniedzialek zaczyna sie chinski nowy rok:D
olalala77
2009/01/23 15:10:57
Fajna z niej... babeczka ;). Wygląda iście świątecznie - takie ma ładne otoczenie i taka leciutka... Plus te rodzynki :). Bomba!
Pozdrówka
olciaky
2009/01/23 17:28:32
Heh fajna, świetnie brzmi :"Babka sylwestrowa" :D
zapraszam i do mnie :)
Pozdrówka i miłego weekendu!
notme-gotuje
2009/01/23 21:00:18
O! I Ty ''Babuszkę'' upiekłaś, :) u Abbry tez jest ale marmurkowa. :)
Giganty na prawdę, myślałam, że to może jakieś inne owoce, bo takie za duże an rodzynki mi się wydawały. ;)
Pozdrawiam!
kachna.pl
2009/01/24 08:07:06
Witaj Edysia :)
Szacuneczek:) ... klasyka u ciebie.. piękne cisto piaskowe z herbatką super podwieczorek.
Melduje się po chorobie :) jest już dobrze... uffff
Pozdrawiam
Kasia
edysia79
2009/01/24 19:26:04
Kasiuc Ja też lubię babki, ale od kiedy zaczęłam pisać bloga, piekę je trochę rzadziej, bo jest tyle innych ciekawych ciast do upieczenia ;)
Anitko babka była leciutka i puszysta, polecam :)
Majanko dziękuję pięknie i czekam na tą babkę w Twoim wykonaniu ;)
Kasiuuuu24 dziękuję :)
Abbro chyba telepatia ;) Takie proste ciasta są najlepsze do kawki :)
Zjedz_mnie babka sylwestrowa chyba jednak lepiej brzmi, ale Twoja propozycja też jest całkiem, całkiem :)
Iwonko świetny pomysł z tym chińskim nowym rokiem! Wstrzeliłam się świetnie i gdyby ktoś chciał, to może tą babkę upiec na chińskiego sylwestra ;)
Olalala i Olciaky dziękuję serdecznie i pozdrawiam :)
Notme jakoś tak na babuszki nas zebrało ;) Te rodzynki najbardziej mężowi smakują, bo bardzo lubi rodzynki :)
Kachna cieszę się że już wyzdrowiałaś, teraz mój synek ma anginę ropną, mąż też chory, ja staram się bronić przed chorobami.