niedziela, 25 stycznia 2009

Muffinki z szynką i serem

Muffinki które smakują jak bułeczki. Smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek, albo po prostu na zaspokojenie małego głodu. Muszę powiedzieć, że smakują mi jeszcze bardziej niż wszystkie słodkie wersje. Sama zjadłam połowę muffinek które upiekłam, co w przypadku słodkich mi się nie zdarza.
Pierwszy raz zrobiłam je kiedy wybieraliśmy się na urlop nad morze. Musieliśmy przejechać całą Polskę, więc zabraliśmy takie właśnie muffinki zamiast bułek na drogę. Zdjęcia robiłam w samochodzie i nie wyszły niestety zbyt ładnie, a zanim dotarliśmy do celu naszego prowiantu już nie było. Teraz okazją do powtórzenia wypieku stała się Muffinkowa Sobota zorganizowana przez Poswix. Akcja  została przedłużona do poniedziałku, więc przepis wklejam dziś.



Składniki
suche:
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cebula dymka
- 150 g szynki
- 50 g żółtego sera
- szczypta soli

mokre:
- 1 jajko
- 10 łyżek oleju
- 150 ml maślanki

Cebulę posiekać, zeszklić na łyżeczce masła, ostudzić, wrzucić do miski. Ser zetrzeć na drobnych oczkach, szynkę pokroić w kostkę, dołozyć do cebuli, wymieszać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, zmieszać.

W drugiej, mniejszej miseczce rozkłócić jajko z olejem i maślanką.

Mokre składniki wlać do miski z suchymi, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (zbyt długie mieszanie sprawi, że muffinki będą twarde).

Formę do pieczenia muffinek wyłozyć papilotkami i łyżką nakładać porcje ciasta. Wierzch można posypać posiekanym szczypiorkiem. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 25-30 minut.
Po 5 minutach od wyjęcia formy z piekarnika muffinki wyjąć i zostawić do ostygnięcia na kratce.
 

3 komentarze:


  1. kasiaaaa24
    2009/01/25 20:31:53
    Wreszcie muffinki nie na słodko :) Z pewnością są pyszne i pokusiłabym się na taką :) Pozdrawiam :)
    edysia79
    2009/01/25 20:35:44
    Kasiu od kiedy zobaczyłam, że szykuje się muffinkowa sobota planowałam że zrobię własnie muffinki wytrawne, bo wiedziałam, że większość będzie słodka :)
    Została jedna, chcesz? ;)
    poswiatka
    2009/01/25 20:42:30
    Hura! Muffinki wytrawne.. Bałam sie, ze ten temat zostanie pominiety... na szczęscie tak się nie stało. :-))))
    anecik-79
    2009/01/25 21:00:32
    smakowite muffiny musze je zrobić :)
    misbasia
    2009/01/25 21:10:44
    Edysia ma rację! Muffinki wytrawne są pyszne - jadłam kiedyś podobne, ale jeszcze z dodatkiem pora :)
    casiapaw
    2009/01/25 22:00:57
    Oj Edytko, narobiłaś mi nie lada apetytu... :)
    iis111
    2009/01/25 22:10:11
    nigdy nie jadlam wytrawnych muffinek:)
    edysia79
    2009/01/25 22:27:50
    Poswiatko przełamałam tą słodką falę muffinkową ;)

    Anecik zrób, polecam :)

    Misbasiu myślę że w tym przepisie cebulę można by zastąpić porem i też byłyby pyszne.

    Casiu może się skusisz i upieczesz, skoro nie są słodkie? ;)

    Iwonko w takim razie musisz spróbować. U mnie te wytrawne wygrywają ze słodkimi.
    atina_bc
    2009/01/25 22:30:09
    Cudnie wyglądają:) jeszcze nigdy nie jadłam wytrawnych muffinek, trzeba to będzie niedługo zmienić;)
    edysia79
    2009/01/25 22:37:23
    Anitko koniecznie musisz nadrobić te zaległości i upiec takie muffinki. Myślę, że Ci zasmakują tak jak nam wszystkim w domu :)
    aleandra
    2009/01/25 22:51:49
    Aż mi się zachciało upiec :)) Ale nie mam pojęcia, czy na rozpoczęcie kucharzenia gotowanie muffinek to dobry pomysł?
    edysia79
    2009/01/25 23:00:15
    Aleandro muffinki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Nie mogą się nie udać, więc śmiało możesz je upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. gudeli
    2009/01/26 07:49:44
    Takie wlasnie lubie najbardziej. U nas dosc czesto pojawiaja sie na lunch np jako dodatek do salatki ze swierzych warzyw...
    pela910
    2009/01/26 08:04:48
    Popieram, że wytrawne muffinki to super pomysł.
    Ja dopiero zadebiutowałam muffinkowo na słodko, ale następne to na pewno będą właśnie wytrawne. Dziękuję za inspirację.
    kachna.pl
    2009/01/26 08:44:49
    Edysia... po tej słodkiej muffinkowej sobocie to te Twoje wytrawne muffiny to ulga dla kubków smakowych...:)
    Wyszyły znakomicie :)
    Jak tam synek i ślubny ??
    Pozdrawiam
    Kasia
    majanaboxing
    2009/01/26 09:16:04
    Edysiu, sliczne są Twoje muffiny! W takiej wersji nie próbowałam. Robiłam wytrawne raz, smakowąły nam średnio, ale może zrobię kiedyś takie jak Twoje ? :))
    Miłego dnia :))
    olciaky
    2009/01/26 12:14:38
    Nooo to taka alternatywa dla bułeczek:)
    Pozdrawiam.
    casiapaw
    2009/01/26 13:27:06
    Kurczę, może i się skuszę... Kto wie... :)
    edysia79
    2009/01/26 16:19:45
    Gudeli świetny pomysł z sałatką - muszę kiedyś spróbować, może na jakąś rodzinną imprezkę? :)

    Pela polecam wytrawne, mam jeszcze kilka przepisów na takie właśnie muffinki, niedługo się tu pojawią ;) W międzyczasie czekam na Twoją wersję tych :)

    Kachna widzę że miałam dobry pomysł z tymi muffinkami ;)
    Moje chłopaki powoli dochodzą do siebie, dziękuję.

    Majanko widziałam Twoje muffinki, chyba z oliwkami były, prawda? Spróbuj tych, może bardziej Wam zasmakują.

    Olciaky to takie mini-bułeczki ;)

    Casiu :))
    przysmakikarolki
    2009/01/26 17:09:26
    Uwielbiam takie muffinki. Kiedy sama zrobilam pierwszy raz muffiny wytrawne to podobnie jak Ty polowe sama zjadlam. Az wstyd sie przyznac hihihiih
    andzia-35
    2009/01/29 18:14:01
    Uwielbiam muffinki wytrawne!!!
    Gość: tigra24, *.adsl.inetia.pl
    2009/01/31 21:04:04
    Drugie moje muffinki w życiu. W jeden dzień.Mąż czuł niedosyt po czekoladowych (ta połowa ilości) i zażądał następnych:-). Zrobiłam te wytrawne. PYSZNE. Az strach pomyslec co bedzie dalej, bo mam jeszcze pół dużej butli maślanki...
    Gość: iwona, 148.81.254.*
    2009/08/20 10:37:47
    Zrobiłam. Łatwe, szybkie, pyszne. Dziękuję za przepis.
    edysia79
    2009/08/20 10:41:51
    Iwono to ja dziękuję za miły komentarz, to bardzo miłe wiedzieć że moje przepisy są wykorzystywane :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bbrzezinka
    2010/01/04 15:41:15
    Edysiu, swoją przygodę z muffinkami rozpoczęłam właśnie od tego przepisu. Wyszły rewelacyjne, ale... no właśnie jest ale. Jak się dorwało do niej 5 osób to za szybko zniknęły. Swój debiut uważam za udany, dzięki za cenne wskazówki
    Gość: Nina, *.centertel.pl
    2010/02/25 10:49:58
    Muffinki przewrocily u mnie porzadek "jedzeniowy" Teraz to jest tak Muffinki a pozniej do nich jakis dodatek. Raz slodkie dwa razy wytrawne trzy razy slodkie itd itd. Moj slubny radzi mi zebym wystapila z propozycja zawiazania "Klubu Muffinkowego" Naprzyklad spotkanie integracyjne Klubu gdzie czlonkowie klubu przyjada z muffinkami o roznych smakach. No wlasnie to bylaby frajda bo moze w naszym domu nie jedlismy czegos nowego w zestawie muffinkowym.
    edysia79
    2010/02/26 10:31:22
    Nino u mnie tak było, kiedy zaczęłam piec muffinki :) Teraz już trochę rzadziej je piekę, ale mam jeszcze wiele przepisów na nie i za każdym razem zdumiewająco szybko znikają ;)
    A do "klubu muffinkowego" mogę wstąpić od razu i bez namysłu :D
    agnack
    2010/08/24 12:12:00
    Co znaczy "mokre", "suche" ?
    edysia79
    2010/08/24 12:17:34
    Składniki mokre to jajka, olej i maślanka, a suche to produkty sypkie, czyli mąka, proszek do pieczenia, czy ser. Wszystkie są wymienione w składnikach.
    Gość: makarona, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/09/21 12:57:20
    a na ile sztuk jest przepis?
    wyglądają bardzo smakowicie :)
    fantazjemagdyk
    2010/10/10 18:50:33
    zrobiłam :) wyszły świetnie i wszystkim smakowały :)
    cyklamens
    2011/03/17 09:33:49
    doskonałe, polecam
    cyklamens
    2011/03/17 09:34:07
    doskonałe, polecam
    Gość: deb, *.wroclaw.vectranet.pl
    2011/06/28 20:17:11
    ile muffinek wychodzi z tej porcji ? czy szynka w plasterkach nie będzie lepsza?
    edysia79
    2011/06/28 21:30:37
    Z podanych składnikw wychodzi 12 muffinek. Możesz użyć szynkę w plasterkach i pokroić ją w kostkę.
    Gość: deb, *.wroclaw.vectranet.pl
    2011/06/28 22:30:50
    a można dodać kilka łyżek ketchupu, żeby nie były za suche?:) Dziękuje za odpowiedzi!
    Gość: brzozkaa, *.tvk.torun.pl
    2011/12/04 13:00:50
    Serwus! Muffinki wyszły bardzo dobre, tylko połowa ciasta zostawała w papilotkach po ich oderwaniu.. może ciasto powinno być bardziej gęste? wszelkie rady mile widziane :)
    Gość: shag, *.internetdsl.tpnet.pl
    2012/01/30 13:48:26
    Ja od razu robię podwójna porcję. Najlepiej do silikonowych form na mufinki lub babeczki (nie trzeba żadnych papilotek czy innych papierków ;-)
    Dodatkowo połowa mąki jest razowa. I wtedy to jest naprawdę zdrowa przekąska. Zwłaszcza dla dzieciaków niejadków ;-)
    Gość: , *.dsl.dyn.forthnet.gr
    2012/04/16 19:24:01
    co dac zamiast maslanki??
    Gość: Goya, *.internetdsl.tpnet.pl
    2012/07/04 10:08:03
    pychota ! Jak coś to istnieje jeszcze dietetyczna wersja muffinek wytrawnych : www.codogara.pl/4115/muffinki-wytrawne-przepis-dla-stosujacych-diete-south-beach/
    Gość: ooliczkaw, *.zax.pl
    2012/12/03 21:23:14
    robię je często znajomi mówią, że smakują jak bułeczki :)
    Gość: Bakteria, *.croy.cable.virginmedia.com
    2013/03/02 14:04:31
    Juz kilka razy robilam i wszystkim smakuja i pytaja skad przepis :-) Nawet moja mama juz tu zagladala :-)

    OdpowiedzUsuń