Jak
powiedział mój mąż, jest to zwykły-niezwykły schabowy. Smakował nam o
wiele bardziej niż tradycyjny, a żeby go przygotować nie potrzeba wiele
produktów ani pracy, a efekt wspaniały i pięknie pachnie podczas
smażenia.
Przepis pochodzi z książeczki "Pyszne potrawy z wieprzowiny" B. Frutkowskiej i M. Walęckiej-Zdroik.
Składniki:
- 4 plastry schabu bez kości
- sól
- 1 jako
na panierkę:
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- sól
Plastry mięsa rozbić tłuczkiem dość cienko, lekko posolić.
Bułkę tartą zmieszać z drobno pokruszonym tymiankiem, pieprzem i szczyptą soli. Jajko roztrzepać.
Kotlety obtaczać kolejno w jajku i panierce. Smażyć na gorącym tłuszczu (u mnie margaryna).
Nasze kotlety zjedliśmy z frytkami i surówką.
Przepis pochodzi z książeczki "Pyszne potrawy z wieprzowiny" B. Frutkowskiej i M. Walęckiej-Zdroik.
Składniki:
- 4 plastry schabu bez kości
- sól
- 1 jako
na panierkę:
- 1 szklanka bułki tartej
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- sól
Plastry mięsa rozbić tłuczkiem dość cienko, lekko posolić.
Bułkę tartą zmieszać z drobno pokruszonym tymiankiem, pieprzem i szczyptą soli. Jajko roztrzepać.
Kotlety obtaczać kolejno w jajku i panierce. Smażyć na gorącym tłuszczu (u mnie margaryna).
Nasze kotlety zjedliśmy z frytkami i surówką.
OdpowiedzUsuńiis111
2009/01/18 21:19:33
Kto by pomyslas ze tymianek tak zmieni smak tradycyjnych kotletow schabowych:)
edysia79
2009/01/18 21:26:34
Iwonko do tej pory tymianek dodawałam do kurczaka, ale do schabu chyba jeszcze bardziej pasuje. Kotlety pyły pyszne :)
majanaboxing
2009/01/18 22:18:41
Ja też używam tymianku, albo mieszanki ziół prowansalskich , ale najczesciej do mięska z drobiu, bo takie najczesciej robię. Schab jest u mnie rzadko, bo wolimy drobiowe, ale podoba mi sie Twoja propozycja Edysiu :)
edysia79
2009/01/18 22:31:44
Majanko u nas też drobiowe mięso jest częściej niż schab, ale po zjedzeniu tego kotleta mąż stwierdził, że przerzucamy się na schabowe właśnie. Tak mu smakował ;)
kuchareczka58
2009/01/19 07:35:43
Skoro tak go zachwalasz, to muszę go wypróbować ;
Pozdrawiam.
atina_bc
2009/01/19 11:59:28
Bardzo mi się podoba ta panierka, a i schabowe mam w planach, więc.... pewnie już niedługo skorzystam z Twojej propozycji:) Pozdrawiam!
casiapaw
2009/01/19 20:04:31
To się zgrałyśmy, u mnie też dziś kotlety :)
evenka-arabeska
2009/01/19 22:22:38
Edysiu , Ty zawsze wyszperasz jakiś fajny przepis na zwykłe danie przyrządzone w niezwykły sposób :-)
edysia79
2009/01/20 11:26:52
Kuchareczko koniecznie wypróbuj ;)
Anitko skoro schabowe w planach, to muszą to być takie jak te ;)
Casiu telepatia :)
Evenko staram się bardzo ;)
atina_bc
2009/01/27 09:50:02
Edysiu był w planie i oczywiście zrobiłam w takiej panierce:) Bardzo nam smakował:) To jest na prawdę świetny pomysł:)
edysia79
2009/01/27 10:35:36
Super Anitko! Już lecę zobaczyć Twoje kotlety :)
staropolskizapiecek
2011/03/21 12:19:39
Sympatyczna odmiana!
Zapraszam do siebie na kotlety schabowe po węgiersku :)