Składniki:
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 duże jajka
- 2,5 łyżki oleju sezamowego (lub oliwy z oliwek)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
- 100 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki zsiadłego mleka, kefiru lub jogurtu
- 1/4 szklanki prażonych ziaren sezamu
Mąkę wymieszać z sodą, solą i proszkiem do pieczenia. W małej miseczce rozbełtać jajka z olejem i wanilią.
Masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać na przemian mąkę, jajka, mąkę i jajka. Na końcu dodać zsiadłe mleko i sezam. Jeszcze raz krótko zmiksować i przelać do tortownicy wysmarowanej masłem (tortownica powinna mieć 20 cm średnicy, ja piekłam w takiej o śr. 24 cm).
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175C i piec 40 minut. Ostudzić w formie.
OdpowiedzUsuńmajanaboxing
2009/01/24 20:17:04
A wiesz Edysiu, ze też miałam chęć je zrobić z okazji Sezamowego Tygodnia? Jednak zrezygnowałam, nie brałam udziału, jakoś mi się nie złożyło, by je piec ;)
Twoje prezentuje się pyszniutko i ma śliczny kolor!:)
abbra
2009/01/24 20:24:24
Bardzo apetycznie wygląda ! Jest takie żółciutkie - pewnie z prawdziwymi jajkami od prawdziwej kury ... ? ;)
edysia79
2009/01/24 20:30:15
Majanko ja miałam je upiec już wcześniej, ale synek się rozchorował i nie miałam czasu na pieczenie.
Abbro tak, ciasto jest z jajkami od prawdziwych wiejskich kur (od sąsiadki) :)
kasiaaaa24
2009/01/24 21:02:18
Edysiu piękny kolor :) Wygląda bardzo smakowicie, chociaż preferuję ciasta z kremami. Pozdrawiam cieplutko :)
atina_bc
2009/01/24 22:06:19
Edysiu wygląda bardzo smacznie:) Jest takie pysznie żółciutkie:)
iis111
2009/01/24 23:04:15
Nigdy nie jadlam sezamowych slodyczy:) Jadlam tylko sezamki;)
olalala77
2009/01/25 09:25:33
Edysiu, ja też miałam na oku to ciasto :)! Ale w końcu stwierdziłam, że jednak go nie zrobię. A Twoje jest takie piękne. Żółciutkie, takie słoneczne ;)...
Pozdrówka :)
edysia79
2009/01/25 23:23:40
Kasiuuuu czasem warto zrobić sobie przerwę w pieczeniu bardziej skomplikowanych ciast i upiec coś prostego ale równie smacznego ;)
Anitko kolor ciasta to zasługa "wsiowych" jajek :)
Iwonko ja też do tej pory tylko sezamki ze słodkości jadłam. To ciasto przyjemnie mnie zaskoczyło smakowo.
Olu Ty nie zrobiłasś, a ja tak i może teraz się na niego skusisz? :)
kachna.pl
2009/01/26 08:48:49
Edysia fajny przepis ale podobnie jak Abbre urzekł mnie kolor ciasta.... ja tez mam dostęp do swojskich jajek i efekt wypieków jest niesamowity :) teraz kury odpoczywają zimowo ale już idzie ku wiośnie więc pewnie zaczną znosić :)
Pozdrawiam
Kasia
olciaky
2009/01/27 12:42:22
Fajne ciasto:)
Podoba mi się..hmm jeśli z jogurtem to chyba w sam raz dla mnie(uwielbiam takie połączenia!)
Pozdrówka ciepłe.
edysia79
2009/01/27 15:24:30
Olciaky jogurt bardzo do tego ciasta pasuje :)
Gość: anja25, *.wireless.dyn.drei.com
2009/12/12 16:53:34
dziś zrobiłam z 1,5 porcji na tortownice 26 cm, pięknie wyrosło a zamiast kefiru do ciasta dałam mleczko kokosowe...mmm... pachnie super egzotycznie