Kusiły mnie
już od dwóch lat, ale zawsze coś stawało nam na drodze. W tym roku
postanowiłam że im nie daruję i nie będę patrzeć tęsknym wzrokiem
jedynie na zdjęcie z przepisem. Upiekłam i pyszne były, szkoda tylko że
tak szybko się skończyły ;)
Składniki:
ciasto
- 500g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 czubata łyżka masła lub margaryny
- 5 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
nadzienie
- 250g jagód
- 1 czubata łyżka bułki tartej
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1 duże opakowanie cukru wanilinowego
- 1 jajko i odrobina mleka do posmarowania bułek
Drożdże
rozetrzeć z łyżką cukru pudru i łyżką mąki, rozprowadzić szklanką
ciepłego mleka i odstawić w przykrytym ścierką naczyniu do wyrośnięcia.
Jajka ubić z cukrem. Do miski z wyrośniętym rozczynem wsypać mąkę,
wymieszać, dodać jajka z cukrem i roztopione letnie masło lub margarynę.
Wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki, odstawić pod przykryciem
do wyrośnięcia.
Przebrane jagody opłukać na sitku, dokładnie osączyć, wymieszać z bułką tartą, cukrem i cukrem wanilinowym.
Kiedy
ciasto wyrośnie, odrywać niewielkie kawałki, rozpłaszczyć na dłoni,
nakładać po ok. 1 łyżce jagód z cukrem, zlepić dokładnie, żeby nadzienie
nie wyciekło. Bułeczki układać na natłuszczonej blasze w sporych
odstępach, znów przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia. Jeśli ciasto
się lepi do rąk, wystarczy ręce posmarować odrobiną oleju.
Piekarnik
nagrzać do 180ºC, każdą bułeczkę posmarować jajkiem roztrzepanym z
odrobiną mleka, wstawić do piekarnika i piec aż się zrumienią.
Ostudzone
ale jeszcze ciepłe jagodzianki można posypać cukrem pudrem, lub całkiem
wystudzić i polukrować. My jedliśmy już bez tych dodatków.
OdpowiedzUsuńaniellska
2008/07/02 00:02:44
Jestem jagodziankowo-zazdrosna :-) sama nie wiem kiedy znajdę czas na pieczenie takich rarytasów, póki co muszę więc zadowolić się Twoimi zdjęciami!
cuda.wianki
2008/07/02 00:31:36
to musial byc bardzo smaczny piknik :-)
atina_bc
2008/07/02 08:59:16
Piękne! Musiały być przepyszne!:-)
iis111
2008/07/02 09:10:17
ja tez chce, ja tez chce:( skad ja mam wziazc jagody?:( piekne jagodzianki!
majanaboxing
2008/07/02 10:29:38
Piekne są Twoje jagodzianki. Wezme sobie przepis, bo jak tylko znajde gdzies jagody to zrobie takie cudne buleczki. Uwielbiam jagodzianki, pamietam,ze jak mama nam kupowala to zawsze osy chcialy sie przysiąść do naszych jagodzianek a my je odganialismy he he ;)
kasiaaaa24
2008/07/02 15:31:37
Uwielbiam jagodzianki, ale jeszcze nigdy sama nie piekłam. Wyglądają mega apetycznie:)
edysia79
2008/07/02 16:14:38
Aniellska - upieczenie jagodzianek nie zajęło mi aż tak dużo czasu jak się wydaje. Jednocześnie smażyłam naleśniki na patelni, pilnowałam bułek w piekarniku i jeszcze haftowałam ;)
Cuda.wianko - bardzo smaczny :D
Atino - oj tak, były przepyszne, nawet synkowi nie przeszkadzało to ciemne "coś" w środku bułek ;)
Iwonko - gdyby się dało, to bym Ci wysłała :)
Majanko - bierz przepis i rób dopóki są jagody ;)
Kasiu - spróbuj, nie są trudne do zrobienia, a w smaku o wiele lepsze niż kupne.
abbra
2008/07/02 19:58:05
Edysiu , pysznie wyglądają ! I te jagódki bardzo zachęcająco zerkają z bułeczek ;)
casiapaw
2008/07/02 20:59:51
Jakie ładne! I jak dużo jagód! Nie ma nic pyszniejszego niż domowe jagodzianki, z prawdziwymi jagódkami, a nie jakimiś dżemopodonymi nadzieniami :)
edysia79
2008/07/02 22:17:35
Abbro - dziękuję :) Jagódki tak zachęcająco zerkały że bułeczki zniknęły w bardzo szybkim tempie ;)
Casiu - domowe jagodzianki to jest to! :)
Gość: Beata, 136.8.152.*
2008/07/03 15:24:38
Wczoraj przeczytałam przepis na Twoim blogu i po powrocie z pracy postanowiłam upiec jagodzianki. Bałam się, że się nie udadzą, ale wyszły super. Dzisiaj jak wrócę z pracy zrobię takie same - została połowa drożdży ze 100-gramowej kostki :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
edysia79
2008/07/05 22:07:12
Beato - bardzo się cieszę że jagodzianki Ci się udały i że zasmakowały aż tak że chce Ci się robić powtórkę :) Ja również pozdrawiam serdecznie.
usmiecham-sie
OdpowiedzUsuń2008/07/06 12:12:54
o boze, ja tez je zrobie!
pelno jagod, trzeba korzystac! :)
edysia79
2008/07/06 21:34:11
Usmiecham sie - zrób, nie pożałujesz :) Trzeba korzystać z jagód póki są :)
usmiecham-sie
2008/07/08 22:13:41
Zrobilam edysiu :)
Z innego przepisu, ale natchniona twoim. Masz rację - byly pyszne, tylko strasznie szybko sie skonczyly. Na jutro zostala mi tylko jedna, ktora chyba bede celebrowac przez caly dzien az do wieczora, kiedy to nastapi wielki final i ja zjem :)
abbra
2008/07/10 23:12:53
Edysiu , zrobiłam dzisiaj - wyszły pyszne , leciutkie, pięknie wyrośnięte - pycha !
edysia79
2008/07/11 14:57:42
Usmiecham-sie - Miło mi że Cię zainspirowałam, szkoda tylko że nie skorzystałaś z mojego przepisu. Zresztą to nie ważne, bo jagodzianki zawsze są pyszne ;)
Abbro -Bardzo się cieszę że je zrobiłaś i że smakują :)
Gość: martyna, *.connecta.pl
2009/03/07 17:56:54
ja dzisiaj zrobiłam z powidłem jagodowym...mniamm pyszne wyszły. Wszystkim przepis polecam:)
edysia79
2009/03/07 22:46:19
Martyno dziękuję za tak miły komentarz. Ciesze się, że jagodzianki się udały i że smakowały :)
milk_chocolate84
2010/04/28 23:40:32
Edysiu, wykorzystałam Twój przepis na ciasto z jagodzianek do drożdżówek z jabłkami. Wyszły pyszne. Ciasto mięciutkie i puchate :) Dziękuję :)
Gość: Agnieszka, *.starachowice.vectranet.pl
2010/07/05 22:01:51
Ciasto wg przepisu wyszło mi bardzo rzadkie, dosypałam sporo mąki i teraz czekam na efekt. Bo jagodzianki pachną c u d o w n i e !Dopiero co je wyjęłam z piekarnika. Ładnie wyrosły, są fajnie zarumienione... Mam nadzieję, że będą pyszne...
o-l-a-23
2012/07/13 00:24:07
Ciasto faktycznie trochę rzadkie ale po dosypaniu mąki wyszło świetne a bułeczki niebo w gębie cudowne ciasto puchate Pozdrawiam
Gość: kuchnia-domowa-ani.blogspot.com, *.189.218.66.skyware.pl
2012/07/25 22:19:18
Jak dla mnie przepis idealny!!! Jagodzianki wyszły rewelacyjnie :)