środa, 11 listopada 2009

Granola z orzechami włoskimi i migdałami

Kiedy za oknem szaro, buro i ponuro, albo co gorsza jest zimno i pada, jak dzisiaj deszcz ze śniegiem, lubimy z mężem zjeść ciepłe, pożywne i dające energię śniadanie. Od pewnego czasu takim śniadaniem jest dla nas granola - z ciepłym mlekiem dla mnie, z zimnym dla męża. Gotową mieszankę kupowałam do czasu, kiedy zobaczyłam u Ani przepis na domową wersję. Od tej pory jadamy tylko domową, a wypróbowałam już kolejne dwa przepisy ale o nich będzie kiedy indziej. Dużo pracy przy przygotowaniu granoli w domu nie ma, a można sobie jej skład dostosować do własnego smaku i podniebienia. Ja na razie jestem wierna tej pierwszej wersji i nie mam zamiaru niczego zmieniać, chyba że się nam "przeje". Podaję przepis ze swoimi niewielkimi zmianami.

Przepis dołączam do Orzechowego Tygodnia.



Składniki (na około 1 kg gotowej mieszanki):
- 300 g płatków owsianych zwykłych
- 40 g płatków ryżowych
- 60 g płatków kukurydzianych
- 3/4 szklanki migdałów obranych ze skórki
- 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 3/4 szklanki ziaren słonecznika
- 1/4 szklanki sezamu
- 1/4 szklanki otrąb pszennych
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 2 garści suszonej żurawiny
- 60 g brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli

- 150 ml soku jabłkowego
- 4 łyżki miodu
- 3 łyżki oleju

Wszystkie suche składniki wymieszać na blasze do pieczenia, zalać mieszanką z soku jabłkowego, miodu i oleju. Wszystko dokładnie wymieszać.

Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 40 minut (po 20 minutach pieczenia przemieszać). Zostawić do ostygnięcia.

1 komentarz:


  1. majazteca
    2009/11/12 08:07:21
    Edysiu, sliczne zdjecie. A taka domowa granola musi byc przepyszna. Tyle w niej smakolykow... :))
    majanaboxing
    2009/11/12 08:57:07
    Jaka cudna granola! Ilez w niej pyszności, samo zdrowie!:)) Piękne zdjęcie :)
    cuda.wianki
    2009/11/12 09:04:31
    a wiesz, ze mnie sie wlasnie konczy muesli i mam sie zamiar zabrac za wlasna granole. spadlas mi z nieba tym przepisem!
    atina_bc
    2009/11/12 09:30:56
    Pysnie wygląda i chodzi za mną zrobienie własnej granoli, muszę kiedyś o tym pomyśleć :) Pozdrawiam:)
    bea.w.kuchni
    2009/11/12 11:13:12
    Cudna, jesienna granola! Nie ma to jak takie domowe rarytasy :)

    Pozdrawiam!
    Gość: gosiab_3, *.dip.t-dialin.net
    2009/11/12 13:21:25
    alez "poszalalas" ,przepysznie wyglada,po prostu-PRZEPYSZNIE!!!
    Pozdrawiam :)
    edysia79
    2009/11/12 17:36:59
    Dziękuję i polecam zrobienia takiej domowej granoli, pyszna jest :]
    vespertinee
    2009/11/12 20:47:55
    Jej, Edysiu, jaka ładna :) A wiesz, że moja pierwsza wersja granoli, tzn. gdy po raz pierwszy ją piekłam, jest identycznie uwieczniona na zdjęćiach w identyczny sposób? Na czarnej blaszce, zdjecie z góry i na trawie :)

    Cieszę się, że CI posmakowała!
    edysia79
    2009/11/13 23:41:59
    Aniu dziękuję :D
    Ale nie masz tego zdjęcia na blogu chyba? Sprawdziłam i go nie widziałam.
    W takim razie granola nam się tak samo plenerowo skojarzyła :))
    Gość: Basketball_Jones, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2010/02/10 08:32:42
    Świetna granola! Cudownie aromatyczna.
    Gość: UniKaTo, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2014/11/08 21:51:14
    Przygotowałam swoją granolę wg tego przepisu. jest super!

    OdpowiedzUsuń