Smakowała nam bardzo, bo była taka jaka powinna być, czyli gęsta, pikantna i bardzo sycąca. Taką właśnie gotuje moja mama i taką pamiętam z dzieciństwa. Polecam i Wam ten przepis.
Składniki:
- 400 g całego grochu
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1-2 ząbki czosnku
- 150 g wędzonego boczku
- 150 g cienkiej kiełbasy
- 1 cebula
- 1 łyżka vegety
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz
Groch namoczyć na noc w zimnej, przegotowanej wodzie. Rano ugotować w tej samej wodzie [jeśli będzie za mało, można wody dolać, ale nie za dużo]. Czas gotowania zależy właściwie od grochu - mój moczył się przez całą noc i do południa dnia następnego, więc ugotował się właściwie w pół godziny. Podczas gotowania groch lubi kipieć, więc polecam gotowanie bez przykrycia, lub z uchyloną pokrywką i częste mieszanie.
Kiedy groch będzie prawie miękki, dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i marchewkę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować aż warzywa zmiękną.
Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Na suchej patelni najpierw podsmażyć boczek, potem dodać kiełbasę z cebulą. Kiedy wszystko się usmaży, dodać do gotującej się zupy. Doprawić majerankiem i pozostałymi przyprawami, pogotować jeszcze chwilę.
OdpowiedzUsuńmafilka
2009/11/12 17:46:38
O tak, grochówka to zupa jesienno-zimowa i własnie niemal identyczna dopiero co gościła na moim stole :-) Ja tylko marchewce w grochówce odpuszczam ;)
Gość: gosiab_3, *.dip.t-dialin.net
2009/11/12 17:52:30
uwielbiam taka grochoweczke!!!!! pyszna jest i cudnie rozgrzewajaca,zrobilas mi smaka :)
Pozdrawiam :)
saurelin
2009/11/12 18:48:45
Uwielbiam grochowke w kazdej postaci. Ta wyglada przepysznie :)
grazyna1961.only
2009/11/12 18:57:14
U nas grochówkę gotuje mój mąż a zajadamy ja wszyscy ze smakiem... Twoja pysznie wygląda :)
iis111
2009/11/12 19:37:18
zjadlabym duzy talerz takiej zupy :)
n_ina
2009/11/12 23:18:31
dodałabym jeszcze jedno - gotowanie bez przykrycia -jak proponujesz, ma jedną ukrytą zaletę - ulatniają się substancje wzdymające...
majazteca
2009/11/13 08:11:39
Narobilas mi smaku ta grochowka Edysiu :) Nie pozostaje mi nic innego jak ugotowac dzis na obiad :))
majanaboxing
2009/11/13 08:28:56
I ja bym się poczęstowała.:)
Ależ mi zapachniało grochóweczką:)
gosiaa99
2009/11/13 18:17:01
Grochowka to moja ulubiona zupa :) mniam uwilebiam ja . kilbaska..bopczek i swize pieczywo pycha twoja wyglada bardzo apetycznie
Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
2009/11/13 22:20:22
Bardzo długo nie lubiłam grochówki. Na dobrą sprawę, to lubię ją dopiero od roku jakoś ;) przy czym im chłodniej na zewnątrz, tym bardziej ją lubię ;)
Gość: Bahus, *.adsl.inetia.pl
2009/11/13 23:16:14
Jeśli wojskowa to na pewno bez wegety...Kto by sobie w wojsku (szczególnie na poligonie) zawracał głowę takimi "wyszukanymi" przyprawami
edysia79
2009/11/13 23:43:10
Dziękuję i grochóweczkę na jesień i zimę polecam :)
cuda.wianki
2009/11/13 23:54:38
dawno u mnie nie bylo i trzeba to zmienic!
ninn17
2009/11/21 15:55:45
dzis na obiad byla u nas :)
jest naprawde smaczna :)
i musze Ci sie przyznac ze pierwszy raz w zyciu sama ugotowalam grochowke!!!!
jakos wczesniej sie jej "balam" :P
Gość: abc, *.wszmijo.edu.pl
2011/10/14 15:34:28
ale po takiej grochówie się pierdzi...
Gość: Karolcia, *.net-serwis.pl
2011/10/31 13:49:49
Grochówka pierwsza klasa!!! Pierwszy raz ją robiłam i wyszła rewelacyjnie! Mam nadzieję że mąż to doceni jak wróci do domu, bo chciał żebym zrobiła mu taką jak jego mama:)
Gość: czar, *.play-internet.pl
2012/02/21 15:00:45
ideał palce lizać!
Gość: woda, 46.227.109.*
2012/03/01 19:22:35
A ile tej wody do zalania grochu. 2l? Się nie znam, to pytam. Wygląda, że przy 1l będzie bardzo gęsta. Dzięki. Pozdr
Gość: Andrew, *.dynamic.gprs.plus.pl
2012/03/02 07:38:20
Moim zdaniem to najlepszy sposób na grochówkę,bez żadnych ceregieli i cudowania a jest jak trzeba.jak to mówią w prostocie sila.
edysia79
2012/03/02 11:39:44
Woda wody trzeba wlać tyle, żeby całkiem zakrywała groch i jej powierzchnia była około 3-4 cm ponad grochem. W razie potrzeby można wody dolewać, jeśli groch wchłonie większość. Potem do gotowania też można dolewać wody, żeby uzyskać taką gęstość zupy jaką się woli.
Gość: gienia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
OdpowiedzUsuń2012/03/07 09:02:54
nigdy sie nie gotuje grochu w tej wodzie co się moczy, i to nie jest wojskowa grochówka bo nie ma wędzonego mięcha np żeberek i od dupy strony bo najpierw się gotuje wywar z mięsa a do niego wrzuca groch namoczony
Gość: Aniullka, *.basl.cable.virginmedia.com
2012/12/04 14:03:04
Wojskowa, czy nie - jest pyszna i koniec! po co komu wiecej miesa? jest boczek i kielbasa. Zamiast krytykowac, zrozum ze inni moga gotowac w inny sposob, ktory wcale nie musi byc gorszy od Twojego. Ja odkad pamietam gotuje grochowke tak jak w tym przepisie i jestem bardzo zadowolona. Pozdrawiam autorke :-)
Gość: , *.speed.planet.nl
2013/10/09 19:58:52
Grochóweczka ugotowana i prawie zjedzona,jest przepyszna.Polecam kazdemu.To byla moja pierwsza grochówka,i jestem z siebie dumna a autorce bardzo dziekuje za przepis i pozdrawiam proszac o wiecej takich pysznych przepisow :)
Gość: , *.pools.arcor-ip.net
2013/12/17 14:40:48
Zupa jest pyszna
Gość: Stary komandos, 77.236.5.*
2015/09/13 16:32:29
Ja dodaję do grochówki jeszcze 5 owoców jałowca wg.starego wojskowego przepisu :-)