poniedziałek, 16 listopada 2009

Kurczak w ziołach

Potrzebowałam szybkiego sposobu na przygotowanie fileta z kurczaka. Znalazłam taki na blogu Wiosenki. Co prawda napisała ona że trzeba marynować mięso przez kilka godzin, a najlepiej całą noc, ale za jej radą znacznie ten czas skróciłam (do około 1 godziny) i też wyszło pyszne i bardzo aromatyczne. Mojego mięsa nie dusiłam, ale po prostu usmażyłam na rumiano. Podaję więc przepis z moimi zmianami, a po oryginał zapraszam tutaj.



Składniki (dla 2 osób):
- 1,5 piersi z kurczaka
- 1/4 szklanki oliwy
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka ziół (oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka margaryny
- sól i pieprz

Mięso pokroić na paseczki.
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem. Do marynaty włożyć mięso, wymieszać tak, żeby całe było w niej obtoczone. Przykryć i wstawić do lodówki na około 1-1,5 godziny.

Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i obsmażyć na oliwie w której mięso się marynowało, dodać margarynę. Smażyć na rumiano.

1 komentarz:


  1. froginthefogg
    2009/11/16 12:38:10
    ja robię tak samo, ale zioła mieszam z mąką.
    ugotujmy
    2009/11/16 12:52:32
    bardzo lubię takie mocno przyprawione kawałki kurczaka (:
    majanaboxing
    2009/11/16 13:27:12
    Mniam :) Alez apetyczne kurczaczki :))
    wiosenka27
    2009/11/16 13:45:34
    Ależ apetyczne porcyjki:) Cieszę się, że samkowało:) Pozdrawiam:)
    grumko
    2009/11/16 14:10:42
    Widzisz Edyto i własnie dlatego kojarzysz mi się z osobą lubiącą dania z drobiu;-) Pozdrawiam!
    edysia79
    2009/11/16 14:14:37
    Andrzeju a wiesz, że jak dodawałam ten przepis to przypomniałam sobie że Tobie się z potrawami z drobiu kojarzę i znów taką wklejam?
    :)))
    iis111
    2009/11/16 21:35:14
    ja zawsze dodaje do takiego kurczaka ziola prowansalskie. Smakuje super:)

    OdpowiedzUsuń