Składniki (dla 2 osób):
- 1,5 piersi z kurczaka
- 1/4 szklanki oliwy
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka ziół (oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka margaryny
- sól i pieprz
Mięso pokroić na paseczki.
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem. Do marynaty włożyć mięso, wymieszać tak, żeby całe było w niej obtoczone. Przykryć i wstawić do lodówki na około 1-1,5 godziny.
Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty i obsmażyć na oliwie w której mięso się marynowało, dodać margarynę. Smażyć na rumiano.
OdpowiedzUsuńfroginthefogg
2009/11/16 12:38:10
ja robię tak samo, ale zioła mieszam z mąką.
ugotujmy
2009/11/16 12:52:32
bardzo lubię takie mocno przyprawione kawałki kurczaka (:
majanaboxing
2009/11/16 13:27:12
Mniam :) Alez apetyczne kurczaczki :))
wiosenka27
2009/11/16 13:45:34
Ależ apetyczne porcyjki:) Cieszę się, że samkowało:) Pozdrawiam:)
grumko
2009/11/16 14:10:42
Widzisz Edyto i własnie dlatego kojarzysz mi się z osobą lubiącą dania z drobiu;-) Pozdrawiam!
edysia79
2009/11/16 14:14:37
Andrzeju a wiesz, że jak dodawałam ten przepis to przypomniałam sobie że Tobie się z potrawami z drobiu kojarzę i znów taką wklejam?
:)))
iis111
2009/11/16 21:35:14
ja zawsze dodaje do takiego kurczaka ziola prowansalskie. Smakuje super:)