wtorek, 10 listopada 2009

Mizeria

Mizeria kojarzy mi się z niedzielnym obiadem. Gotowane ziemniaki posypane koperkiem, kotlet schabowy i mizeria to standardowy zestaw obiadowy z mojego dzieciństwa. Mama zazwyczaj robiła mizerię ścierając ogórki na grubej tarce i dodawała tylko śmietanę oraz sól i pieprz. Ja czasem robię mizerię w wersji lux, a czasem tak jak mama. We wrześniowym numerze "mojego Gotowania" znalazłam przepis w którym jest jeszcze cukier, a ogórki kroi się w plasterki. Postanowiłam spróbować i zrobiłam. Smakowała nam, ale jednak pozostanę przy opcji na słono. Przepis jednak podaję, bo może komuś z was posmakuje bardziej.



Składniki:
- 2 duże ogórki sałatkowe
- 20 dag śmietanki 18% z kartonika
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz

Ogórki umyć, obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Oprószyć solą i odstawić, po chwili odlać sok.
Koperek posiekać bardzo drobno, dodać do ogórków. Wymieszać ze śmietaną, sokiem z cytryny, doprawić do smaku cukrem i pieprzem.

1 komentarz:


  1. majanaboxing
    2009/11/10 17:06:53
    Lubię mizerię, mój synek szczególnie ją uwielbia, ale w wersji z cukrem jeszcze nie próbowalismy.
    Pozdrówki!:)
    saurelin
    2009/11/10 17:30:13
    Uwielbiam mizerie, ogorki kroje w plasterki (ale na tarce) posypuje sola i odstawiam na pare min, dodaje pieprz, duzo koperku i zielonej pietruszki, smietane i kilka kropel octu ziolowego. Pycha wychodzi.

    Na slodko probowalam kilka razy ale to nie moje smaki.
    ninn17
    2009/11/10 17:38:20
    mnie tez wersja na slodko nie podchodzi.
    a sposobem podpatrzonym u tesciowej dodaje pol cebulki w piorka albo kawalek pora
    iis111
    2009/11/10 19:30:54
    moj niedzielny zestaw obiadowy z dziecinstwa byl bardzo czesto taki sam:)
    gosiab_3
    2009/11/10 20:05:41
    i ja jakos za slodka wersja mizerii nie przepadam,sama tradycyjnie robie obowiazkowo z koperkiem zawsze :)
    Pozdrawiam :)
    atina_bc
    2009/11/11 09:18:58
    Mizeria - zdecydowanie smak dzieciństwa:) Ja taką rzadko robię, ale często jadam u teściowej;)
    wedelka
    2009/11/11 13:56:37
    Dawno już jej nie robiłam, chyba niedługo się skuszę. U mnie zawsze wersja bez cukru, a zamiast koperku daję szczypiorek :) Pozdrawiam ciepło :)
    Gość: Gutek, *.adsl.inetia.pl
    2009/11/12 12:03:58
    Stanowczo na słodko :-) Pozdrawiam!
    Gość: Basia, 193.59.105.*
    2014/03/30 11:48:02
    U mnie dziś mizeria! Ja nigdy nie odlewam soku z ogórków, uwielbiam jak łączy się ze śmietaną. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń