Mizeria kojarzy mi się z niedzielnym
obiadem. Gotowane ziemniaki posypane koperkiem, kotlet schabowy i
mizeria to standardowy zestaw obiadowy z mojego dzieciństwa. Mama
zazwyczaj robiła mizerię ścierając ogórki na grubej tarce i dodawała
tylko śmietanę oraz sól i pieprz. Ja czasem robię mizerię w wersji lux,
a czasem tak jak mama. We wrześniowym numerze "mojego Gotowania"
znalazłam przepis w którym jest jeszcze cukier, a ogórki kroi się w
plasterki. Postanowiłam spróbować i zrobiłam. Smakowała nam, ale jednak
pozostanę przy opcji na słono. Przepis jednak podaję, bo może komuś z
was posmakuje bardziej.
Składniki:
- 2 duże ogórki sałatkowe
- 20 dag śmietanki 18% z kartonika
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz
Ogórki umyć, obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki. Oprószyć solą i odstawić, po chwili odlać sok.
Koperek posiekać bardzo drobno, dodać do ogórków. Wymieszać ze śmietaną, sokiem z cytryny, doprawić do smaku cukrem i pieprzem.
OdpowiedzUsuńmajanaboxing
2009/11/10 17:06:53
Lubię mizerię, mój synek szczególnie ją uwielbia, ale w wersji z cukrem jeszcze nie próbowalismy.
Pozdrówki!:)
saurelin
2009/11/10 17:30:13
Uwielbiam mizerie, ogorki kroje w plasterki (ale na tarce) posypuje sola i odstawiam na pare min, dodaje pieprz, duzo koperku i zielonej pietruszki, smietane i kilka kropel octu ziolowego. Pycha wychodzi.
Na slodko probowalam kilka razy ale to nie moje smaki.
ninn17
2009/11/10 17:38:20
mnie tez wersja na slodko nie podchodzi.
a sposobem podpatrzonym u tesciowej dodaje pol cebulki w piorka albo kawalek pora
iis111
2009/11/10 19:30:54
moj niedzielny zestaw obiadowy z dziecinstwa byl bardzo czesto taki sam:)
gosiab_3
2009/11/10 20:05:41
i ja jakos za slodka wersja mizerii nie przepadam,sama tradycyjnie robie obowiazkowo z koperkiem zawsze :)
Pozdrawiam :)
atina_bc
2009/11/11 09:18:58
Mizeria - zdecydowanie smak dzieciństwa:) Ja taką rzadko robię, ale często jadam u teściowej;)
wedelka
2009/11/11 13:56:37
Dawno już jej nie robiłam, chyba niedługo się skuszę. U mnie zawsze wersja bez cukru, a zamiast koperku daję szczypiorek :) Pozdrawiam ciepło :)
Gość: Gutek, *.adsl.inetia.pl
2009/11/12 12:03:58
Stanowczo na słodko :-) Pozdrawiam!
Gość: Basia, 193.59.105.*
2014/03/30 11:48:02
U mnie dziś mizeria! Ja nigdy nie odlewam soku z ogórków, uwielbiam jak łączy się ze śmietaną. Pozdrawiam :)