Pierwszy raz upiekłam to ciasto pod
koniec ciąży. Upiekłam i nie zdążyłam go w domu spróbować, bo trafiłam
do szpitala. Mąż przywoził mi potem po kawałku tego ciasta kiedy
przyjeżdżał w odwiedziny. Od tego czasu minęły trzy lata i teraz
zrobiłam powtórkę.
Ciasto jest bardzo orzechowe i słodkie, więc myślę że można nieco zmniejszyć ilość cukru dodawaną do orzechów, chociaż nam smakuje takie jak jest. Podaję więc przepis oryginalny, a pochodzi on z 'Rodzinnej kuchni "Przyjaciółki" '.
Dodaję to ciasto do akcji Orzechowy Tydzień oraz miksa Ciasto na niedzielę.
Składniki:
- 120 g margaryny
- 200 g cukru pudru
- po 3 krople aromatu waniliowego i migdałowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń o smaku waniliowym
- 400 ml mleka
- 280 g masła
- 250 g orzechów włoskich
- 1/3 tabliczki czekolady gorzkiej
Margarynę utrzeć mikserem z 4 łyżkami cukru, aromatami, solą i jajkami. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 37x22 cm i wstawić do nagrzanego do 180 st.C. Piec 30 minut.
Budyń ugotować w mleku, przykryć garnek folią spożywczą i ostudzić. Zimny budyń utrzeć ze 140 g miękkiego masła.
Masę wyłożyć na ostudzone ciasto.
Ciasto jest bardzo orzechowe i słodkie, więc myślę że można nieco zmniejszyć ilość cukru dodawaną do orzechów, chociaż nam smakuje takie jak jest. Podaję więc przepis oryginalny, a pochodzi on z 'Rodzinnej kuchni "Przyjaciółki" '.
Dodaję to ciasto do akcji Orzechowy Tydzień oraz miksa Ciasto na niedzielę.
Składniki:
- 120 g margaryny
- 200 g cukru pudru
- po 3 krople aromatu waniliowego i migdałowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 300 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 budyń o smaku waniliowym
- 400 ml mleka
- 280 g masła
- 250 g orzechów włoskich
- 1/3 tabliczki czekolady gorzkiej
Margarynę utrzeć mikserem z 4 łyżkami cukru, aromatami, solą i jajkami. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 37x22 cm i wstawić do nagrzanego do 180 st.C. Piec 30 minut.
Budyń ugotować w mleku, przykryć garnek folią spożywczą i ostudzić. Zimny budyń utrzeć ze 140 g miękkiego masła.
Masę wyłożyć na ostudzone ciasto.
Resztę masła rozpuścić, dodać pozostały cukier mieszać aż się rozpuści. Wsypać posiekane orzechy, podprażyć. Lekko ostudzić i wyłożyć na masę budyniową. Lekko docisnąć.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, zrobić kratkę na cieście.
Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
OdpowiedzUsuńwiosenka27
2009/11/15 14:41:31
Wszystko co orzechowe jest pyszne więc już wyobrażam sobie ten smak:)
kasiaaaa24
2009/11/15 14:45:56
Jaka pyszna krajanka :) Świetna propozycja :)
iis111
2009/11/15 15:00:23
ciasto z historia :D fajnie:)
abbra
2009/11/15 19:25:17
Wygląda bardzo apetycznie ! Podoba mi się to połączenie budyniowego kremu i prażonych orzechów - muszę koniecznie przetestować ten przepis :)
atina_bc
2009/11/15 21:39:56
Wygląda bardzo, bardzo smacznie:)
viridianka
2009/11/15 21:43:28
lubię takie ciasta związane ze wspomnieniami, albo wspomnienia związane z ciastem? ;) pysznie wygląda!
majanaboxing
2009/11/16 10:30:16
Edysiu, to ciasto jest przepiękne! czuje,ze smakowałoby mi bardzo!:)
majazteca
2009/11/16 12:21:49
Brzmi i wyglada przepysznie :) Nie ma to jak troche slodyczy dla ciezarnej kobiety :))
Zapisalam sobie przepis :))
mikimama
2009/11/17 11:16:34
Mnie z porodem kojarzy się mój ulubiony murzynek. Upiekłam, bo miałam imieniny, ale nie poczęstowałam gości, bo wylądowałam na porodówce (zamiast u fryzjera). Termin był za miesiąc. Teraz syn ma ponad 5 lat i jest zdrowym, pełnym energii, mądrych chłopcem (może nieco niecierpliwym, od początku zresztą). A Twoje ciasto bardzo by mi przypadło do gustu.
cuda.wianki
2009/11/18 10:33:55
Edysiu, ciasto jest takie fajne, ze glosowalam na nie w mikserze. bardzo mi sie podoba! :-)
beata_1309
2010/01/14 18:44:05
Krajanka zachwyca :),a ja tez mam moja historyjke. Upieklam szarlotke i trafilam do szpitala (tez porod i bylo to tez 3 lata temu:)). Za to po powrocie mielismy pyszny deser do zjedzenia:).
ninn17
2010/02/05 13:02:32
ciasto specjalnie na wizyte tesciow zrobione....
mam nadzieje ze im nie bedzie smakowalo bo wtedy cala blaszka bedzie tylko dla mnie :D
pyszne polaczenie migdalowego ciasta z kremowym budyniem i chrupiacymi orzeszkami...
REWELACJA!!!
edysia79
2010/02/05 18:24:14
Ninn ja mam jednak nadzieję że i teściom będzie smakowało ;)
ninn17
2010/02/05 19:00:43
smakowalo im :)
co prawda malo dla mnie zostalo... ale... upieke jeszcze raz :P
Gość: madaszka1, *.radom.vectranet.pl
2010/07/01 21:44:58
ciasto pyszne wszystkim smakowało.tak szybko dodajesz następne ,że nie wiem które teraz upiec.