piątek, 13 listopada 2009

Zrazy wołowe zawijane

Moje pierwsze takie rolady. Robiłam już wiele rodzajów rolad, ale nigdy z mięsa wołowego. Bardzo smakowały mi te które robi moja teściowa, więc do niej udałam się po instrukcje. Konsultacja odbyła się telefonicznie, po czym zabrałam się do roboty. Okazało się, że nie takie te rolady straszne jak je malowałam, bo dały się ładnie zrolować, potem obsmażyć i tak dobrze się udusiły, że rozpływały się w ustach. I "właśnie o takie mi chodziło" jak mawia mój synek :] Dla mnie - rolady idealne.




Składniki [na 4 rolady]:
- 4 plastry mięsa wołowego [u mnie polędwica]
- 2 łyżki musztardy
- 1 nieduży kawałek cienkiej kiełbasy [np. rzeszowskiej]
- 50 g szynki wędzonej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ogórek kiszony
- przyprawa typu vegeta
- sól, pieprz

- 2 łyżki mąki
- słodka papryka w proszku

Mięso rozbić cienko, posmarować musztardą, posypać solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa rozłożyć pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, potem posypać pokrojoną w kostkę kiełbasą, szynką i plasterkami ogórka. Obłożyć pokrojoną w piórka cebulą, posypać vegetą. Zwinąć rolady, każdą związać bawełnianą nicią tak, żeby farsz nie wypadał ze środka.

W rondlu rozgrzać olej, włożyć rolady i obsmażyć z każdej strony. Następnie podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić około 1 godziny [w tym czasie odwracać rolady i dolewać wody jeśli będzie za mało].
Kiedy mięso będzie już miękkie, rolady wyjąć i odłożyć na bok. Dwie łyżki mąki wymieszanymi z niewielką ilością zimnej wody, wlać do pozostałego z duszenia sosu, wymieszać. Doprawić papryką w proszku. Włożyć do sosu rolady, zagotować.

1 komentarz:


  1. iis111
    2009/11/13 23:15:35
    ja tez niedawno robilam rolady. Ja robie je inaczej, ale moze kiedys wyprobuje Twoj przepis
    edysia79
    2009/11/13 23:43:50
    Iwonko wypróbuj, polecam :]
    grumko
    2009/11/14 07:40:58
    Chociaż jestem świeżo po śniadaniu to myślę, że jeszcze bym znalazł miejsce na kilka takich apetycznych zawiniątek;-)
    grazyna1961.only
    2009/11/14 08:43:41
    Jak pysznie wyglądają! Robię różne rolady, jednak z wołowiny są najsmaczniejsze :)
    majanaboxing
    2009/11/14 09:05:41
    Piękne, kształtne zrazy :) Bardzo lubimy :))
    froginthefogg
    2009/11/17 11:28:44
    oj, te zrazy mnei kuszą już od dłuższego czasu :)
    ale nie wiem czy dam radę?
    Czy mi się farsz utrzyma w środku ....
    edysia79
    2009/11/18 09:49:51
    Froginthefogg na pewno dasz radę, one tylko wyglądają na skomplikowane.
    Jeśli dobrze owiniesz roladki nitką, brzegi też, farsz na pewno nie wypłynie.
    Trzymam kciuki :]
    krokodyll8
    2009/11/27 18:36:52
    Pieknie wyglądają. :-) Perfekcyjnie!! :-))
    Gość: enasp, *.vlan43.nemes.lubman.net.pl
    2010/02/01 16:07:49
    Witam, a ja mam pytanie o te plastry mięsa -jakiej mają być grubości? ok. 1 cm? Ciekawe ile też ważyły i z jakiego mięsa (w sensie części)? Dzięki za odpowiedź
    edysia79
    2010/02/01 22:36:38
    Enasp użyłam polędwicy wołowej, może być pieczeniowe. Plastry mięsa przed rozbiciem miały 1-1,5 cm, a waga tych 4 plastrów to około 800 g.
    Gość: Iwona, 148.81.254.*
    2010/09/06 11:47:40
    Zrobiłam łopatki wołowej. Wyszły kruche i pyszne. Dziękuję za fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń