Składniki [na 4 rolady]:
- 4 plastry mięsa wołowego [u mnie polędwica]
- 2 łyżki musztardy
- 1 nieduży kawałek cienkiej kiełbasy [np. rzeszowskiej]
- 50 g szynki wędzonej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 ogórek kiszony
- przyprawa typu vegeta
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki
- słodka papryka w proszku
Mięso rozbić cienko, posmarować musztardą, posypać solą i pieprzem. Na każdym kawałku mięsa rozłożyć pokrojoną w cieniutkie plasterki marchewkę, potem posypać pokrojoną w kostkę kiełbasą, szynką i plasterkami ogórka. Obłożyć pokrojoną w piórka cebulą, posypać vegetą. Zwinąć rolady, każdą związać bawełnianą nicią tak, żeby farsz nie wypadał ze środka.
W rondlu rozgrzać olej, włożyć rolady i obsmażyć z każdej strony. Następnie podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić około 1 godziny [w tym czasie odwracać rolady i dolewać wody jeśli będzie za mało].
Kiedy mięso będzie już miękkie, rolady wyjąć i odłożyć na bok. Dwie łyżki mąki wymieszanymi z niewielką ilością zimnej wody, wlać do pozostałego z duszenia sosu, wymieszać. Doprawić papryką w proszku. Włożyć do sosu rolady, zagotować.
OdpowiedzUsuńiis111
2009/11/13 23:15:35
ja tez niedawno robilam rolady. Ja robie je inaczej, ale moze kiedys wyprobuje Twoj przepis
edysia79
2009/11/13 23:43:50
Iwonko wypróbuj, polecam :]
grumko
2009/11/14 07:40:58
Chociaż jestem świeżo po śniadaniu to myślę, że jeszcze bym znalazł miejsce na kilka takich apetycznych zawiniątek;-)
grazyna1961.only
2009/11/14 08:43:41
Jak pysznie wyglądają! Robię różne rolady, jednak z wołowiny są najsmaczniejsze :)
majanaboxing
2009/11/14 09:05:41
Piękne, kształtne zrazy :) Bardzo lubimy :))
froginthefogg
2009/11/17 11:28:44
oj, te zrazy mnei kuszą już od dłuższego czasu :)
ale nie wiem czy dam radę?
Czy mi się farsz utrzyma w środku ....
edysia79
2009/11/18 09:49:51
Froginthefogg na pewno dasz radę, one tylko wyglądają na skomplikowane.
Jeśli dobrze owiniesz roladki nitką, brzegi też, farsz na pewno nie wypłynie.
Trzymam kciuki :]
krokodyll8
2009/11/27 18:36:52
Pieknie wyglądają. :-) Perfekcyjnie!! :-))
Gość: enasp, *.vlan43.nemes.lubman.net.pl
2010/02/01 16:07:49
Witam, a ja mam pytanie o te plastry mięsa -jakiej mają być grubości? ok. 1 cm? Ciekawe ile też ważyły i z jakiego mięsa (w sensie części)? Dzięki za odpowiedź
edysia79
2010/02/01 22:36:38
Enasp użyłam polędwicy wołowej, może być pieczeniowe. Plastry mięsa przed rozbiciem miały 1-1,5 cm, a waga tych 4 plastrów to około 800 g.
Gość: Iwona, 148.81.254.*
2010/09/06 11:47:40
Zrobiłam łopatki wołowej. Wyszły kruche i pyszne. Dziękuję za fajny przepis.