Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny
- 4 jajka
- 1 cytryna
lukier:
- 200 g cukru pudru
- sok z cytryny
Cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć na drobnych oczkach, sok wycisnąć. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać.
Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem na puch. Wciąż ucierając dodawać kolejno jajka, a następnie stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryny. Na końcu wlać do masy sok.
Gotową masę przełożyć do nasmarowanej masłem i obsypanej mąką formy keksowej. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i piec przez około 40 minut.
Ostudzone i wyjęte z formy ciasto polać lukrem przygotowanym z podanych składników. Odstawić do zastygnięcia.
Przepis z TEJ strony, podałam z moimi zmianami.
OdpowiedzUsuńzauberi
2011/03/15 23:07:24
mniam :) zjadłabym kawałek do herbatki :) pozdrawiam
shinju
2011/03/15 23:21:24
Taka babka cytrynowa to wspomnienie mojego dzieciństwa. :)
basiap-p
2011/03/15 23:28:44
podoba mi sie
atina_bc
2011/03/16 04:36:32
Tak , cytrynowe smaki to ja bardzo lubię:) Pysznie wygląda ta babeczka:)
majanaboxing
2011/03/16 06:39:30
Pyszna babeczka Edysiu! Uwielbiam cytrynowe wypieki, babeczki cytrynowe są super.
Pozdrowienia:)
usmiecham-sie
2011/03/16 06:54:48
Masz świeżego bloga i bardzo swieże ciasto cytrynowe edysiu :) Z bazylią wygląda bardzo wiosennie i lekko.
elau66wr
2011/03/16 07:39:34
Ale tu się słonecznie zrobiło na wiosnę. Nowa szata bije pozytywną energią. Babki cytrynowe piekę i uwielbiam je za tę lekkość.
majazteca
2011/03/16 07:57:56
W takim razie ja juz lece do kuchni piec te babeczke :) Uwielbiam takie babki, a cytrynowe to juz w ogole rzadza :))
Pozdrawiam.
majazteca
2011/03/16 07:58:26
Zapomnialam napisac, ze podoba mi sie nowa szata graficzna :) Tak tu ladnie i przejrzyscie :)
myniolinka
2011/03/16 09:21:15
widziałam, widziałam... pysznie Ci wyszło to wspólne pieczenie :)
acirinka
2011/03/16 10:21:51
Babki cytrynowe są super!:)
skawola
2011/03/16 10:25:57
też lubię orzeźwiające ciasta- babka musi być super:)
milk_chocolate84
2011/03/16 11:01:20
lubię takie nieskomplikowane babki. Do herbatki nie ma nic lepszego :)
Gość: Smaczny Dom, *.bas.roche.com
2011/03/16 13:18:41
ale inny blog: Ale fajny..taki w sam raz na wiosne:D A ciasto cytrynowe..na wiosne..jak ulal:D
emma001
2011/03/16 15:04:58
babka cytrynowa to moja ulubiona babka
kulinarnespotkania
2011/03/16 17:11:04
cytrynowe wypieki bardzo lubie, wiec pisze sie na kawaleczek tej pysznej babeczki:)
olciaky
2011/03/16 20:12:23
no i proszę, prościej..
wiosenniej..
pyszne ciacho upiekłaś!
Pozdrówka,
Edysiu
zaytoona
2011/03/16 20:29:39
Ależ pyszności! Cudowne orzeźwienie. Małe słońce, kiedy za oknem znów szarość...
justmydelicious
2011/03/16 21:23:38
uwielbiam aromat roznoszący się podczas pieczenia cytrynowych wypieków :)
Gość: dundzia, *.nowanet.pl
2011/03/23 14:26:29
"Przy kuchennym stole" jest u mnie wśród adresów wbitych na stałe i każdego tygodnia do niego zaglądam. Ciasto cytrynowo - kakaowe fantastyczne, a mówi to Ci stara cukiernica.... Teraz pytanie do kremu w torcie cytrynowym. Czy ten cytrynowy kisiel łączy się " na gładko" ze śmietaną, no bita śmietana to delikatny puch, a kisiel ciągnący. I jeszcze: czy można przygotować tort dzień wcześniej, bez uszczerbku dla smaku i puszystości kremu? Podziękowania i wszystkiego dobrego.
edysia79
2011/03/23 14:39:06
Dundzia po pierwsze dziękuję za miłe słowa i witam :)
Teraz co do tortu: ten kisiel nie jest taki gęsty i ciągnący jak zrobiony z torebki, jest rzadszy, więc bardzo dobrze łączy się z ubitą śmietaną (żeby masa śmietanowa była trwała, do ubijanej śmietany dodaję 2 śmietan-fixy).
Tort można przygotować dzień wcześniej, a nawet trzeba, wtedy jest lepszy - blaty ciasta nabierają nieco wilgoci od masy cytrynowej i tort lepiej się kroi. To jest ciasto z tych, które z każdym dniem stają się smaczniejsze ;)