wtorek, 15 marca 2011

Babka cytrynowa

Bardzo lubię wszelkie wypieki cytrynowe. Nie zapychają, a doskonale orzeźwiają. Dlatego moim ulubionym tortem jest właśnie tort z kremem cytrynowym i bezą, a ostatnio rozsmakowałam się w cieście mocno cytrynowym na ciemnym spodzie. Nic więc dziwnego, że i to puszyste, cytrynowe ciasto z kwaskowym lukrem tak mi zasmakowało. Mojej rodzinie zresztą też, zwłaszcza synkowi. Jest bardzo proste do zrobienia, więc na pewno każdy sobie z nim poradzi :)




Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny
- 4 jajka
- 1 cytryna

lukier:
- 200 g cukru pudru
- sok z cytryny


Cytrynę sparzyć, skórkę zetrzeć na drobnych oczkach, sok wycisnąć. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać.

Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem na puch. Wciąż ucierając dodawać kolejno jajka, a następnie stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i skórkę z cytryny. Na końcu wlać do masy sok.

Gotową masę przełożyć do nasmarowanej masłem i obsypanej mąką formy keksowej. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i piec przez około 40 minut.


Ostudzone i wyjęte z formy ciasto polać lukrem przygotowanym z podanych składników. Odstawić do zastygnięcia.


Przepis z TEJ strony, podałam z moimi zmianami.

1 komentarz:


  1. zauberi
    2011/03/15 23:07:24
    mniam :) zjadłabym kawałek do herbatki :) pozdrawiam
    shinju
    2011/03/15 23:21:24
    Taka babka cytrynowa to wspomnienie mojego dzieciństwa. :)
    basiap-p
    2011/03/15 23:28:44
    podoba mi sie
    atina_bc
    2011/03/16 04:36:32
    Tak , cytrynowe smaki to ja bardzo lubię:) Pysznie wygląda ta babeczka:)
    majanaboxing
    2011/03/16 06:39:30
    Pyszna babeczka Edysiu! Uwielbiam cytrynowe wypieki, babeczki cytrynowe są super.
    Pozdrowienia:)
    usmiecham-sie
    2011/03/16 06:54:48
    Masz świeżego bloga i bardzo swieże ciasto cytrynowe edysiu :) Z bazylią wygląda bardzo wiosennie i lekko.
    elau66wr
    2011/03/16 07:39:34
    Ale tu się słonecznie zrobiło na wiosnę. Nowa szata bije pozytywną energią. Babki cytrynowe piekę i uwielbiam je za tę lekkość.
    majazteca
    2011/03/16 07:57:56
    W takim razie ja juz lece do kuchni piec te babeczke :) Uwielbiam takie babki, a cytrynowe to juz w ogole rzadza :))

    Pozdrawiam.
    majazteca
    2011/03/16 07:58:26
    Zapomnialam napisac, ze podoba mi sie nowa szata graficzna :) Tak tu ladnie i przejrzyscie :)
    myniolinka
    2011/03/16 09:21:15
    widziałam, widziałam... pysznie Ci wyszło to wspólne pieczenie :)
    acirinka
    2011/03/16 10:21:51
    Babki cytrynowe są super!:)
    skawola
    2011/03/16 10:25:57
    też lubię orzeźwiające ciasta- babka musi być super:)
    milk_chocolate84
    2011/03/16 11:01:20
    lubię takie nieskomplikowane babki. Do herbatki nie ma nic lepszego :)
    Gość: Smaczny Dom, *.bas.roche.com
    2011/03/16 13:18:41
    ale inny blog: Ale fajny..taki w sam raz na wiosne:D A ciasto cytrynowe..na wiosne..jak ulal:D
    emma001
    2011/03/16 15:04:58
    babka cytrynowa to moja ulubiona babka
    kulinarnespotkania
    2011/03/16 17:11:04
    cytrynowe wypieki bardzo lubie, wiec pisze sie na kawaleczek tej pysznej babeczki:)
    olciaky
    2011/03/16 20:12:23
    no i proszę, prościej..
    wiosenniej..
    pyszne ciacho upiekłaś!
    Pozdrówka,
    Edysiu
    zaytoona
    2011/03/16 20:29:39
    Ależ pyszności! Cudowne orzeźwienie. Małe słońce, kiedy za oknem znów szarość...
    justmydelicious
    2011/03/16 21:23:38
    uwielbiam aromat roznoszący się podczas pieczenia cytrynowych wypieków :)
    Gość: dundzia, *.nowanet.pl
    2011/03/23 14:26:29
    "Przy kuchennym stole" jest u mnie wśród adresów wbitych na stałe i każdego tygodnia do niego zaglądam. Ciasto cytrynowo - kakaowe fantastyczne, a mówi to Ci stara cukiernica.... Teraz pytanie do kremu w torcie cytrynowym. Czy ten cytrynowy kisiel łączy się " na gładko" ze śmietaną, no bita śmietana to delikatny puch, a kisiel ciągnący. I jeszcze: czy można przygotować tort dzień wcześniej, bez uszczerbku dla smaku i puszystości kremu? Podziękowania i wszystkiego dobrego.
    edysia79
    2011/03/23 14:39:06
    Dundzia po pierwsze dziękuję za miłe słowa i witam :)
    Teraz co do tortu: ten kisiel nie jest taki gęsty i ciągnący jak zrobiony z torebki, jest rzadszy, więc bardzo dobrze łączy się z ubitą śmietaną (żeby masa śmietanowa była trwała, do ubijanej śmietany dodaję 2 śmietan-fixy).
    Tort można przygotować dzień wcześniej, a nawet trzeba, wtedy jest lepszy - blaty ciasta nabierają nieco wilgoci od masy cytrynowej i tort lepiej się kroi. To jest ciasto z tych, które z każdym dniem stają się smaczniejsze ;)

    OdpowiedzUsuń