Szybkie bułeczki bez drożdży i bez
oczekiwania na wyrośnięcie. Jeśli będziecie mieć trochę więcej czasu
rano na przygotowanie śniadania, możecie je zrobić przed posiłkiem, bo
najlepiej smakują kiedy są jeszcze lekko ciepłe. Wspaniale pachną serem,
są wilgotne i puszyste, nie trzeba dokładać wielu dodatków, bo same w
sobie dobrze smakują.
Składniki (na 10 bułek):
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 25 g bardzo miękkiego masła
- pęczek drobno posiekanej natki pietruszki
- 170 g startego na drobnych oczkach sera żółtego
- 1 duże jajko
- 100 ml zimnego mleka
- 50 ml zimnej śmietanki 30%
- woda do posmarowania
- ziarna słonecznika i siemienia lnianego do posypania
Nagrzać piekarnik do 200 st.C.
Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą wymieszać w misce. Wetrzeć masło i musztardę. Wsypać pietruszkę i ser.
W osobnym naczyniu wymieszać jajko, mleko i śmietanę, wlać do mąki i wszystkie składniki połączyć łyżką.
Ciasto przełożyć na posypany mąką blat, lekko wyrobić, rozpłaszczyć na grubość około 2 cm i wycinać szklanką sconsy, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować wodą i posypać nasionami.
Piec przez około 15-20 minut. Wyjąć i jeść jeszcze ciepłe.
Składniki (na 10 bułek):
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki musztardy Dijon
- 25 g bardzo miękkiego masła
- pęczek drobno posiekanej natki pietruszki
- 170 g startego na drobnych oczkach sera żółtego
- 1 duże jajko
- 100 ml zimnego mleka
- 50 ml zimnej śmietanki 30%
- woda do posmarowania
- ziarna słonecznika i siemienia lnianego do posypania
Nagrzać piekarnik do 200 st.C.
Mąkę z proszkiem do pieczenia i solą wymieszać w misce. Wetrzeć masło i musztardę. Wsypać pietruszkę i ser.
W osobnym naczyniu wymieszać jajko, mleko i śmietanę, wlać do mąki i wszystkie składniki połączyć łyżką.
Ciasto przełożyć na posypany mąką blat, lekko wyrobić, rozpłaszczyć na grubość około 2 cm i wycinać szklanką sconsy, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować wodą i posypać nasionami.
Piec przez około 15-20 minut. Wyjąć i jeść jeszcze ciepłe.
Przepis z blogu Niesamowite smaki, podałam z moimi zmianami.
OdpowiedzUsuńmollisia
2011/03/08 21:47:34
Ale świetnie wyglądają! Edysiu, scones znałam, ale z żółtym serem? Muszę spróbować! :)
tjaryma6
2011/03/08 22:01:23
Przydałyby się rano;)
zaytoona
2011/03/08 22:06:37
Pięknie żółciutkie! Jestem pewna, że świetnie smakowałyby grubo posmarowane masłem albo z dodatkowym plastrem żółtego sera. Narobiłaś mi "smaka"! ;)
basiap-p
2011/03/08 22:07:17
z żółtym serem muszą być pyszne
majanaboxing
2011/03/08 22:20:35
Bardzo fajne i pyszne bułeczki Edysiu:)
aeliza.kr
2011/03/09 00:25:43
Edysiu sliczne sa :)) ciesze sie ze Wam smakowaly i ze je zrobilas ;)) Pozdrawiam CIe
atina_bc
2011/03/09 05:49:55
Pysznie wyglądają:)
majazteca
2011/03/09 07:45:59
Strasznie apetyczne buleczki :) Ja scones jeszcze nie jadlam ale mam juz w planach kilka fajnych przepisow do wykorzystania :))
Gość: Smaczny Dom, *.bas.roche.com
2011/03/09 11:26:05
nie jadłam..a jeżeli szybkie do przygotowania..to muszę spróbować:) dzięki za przepis:D
bernadeta75
2011/03/09 11:26:19
robiłam ostatnio pobobne bułeczki tez z serem ale bez musztardy, i jak czytam skład to sa bardzo podobne, tyle ze nie wiedzialam ze sie tak nazywaja. teraz zrobie twoja wersje bo dziecku poprzednie bardzo zasmakowały.
wykrywaczsmaku
2011/03/09 12:14:55
świetne! Fajne zdjęcia!
dorota20w
2011/03/09 14:02:07
poproszę odrobinę ;)
kulinarnespotkania
2011/03/09 15:44:54
fajne:) ja do tej poru robilam tylko w wersji slodkiej, ale chetnie wyprobuje i wytrawna:)
marinia
2011/03/09 17:57:46
Napiszę tylko jedno: MNIAM!
Gość: bogna, *.idc.net.pl
2011/03/10 16:11:03
Zrobiłam dzisiaj, mąkę zmieniłam na razową, dodałam jeszcze sezam i czarnuszkę; do tego sos paprykowy- Pycha