środa, 2 marca 2011

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Zawsze wydawało mi się, że zrobienia takich pyz z mięsem jest bardzo trudne i pracochłonne. Teraz już wiem, że wcale tak nie jest. Dodatkową zaletą tego przepisu jest to, że część składników można przygotować na wcześniej, np. wieczorem, a następnego dnia przygotowanie obiadu pójdzie nam znacznie szybciej.

Przepis powstał z kombinacji dwóch innych i na podstawie porad mamy, więc teraz mam już swój własny, sprawdzony przepis :)

Pyzy wyszły pyszne, robiłam je już dwa razy - za pierwszym razem nie zdążyłam zrobić zdjęcia ;) I na pewno jeszcze niedługo je zrobię, póki zima jeszcze trzyma, bo potem trzeba będzie przejść na lżejszą kuchnię.





Składniki (na 4 porcje)
ciasto:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

farsz:
- 350 g mielonego mięsa wieprzowego (karczek lub łopatka)
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- sól i pieprz

okrasa:
- 1 cebula
- ok. 300 g chudego wędzonego boczku



Przygotowanie ciasta:
ziemniaki obrać i połowę ugotować (można dzień wcześniej), zimne przecisnąć przez praskę. Resztę ziemniaków zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane), odcisnąć nadmiar płynu.
Do ziemniaków puree dodać ziemniaki surowe, roztrzepane jajko i mąkę. Doprawić do smaku solą i dobrze wyrobić. Gotowe ciasto podzielić na 16 równych części.


Przygotowanie farszu:
cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać mięso pokrojone w kostkę, podsmażyć, potem podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości, potem ostudzić.
Miękkie mięso z cebulką zmielić, połączyć z resztą składników,, doprawić do smaku, dobrze wyrobić (jeśli farsz będzie zbyt suchy, można dodać troszkę wody spod duszenia mięsa, ale nie za dużo, żeby w dalszym ciągu dało się bez problemu formować). Uformować 16 kuleczek.


Przygotowanie klusek:
każdą porcję ciasta układać na dłoni, lekko rozpłaszczyć tworząc placuszek, na środek położyć kuleczkę z farszu i oblepić ciastem.


Gotowe pyzy wkładać porcjami do osolonego wrzątku i gotować przez 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię.


Podawać od razu, polane podsmażoną razem z pokrojonym boczkiem cebulą.


2 komentarze:



  1. elau66wr
    2011/03/02 10:46:14
    Uwielbiam, a robione własnoręcznie powodują, że na samą myśl chyba w pracy ...klawiaturę ... hi hi mniam mniam
    majanaboxing
    2011/03/02 10:50:59
    Apetyczne te pyzy! Myslę ,ze u mnie wszystkim by smakowały :)
    annas1964
    2011/03/02 11:01:24
    Pyszności:) Uwielbiam pyzy . Twoje prezentują się niezwykle smakowicie:)
    Pozdrawiam:)
    basiap-p
    2011/03/02 11:10:27
    wyglądają bardzo pysznie
    panna_malwinna
    2011/03/02 11:13:09
    pyzy to smak mojego dzieciństwa ;) bardzo lubię. nie dodaję jednak ani jajka ani mąki- łącze ziemniaki ugotowane z surowymi i dodaję skrobię która pozostała po odciśnięciu utartych ziemniaków;)
    Gość: vestigia, *.ip.netia.com.pl
    2011/03/02 11:32:25
    Jesteś pracowita kobietą, myślę że jednak trochę zachodu z tym jest, na pewno więcej niż kupić gotowe:), pozostaje tylko pytanie co oni zmielili do tego farszu ( w tych gotowych).Ja bym się nawet skusiła ale nie mam maszynki do mielenia mięsa, nie chce kupować bo pałam sentymentem do takiej starej made in cccp a ta jest u teściów i nie wiem jak im zabrać ;).Kiedyś do pulpecików z indyka w szale kulinarnym zmieliłam trochę plastikowego tłoka.
    wedelka
    2011/03/02 11:32:43
    Jak pysznie wyglądają :) Sama nigdy nie robiłam, ale uwielbiam takie pyzy. Może się skuszę? Pozdrawiam :)
    zauberi
    2011/03/02 11:38:48
    mniam! Ale mi apetytu narobiłaś :)
    edysia79
    2011/03/02 12:12:53
    Elu ja zawsze jadłam takie domowej roboty, do tej pory robiła je mama, chociaż stanowczo za rzadko, teraz sama się nauczyłam, więc będą częściej ;)

    Majanko, Anno, Basiu dziękuję pięknie :)

    Malwinna wiem, że można użyć skrobi z odcedzenia ziemniaków, ale płyn swoje musi odstać, a z mąką ziemniaczaną jest szybciej ;)

    Vestigia kupnych jeszcze nie jadłam i to chyba dobrze ;)
    A blendera nie masz?

    Wedelko ja się dopiero nie dawno odważyłam i teraz się zastanawiam dlaczego tak późno? ;)

    Zauberi dziękuję. To teraz musisz zrobić, koniecznie ;)
    Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/03/02 12:38:36
    Pyzy wyglądają pysznie, a twój blog to ogromna inspiracja dla mnie- dziękuję!
    Gość: Smaczny Dom, *.bas.roche.com
    2011/03/02 12:48:51
    i prawda, ze czasem warto zajrzeć do kuchni tej ciut starszej? Tak często zapominamy o znanych i dawnych przepisach..zachwycajac sie...np kluskami z Niemiec:)
    Zdjęcia piękne..i zachęciłaś mnie do zrobienia wkrótce pyz. Piszę wkrótce bo niedawno robilam szare kluski..:)

    Pozdrawiam!
    iis111
    2011/03/02 13:13:23
    bardzo kalorycznie, ale jak pysznie:)
    myniolinka
    2011/03/02 13:29:52
    oj dawno nie robiłam sama... jakoś zawsze wolę u mamy zamówić :)
    emma001
    2011/03/02 14:23:44
    u mnie w domu nie smarzymy w nich miesa :) ja najbardziej lubie tego ziemniaka w nich :)
    a u mnie ptzrpis zaczerpniety u ciebie :)
    atina_bc
    2011/03/02 16:21:40
    Chętnie wpadnę do Ciebie na taki obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pinos
    2011/03/02 17:17:34
    Pyzy są dobre na wszystko. Howgh.
    kabamaiga
    2011/03/02 17:38:18
    Kocham pyzy, a te skwareczki na górze - aż się rozmarzyłam.
    froginthefogg
    2011/03/03 09:59:51
    Uwielbiam wszysktko co z ziemniaka!
    A pyzy kocham.

    Nareszcie mam przepis, więc teraz mogę sama spróbować. Do tej pory robiła mama.
    Kupowane są do bani.
    Gość: dilberta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2011/03/05 21:07:19
    Dzisiaj zrobiłam pyzy według Twojego przepisu . Do polania , zamiast skwareczków z tłuszczykiem , zrobiłam sos grzybowy. Pyzy były przepyszne .
    Dziękuję za przepis .
    Gość: anooleczka, 212.191.134.*
    2012/05/24 13:37:06
    Ja mam pytanko. Ile pyz wychodzi z takiego przepisu??
    Zamierzam zrobic w weekend, ale nie wiem czy nie podwoic skladnikow..
    edysia79
    2012/05/24 16:07:20
    Z podanych składników wyjdzie 16 pyz.
    Gość: anooleczka, 212.191.134.*
    2012/05/28 13:26:47
    No tak... slepa bylam i nie widzialam tego w przepisie..
    Jednak pyzy mi nie wyszly, to znaczy ciasto.. Bylo zbyt kleiste,mokre, choc dobrze odsaczylam ziemniaki.. Szkoda bo mielismy taka ochote na te pyzy.
    Gość: , *.dynamic.chello.pl
    2012/11/20 19:02:29
    nie rozumiem przepisu piszesz ze ma byc moeso mielone a potem ze pokrojone w kostke to jakie w koncu ma byc.
    Gość: , *.dynamic.chello.pl
    2012/11/20 19:05:17
    jutro chce zrobic ,ale podejrzewam ze ma byc mielone,przepis latwy z tego co widze,napisze czy wyszlo
    Gość: anonim, 5.174.91.*
    2014/01/16 14:41:15
    Co do pyz sklepowych to we wnętrzu znajduje się to co w innych wyrobach garmażeryjnych sklepowych- zakłady mięsne muszą gdzieś dać te....
    Natomiast ciekawostka, że co do otoczki to też nikt się nie bawi z gotowaniem.Kupujesz grys ziemniaczany, mieszasz z wodą i gotowe!
    Swoją drogą jak chcecie puree ziemniaczane to też nic bardziej prostego- torebka piure+ woda i gotowe! Smacznego
    Gość: Marta, 213.136.248.*
    2014/11/17 15:37:09
    Potwierdzam, pyzy są wyśmienite :) Trochę roboty przy tym było... ale dałem radę. Na blogu przydałaby się kategoria "Dania na szybko" dla mniej zaawansowanych "kucharzy" :)
    Gość: Dagooshya, *.icpnet.pl
    2014/11/25 17:00:37
    Totalnie mi nie wyszły... Zrobiłam krok po kroku tak jak w przepisie, jednak ciasto było zdecydowanie za rzadkie, podsypałam jeszcze mąką. Niby kulki się ulepiły, ale podczas gotowania całkiem się rozpadły, były miękkie jak... ziemniaki, a pod zębami było czuć kawałki tych utartych... Gotowałam część 8 minut, część 10, część 12 i za każdym razem efekt był ten sam :(
    edyta_rosner
    2014/11/28 11:19:09
    Dagooshya może odmiana ziemniaków z których zrobiłaś pyzy nie była odpowiednia i dlatego się rozpadły?
    Gość: , *.ostrowmaz.mm.pl
    2015/02/04 15:01:02
    Genialny przepis , robiłam i wyszły pycha farsz wg.swojego przepisu robiłam ale przepis na ciasto bardzo dobry
    Gość: aga, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2015/04/08 16:17:09
    Bardzo dobre. Polecam
    Gość: s, 193.188.198.*
    2015/09/19 17:02:33
    Świetny przepis! Bardzo Ci dziękuję :) Nie myślałam że to może być tak proste i tak smaczne :))

    OdpowiedzUsuń