W sobotę pierwszy raz w życiu jadłam szpinak. Tak, tak, to możliwe ;)
Rozdrobniony i mrożony jakoś do mnie nie przemawiał, ale kiedy natknęłam się na świeże zielone listki postanowiłam spróbować. Nie zawiodłam się - pierożki były bardzo dobre, smak szpinaku nie dominował dzięki dodatkowi mięsa i wędzonego boczku. Nawet synkowi smakowały, a on należy raczej do tych wybrednych osobników :)
Ciasto na pierogi jest bardzo proste do zrobienia i pomimo dodatku jajek jest miękkie i sprężyste po ugotowaniu. Teraz jeśli będę robiła pierogi, na pewno zrobię je z tego właśnie ciasta.
Składniki (na 4 porcje; 1 porcja = ok. 520 kcal)
ciasto pierogowe:
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oleju
farsz:
- 1 cebula zwykła
- 1 cebula szalotka
- 50 g pokrojonego w drobną kostkę boczku wędzonego
- 1 łyżka masła
- 150 g podsmażonego mielonego mięsa (u mnie z łopatki wieprzowej)
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta
- 200 g świeżych liści szpinaku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- 1 całe jajko
- 1 białko
- 5 cebul
Przygotowanie ciasta pierogowego:
mąkę przesiać na stolnicę i zrobić wgłębienie. Wbić 2 jajka, dodać sól, olej i wymieszać widelcem, zbierając mąkę z brzegów do środka. Wyrobić rękoma ciasto, ewentualnie dolewając odrobinę zimnej wody. Zawinąć w folię i odstawić na około 20 minut.
Przygotowanie farszu:
cebulę zwykłą i szalotkę obrać i drobno posiekać. Szpinak opłukać, przebrać, włożyć do osolonego wrzątku i gotować przez około 1 minutę. Osączyć, odcisnąć i drobno posiekać.
Boczek podsmażyć z cebulą na łyżce masła. Wymieszać ze szpinakiem, mięsem, bułką, jajkiem, majerankiem oraz natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem do smaku
Przygotowanie pierogów:
ciasto cienko rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy. Podzielić na dwie równe części. Na jednej nałożyć w około 3-cm odstępach po 1 łyżce farszu. Miejsca wokół farszu posmarować roztrzepanym białkiem. Przykryć drugim płatem ciasta i docisnąć miejsca między porcjami farszu. Radełkiem wykroić kwadratowe pierożki. Gotować przez 10-15 minut w osolonym wrzątku.
Pozostałe cebule pokroić w krążki, zezłocić na oleju.
Ugotowane pierożki podawać posypane cebulką i posiekaną natką pietruszki.
Rozdrobniony i mrożony jakoś do mnie nie przemawiał, ale kiedy natknęłam się na świeże zielone listki postanowiłam spróbować. Nie zawiodłam się - pierożki były bardzo dobre, smak szpinaku nie dominował dzięki dodatkowi mięsa i wędzonego boczku. Nawet synkowi smakowały, a on należy raczej do tych wybrednych osobników :)
Ciasto na pierogi jest bardzo proste do zrobienia i pomimo dodatku jajek jest miękkie i sprężyste po ugotowaniu. Teraz jeśli będę robiła pierogi, na pewno zrobię je z tego właśnie ciasta.
Składniki (na 4 porcje; 1 porcja = ok. 520 kcal)
ciasto pierogowe:
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oleju
farsz:
- 1 cebula zwykła
- 1 cebula szalotka
- 50 g pokrojonego w drobną kostkę boczku wędzonego
- 1 łyżka masła
- 150 g podsmażonego mielonego mięsa (u mnie z łopatki wieprzowej)
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta
- 200 g świeżych liści szpinaku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- 1 całe jajko
- 1 białko
- 5 cebul
Przygotowanie ciasta pierogowego:
mąkę przesiać na stolnicę i zrobić wgłębienie. Wbić 2 jajka, dodać sól, olej i wymieszać widelcem, zbierając mąkę z brzegów do środka. Wyrobić rękoma ciasto, ewentualnie dolewając odrobinę zimnej wody. Zawinąć w folię i odstawić na około 20 minut.
Przygotowanie farszu:
cebulę zwykłą i szalotkę obrać i drobno posiekać. Szpinak opłukać, przebrać, włożyć do osolonego wrzątku i gotować przez około 1 minutę. Osączyć, odcisnąć i drobno posiekać.
Boczek podsmażyć z cebulą na łyżce masła. Wymieszać ze szpinakiem, mięsem, bułką, jajkiem, majerankiem oraz natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem do smaku
Przygotowanie pierogów:
ciasto cienko rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy. Podzielić na dwie równe części. Na jednej nałożyć w około 3-cm odstępach po 1 łyżce farszu. Miejsca wokół farszu posmarować roztrzepanym białkiem. Przykryć drugim płatem ciasta i docisnąć miejsca między porcjami farszu. Radełkiem wykroić kwadratowe pierożki. Gotować przez 10-15 minut w osolonym wrzątku.
Pozostałe cebule pokroić w krążki, zezłocić na oleju.
Ugotowane pierożki podawać posypane cebulką i posiekaną natką pietruszki.
Przepis zaczerpnięty z gazety "Sól i Pieprz" nr 3/2011 podałam z moimi zmianami.
OdpowiedzUsuńrusskaya
2011/03/20 22:15:05
Gdyby nie to ,że jestem napakowana do cna, to bym się na nie rzuciła :)))))
Pozdrawiam serdecznie :)))
basiap-p
2011/03/20 22:24:54
podobają mi się te pierożki
ewena
2011/03/20 22:26:02
Zastanawiałam się właśnie, co zrobić ze szpinaku, który wczoraj kupiłam...:)
wrotka_online
2011/03/20 22:29:21
A mnie bardzo się podoba to połączenie szpinaku z mięsem mielonym.
tu-tusia
2011/03/20 22:31:53
Pierożki na pewno do wypróbowania. A co do szpinaku to ja też jestem fanką świeżego. Mrożony kupiłam chyba tylko raz i to zdecydowanie nie jest to samo co młode listki z odmiany baby - te są pycha. A ciasto na pierogi ciekawe. Może wypróbuję w ramach eksperymentu?
mollisia
2011/03/20 22:49:24
MMM! Cudo, cuuuudo!:) Uwielbiam szpinak! Zresztą u mnie on dziś nawet w podwójnym wydaniu, hehe:)
majanaboxing
2011/03/21 06:47:08
No pyszne te pierożki Edysiu! :))
Ja szpinak pierwszy raz próbowałam jakieś moze 3 lata temu;-))
Pozdrowienia.
acirinka
2011/03/21 07:48:26
Szpinak w pierożkach to rozkosz:)
froginthefogg
2011/03/21 08:56:57
Na zdjęciu wyglądają wspaniale i zachęcają do zjedzenia całej góry :)
myniolinka
2011/03/21 09:01:13
przynajmniej masz to za sobą bo ja do tej pory szpinaku nie próbowałam... :)
indiana_jonesowa
2011/03/21 10:46:52
przyznaje się bez bicia...pierogów nie robię, ugniatanie ciasta mnie dobija, a potem jeszcze muszę koty gonić po całym domu, bo nie wiadomo jak są całe w mące i w tymże cieście...jakieś sugestie na dobre ciasto bez roboty, bo farsz to akurat chętnie zrobię :D
pinkcake
2011/03/21 16:49:11
Kiedyś musi być pierwszy raz;)
Ja po raz pierwszy jadłam jak miałam 21 lat, bo wcześniej nikt mi nie dawał.
Pozdrawiam Zieloniutko:)
zawszepolka
2011/03/21 17:15:22
Nigdy nie jest za późno napierwszy raz :DDDD
kulinarnespotkania
2011/03/21 19:27:33
te pierozki zapewne smakuja pysznie)
atina_bc
2011/03/22 05:52:37
do pierogó to mnie nigdy nie trzeba namawiać :) Pyszne zdjęcia:)
monica-wino-i-oliwki
2011/03/22 10:53:56
Bardzo fajny przepis z farsz, z chęcią skorzystam przy najbliższej okazji :) Pysznie wyglądają te pierożki :)
panna_ce
2011/03/22 11:54:17
Genialne. Jestem ogromną fanką szpinaku i pierogów. Wyszły rewelacyjne :)
tilianara
2011/03/22 17:03:30
Zachwycają mnie te pierogi i zapamiętam je sobie koniecznie, tym bardziej, że pewnie niedługo będzie u mnie całkiem pierogowo :)
justmydelicious
2011/03/22 20:35:12
dla mnie rewelacja. szczególnie z tą cebulką :)
fiolka-fiolunka
2011/03/24 07:41:01
No jak dla mnie pierożki pierwsza klasa :]
asialc1
2011/03/24 17:10:55
Uwielbiam pierogi! A te wyglądają tak apetycznie... I do tego jeszcze głodna jestem jak wilk ;-)
Pozdrawiam wiosennie
Asia
gosiab_3
2011/03/24 21:03:56
Alez mnie dawno nie bylo.....a tu nie dosc,ze takie pysznosci (uwielbiam wszystko,co ze szpinakiem ),to jeszcze nowa "szatka" bloga- wyglada swietnie Edysiu!!!!
Pozdrawiam cieplutko :)
annas1964
2011/03/25 12:41:34
Ja też jeszcze nigdy nie jadłam szpinaku, ale widzę, że Ty się przełamałaś więc chyba muszę i ja :)
Pierożki uwielbiam pod każdą postacią, więc te chyba tez polubię, szczególnie, że patrząc na Twoje normalnie łykam ślinkę, pychotka:)
A dzisiaj robię na obiad rybkę zapiekana wg Twojego przepisu:)
Pozdrawiam:)
anytsujx
2011/03/25 18:05:58
Wspaniale Ci wyszły, od razu jestem głodna i tylko podziwiam, a chętnie porwałabym kilka ...
Pozdrawiam :)
bernadeta75
2011/03/28 17:40:50
średnio przepadam za szpinakiem chyba ze swiezy to tak, ale twoje pierozki za zachwycajace;)