niedziela, 20 marca 2011

Pierożki ze szpinakiem i smażoną cebulką

W sobotę pierwszy raz w życiu jadłam szpinak. Tak, tak, to możliwe ;)

Rozdrobniony i mrożony jakoś do mnie nie przemawiał, ale kiedy natknęłam się na świeże zielone listki postanowiłam spróbować. Nie zawiodłam się - pierożki były bardzo dobre, smak szpinaku nie dominował dzięki dodatkowi mięsa i wędzonego boczku. Nawet synkowi smakowały, a on należy raczej do tych wybrednych osobników :)

Ciasto na pierogi jest bardzo proste do zrobienia i pomimo dodatku jajek jest miękkie i sprężyste po ugotowaniu. Teraz jeśli będę robiła pierogi, na pewno zrobię je z tego właśnie ciasta.




Składniki (na 4 porcje; 1 porcja = ok. 520 kcal)
ciasto pierogowe:
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oleju

farsz:
- 1 cebula zwykła
- 1 cebula szalotka
- 50 g pokrojonego w drobną kostkę boczku wędzonego
- 1 łyżka masła
- 150 g podsmażonego mielonego mięsa (u mnie z łopatki wieprzowej)
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta
- 200 g świeżych liści szpinaku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- 1 całe jajko
- 1 białko

- 5 cebul


Przygotowanie ciasta pierogowego:
mąkę przesiać na stolnicę i zrobić wgłębienie. Wbić 2 jajka, dodać sól, olej i wymieszać widelcem, zbierając mąkę z brzegów do środka. Wyrobić rękoma ciasto, ewentualnie dolewając odrobinę zimnej wody. Zawinąć w folię i odstawić na około 20 minut.

Przygotowanie farszu:
cebulę zwykłą i szalotkę obrać i drobno posiekać. Szpinak opłukać, przebrać, włożyć do osolonego wrzątku i gotować przez około 1 minutę. Osączyć, odcisnąć i drobno posiekać.
Boczek podsmażyć z cebulą na łyżce masła. Wymieszać ze szpinakiem, mięsem, bułką, jajkiem, majerankiem oraz natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem do smaku


Przygotowanie pierogów:
ciasto cienko rozwałkować na lekko oprószonej mąką stolnicy. Podzielić na dwie równe części. Na jednej nałożyć w około 3-cm odstępach po 1 łyżce farszu. Miejsca wokół farszu posmarować roztrzepanym białkiem. Przykryć drugim płatem ciasta i docisnąć miejsca między porcjami farszu. Radełkiem wykroić kwadratowe pierożki. Gotować przez 10-15 minut w osolonym wrzątku.

Pozostałe cebule pokroić w krążki, zezłocić na oleju.
Ugotowane pierożki podawać posypane cebulką i posiekaną natką pietruszki.





Przepis zaczerpnięty z gazety "Sól i Pieprz" nr 3/2011 podałam z moimi zmianami.

1 komentarz:


  1. russkaya
    2011/03/20 22:15:05
    Gdyby nie to ,że jestem napakowana do cna, to bym się na nie rzuciła :)))))
    Pozdrawiam serdecznie :)))
    basiap-p
    2011/03/20 22:24:54
    podobają mi się te pierożki
    ewena
    2011/03/20 22:26:02
    Zastanawiałam się właśnie, co zrobić ze szpinaku, który wczoraj kupiłam...:)
    wrotka_online
    2011/03/20 22:29:21
    A mnie bardzo się podoba to połączenie szpinaku z mięsem mielonym.
    tu-tusia
    2011/03/20 22:31:53
    Pierożki na pewno do wypróbowania. A co do szpinaku to ja też jestem fanką świeżego. Mrożony kupiłam chyba tylko raz i to zdecydowanie nie jest to samo co młode listki z odmiany baby - te są pycha. A ciasto na pierogi ciekawe. Może wypróbuję w ramach eksperymentu?
    mollisia
    2011/03/20 22:49:24
    MMM! Cudo, cuuuudo!:) Uwielbiam szpinak! Zresztą u mnie on dziś nawet w podwójnym wydaniu, hehe:)
    majanaboxing
    2011/03/21 06:47:08
    No pyszne te pierożki Edysiu! :))
    Ja szpinak pierwszy raz próbowałam jakieś moze 3 lata temu;-))
    Pozdrowienia.
    acirinka
    2011/03/21 07:48:26
    Szpinak w pierożkach to rozkosz:)
    froginthefogg
    2011/03/21 08:56:57
    Na zdjęciu wyglądają wspaniale i zachęcają do zjedzenia całej góry :)
    myniolinka
    2011/03/21 09:01:13
    przynajmniej masz to za sobą bo ja do tej pory szpinaku nie próbowałam... :)
    indiana_jonesowa
    2011/03/21 10:46:52
    przyznaje się bez bicia...pierogów nie robię, ugniatanie ciasta mnie dobija, a potem jeszcze muszę koty gonić po całym domu, bo nie wiadomo jak są całe w mące i w tymże cieście...jakieś sugestie na dobre ciasto bez roboty, bo farsz to akurat chętnie zrobię :D
    pinkcake
    2011/03/21 16:49:11
    Kiedyś musi być pierwszy raz;)
    Ja po raz pierwszy jadłam jak miałam 21 lat, bo wcześniej nikt mi nie dawał.
    Pozdrawiam Zieloniutko:)
    zawszepolka
    2011/03/21 17:15:22
    Nigdy nie jest za późno napierwszy raz :DDDD
    kulinarnespotkania
    2011/03/21 19:27:33
    te pierozki zapewne smakuja pysznie)
    atina_bc
    2011/03/22 05:52:37
    do pierogó to mnie nigdy nie trzeba namawiać :) Pyszne zdjęcia:)
    monica-wino-i-oliwki
    2011/03/22 10:53:56
    Bardzo fajny przepis z farsz, z chęcią skorzystam przy najbliższej okazji :) Pysznie wyglądają te pierożki :)
    panna_ce
    2011/03/22 11:54:17
    Genialne. Jestem ogromną fanką szpinaku i pierogów. Wyszły rewelacyjne :)
    tilianara
    2011/03/22 17:03:30
    Zachwycają mnie te pierogi i zapamiętam je sobie koniecznie, tym bardziej, że pewnie niedługo będzie u mnie całkiem pierogowo :)
    justmydelicious
    2011/03/22 20:35:12
    dla mnie rewelacja. szczególnie z tą cebulką :)
    fiolka-fiolunka
    2011/03/24 07:41:01
    No jak dla mnie pierożki pierwsza klasa :]
    asialc1
    2011/03/24 17:10:55
    Uwielbiam pierogi! A te wyglądają tak apetycznie... I do tego jeszcze głodna jestem jak wilk ;-)

    Pozdrawiam wiosennie
    Asia
    gosiab_3
    2011/03/24 21:03:56
    Alez mnie dawno nie bylo.....a tu nie dosc,ze takie pysznosci (uwielbiam wszystko,co ze szpinakiem ),to jeszcze nowa "szatka" bloga- wyglada swietnie Edysiu!!!!
    Pozdrawiam cieplutko :)
    annas1964
    2011/03/25 12:41:34
    Ja też jeszcze nigdy nie jadłam szpinaku, ale widzę, że Ty się przełamałaś więc chyba muszę i ja :)
    Pierożki uwielbiam pod każdą postacią, więc te chyba tez polubię, szczególnie, że patrząc na Twoje normalnie łykam ślinkę, pychotka:)
    A dzisiaj robię na obiad rybkę zapiekana wg Twojego przepisu:)
    Pozdrawiam:)
    anytsujx
    2011/03/25 18:05:58
    Wspaniale Ci wyszły, od razu jestem głodna i tylko podziwiam, a chętnie porwałabym kilka ...

    Pozdrawiam :)
    bernadeta75
    2011/03/28 17:40:50
    średnio przepadam za szpinakiem chyba ze swiezy to tak, ale twoje pierozki za zachwycajace;)

    OdpowiedzUsuń