Te ciasteczka okazały się
doskonałym sposobem na wykorzystanie części kaszki kukurydzianej którą
kupiłam jakiś czas temu, ale zapomniałam do czego ;)
Według oryginalnego przepisu ciasto miało być pokrojone na paluszki, ale tak dobrze się wyrabiało i wałkowało, że stwierdziłam, że równie dobrze mogę z niego wycinać ciastka. W ten sposób mogłam zaangażować synka do pomocy. To on wybrał kształt foremki i wyszły nam śliczne żółciutkie, kruche gwiazdki :)
Według oryginalnego przepisu ciasto miało być pokrojone na paluszki, ale tak dobrze się wyrabiało i wałkowało, że stwierdziłam, że równie dobrze mogę z niego wycinać ciastka. W ten sposób mogłam zaangażować synka do pomocy. To on wybrał kształt foremki i wyszły nam śliczne żółciutkie, kruche gwiazdki :)
Składniki:
- 200 g drobnej kaszki kukurydzianej
- 100 g sera żółtego
- 1/4 szklanki mleka lub słodkiej śmietanki
- 3 łyżki masła
- 1 surowe jajko
- sól
- ulubione zioła (nie było ich w oryginalnym przepisie, ale następnym razem bym dodała)
Ser zetrzeć na drobnej tarce, masło posiekać na stolnicy z kaszką kukurydzianą. Dodać starty ser, śmietankę, roztrzepane jajko i sól. Dobrze wyrobić ciasto.
Rozwałkować na dość gruby placek (ok. 5 mm) i wykrawać gwiazdki. Układać na natłuszczonej blasze.
Piec w 190-200 st.C przez około 10-12 minut.
Przepis z książki "Pikantne ciasta i ciasteczka" Hanny Szymanderskiej.
- 200 g drobnej kaszki kukurydzianej
- 100 g sera żółtego
- 1/4 szklanki mleka lub słodkiej śmietanki
- 3 łyżki masła
- 1 surowe jajko
- sól
- ulubione zioła (nie było ich w oryginalnym przepisie, ale następnym razem bym dodała)
Ser zetrzeć na drobnej tarce, masło posiekać na stolnicy z kaszką kukurydzianą. Dodać starty ser, śmietankę, roztrzepane jajko i sól. Dobrze wyrobić ciasto.
Rozwałkować na dość gruby placek (ok. 5 mm) i wykrawać gwiazdki. Układać na natłuszczonej blasze.
Piec w 190-200 st.C przez około 10-12 minut.
Przepis z książki "Pikantne ciasta i ciasteczka" Hanny Szymanderskiej.
OdpowiedzUsuńbozena-1968
2011/03/11 20:50:37
A ja właśnie mam kaszkę i będzie okazja i wypróbuję te gwiazdki.
majanaboxing
2011/03/11 20:59:25
Sliczniutkie te gwiazdeczki! Bardzo ciekawa propozycja :)
n_ina
2011/03/11 21:06:54
bardzo ciekawa propozycja Edyta, takie nietypowe ciastka
wykrywaczsmaku
2011/03/11 21:44:20
urocze :)
myniolinka
2011/03/11 22:04:08
lubię takie super pomysły na wykorzystanie zalegających zapasów :)
marinia
2011/03/11 22:08:25
Wspaniały przepis!
Gość: beolhar, *.mmj.pl
2011/03/11 22:25:49
Śliczne Edysiu!
mihrunnis_a
2011/03/11 22:35:40
urocze są te gwiazdeczki :-)
od-kuchni
2011/03/11 22:45:26
Mmmm serowe ciasteczka :) Ciekawa propozycja!
ugotujmy
2011/03/12 07:29:56
cudny jest ich kolor!
acirinka
2011/03/12 08:12:18
Przepiękne. Uwielbiam wypieki z kaszką kukurydzianą własnie za ten żółty kolor:)
izaa_a
2011/03/12 09:15:39
ślicznie wyglądają....:)
Gość: Angelika, *.safe-lock.net
2011/03/13 11:50:06
Uwielbiam twój blog :) Mam 18 lat i dzięki niemu zaczęłam swoja przygodą z pieczeniem :) Na pierwszy ogień poszło ciasto czekoladowe z coca-colą! Wyszło na prawdę świetnie... :) Wczoraj piekłam Fale Dunaju z wiśniami i też wyszły bardzo fajnie :) Dziękuję :)
Gość: justyna, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/04/06 11:16:06
Wlasnie upieklam te ciasteczka...wygladaja pieknie ale na tym ich zalety sie koncza...nie da sie ich zjesc...kaszka jest bardzo wyczuwalna - za to sera nie czuc choc dalam go odrobine wiecej niz w przepisie...nie ma sie czym zachwycać...
mamamarzynia
2013/09/24 14:30:49
Czy to była normalna kaszka kukurydziana czy taka błyskawiczna? Nie da się upiec ciastek z kaszy, która potrzebuje nieraz niemal godzinę gotowania. A może dała Pani ugotowaną, bo w przepisie nie jest napisane?
edyta_rosner
2013/09/25 08:09:59
mamamarzynia użyłam kaszki błyskawicznej. Nie gotowałam jej wcześniej.