piątek, 18 marca 2011

Pasztet z indyka i wołowiny

Lubicie oglądać programy kulinarne? Ja bardzo lubię. Dlatego też z dużym zainteresowaniem oglądałam "Rewolucję na talerzu" na tvn Style. I właśnie z tego programu pochodzi ten przepis.

Pasztet zrobiłam do tej pory tylko jeden raz, nie pamiętam już z jakiego przepisu. Nie pamiętam pewnie dlatego, że nie smakował nam za bardzo i nie było chętnych na jedzenie. Po obejrzeniu jednego z odcinków programu postanowiłam dać pasztetowi jeszcze jedną szansę. I bardzo dobrze zrobiłam - pasztet wyszedł bardzo dobry (no, może odrobinę za suchy, ale to dlatego, że dodałam za mało rosołu, następnym razem będę wiedzieć co poprawić). Zioła i mielone migdały użyte zamiast bułki tartej nadały pasztetowi wspaniały smak i aromat. Wszyscy się nim zajadaliśmy, a synek wręcz wołał, że "to jest pyszne" i "zawsze takie rób" :)) Polecam i wam taką odchudzoną wersję pasztetu - w końcu na wiosnę wypada bardziej zadbać o linię, prawda?

Pozostały po gotowaniu mięs z warzywami i ziołami rosół był bardzo aromatyczny i również smakował synkowi  - a musicie wiedzieć, że rosół to jego ulubiona zupa ;)





Składniki:
- 500 g udźca indyka bez skóry
- 500 g udźca wołowego
- 200 g wątróbki drobiowej
- 2 marchewki
- 1 mały seler
- 1 pietruszka
- 1 gałązka rozmarynu
- 4 gałązki tymianku
- 5 gałązek majeranku
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren jałowca
- 1 łyżeczka płatków chili (pokruszyłam 2 suszone małe papryczki)
- 3 jajka
- 1 szklanka mielonych migdałów bez skórki
- sól i pieprz


Warzywa obrać. Mięso z indyka i wołowe oraz warzywa umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać gałązkę rozmarynu, 2 gałązki tymianku i 3 gałązki majeranku, ziarna jałowca, liście laurowe i sól. Gotować około 1,5 godziny pod przykryciem.


Odstawić wywar, ostudzić mięso i warzywa. Wątróbkę podsmażyć na odrobinie oliwy (nie solić, bo będzie twarda! - posolić dopiero podsmażoną). Ostudzić.

Ostudzone mięsa pokroić na kawałki, wrzucić do malaksera razem z podsmażoną wątróbką, warzywami, resztą drobno posiekanych ziół, przyprawami, migdałami i jajkami. Podlać niewielką ilością wywaru. Zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, aby woda nie dostawała się do środka i nałożyć masę. Przykryć folią aluminiową, nożem zrobić w folii niewielką dziurkę, żeby umożliwić odparowanie i piec w kąpieli wodnej przez około 45 minut w 180 st.C.

1 komentarz:


  1. zauberi
    2011/03/18 15:14:45
    lubię pasztety, moja mama jest mistrzynią pasztetu z królika :)
    Gość: Kini, *.dynamic.chello.pl
    2011/03/18 16:00:05
    uwielbiam pasztety mięsne!
    kulinarnespotkania
    2011/03/18 16:10:18
    lubie takie domowe pasztety, a Twoj wyglada smakowicie:)
    wiosenka27
    2011/03/18 16:51:09
    Pysznie wygląda ten pasztet:)
    tilianara
    2011/03/18 16:53:49
    Doskonały na wielkanocny stół :)
    soul_kitchen
    2011/03/18 17:21:45
    dziekuje za rade:):) nie wiedzialam ze to własnie dlatego wpis nie jest od razu widoczny w całości:)
    zaytoona
    2011/03/18 19:01:43
    O tak! Programy kulinarne to właściwie jedyne, co oglądam w telewizji. Uwielbiam je. ;) A "Rewolucję na talerzu" oglądam zawsze z dużym zainteresowaniem; odcinek o pasztetach też widziałam i wielką miałam na nie ochotę. Twój wygląda baaardzo smakowicie! :)
    kabamaiga
    2011/03/18 20:03:20
    Edysiu to drugie zdjęcie to mistrzostwo świata, niby nic a jednak. Programy kulinarne oglądać lubię, ale nie mam niestety na to czasu.
    anytsujx
    2011/03/18 21:33:00
    Wygląda przepysznie ....
    majanaboxing
    2011/03/18 22:49:33
    Edysiu, ja jeszcze nigdy sama nie robiłam pasztetu. Myslę,ze czas to zmienić. Przepysznie wygląda u Ciebie.
    Pozdrawiam:)
    judik1119
    2011/03/18 22:52:23
    Cudowny pasztet, bardzo apetyczny, piękne zdjęcia:)
    misbasia
    2011/03/19 00:00:05
    Chyba nie ma lepszej rekomendacji dla tego pasztetu niż słowa synka :)
    cuda.wianki
    2011/03/19 00:14:54
    hmmmm... Edytko, w malakserze?? w takim razie juz nic nie stoi mi na przeszkodzie przed upieczeniem pasztetu!! :-) p.s. zaraz napisze @! :-)
    acirinka
    2011/03/19 07:56:16
    Ale mi narobiłaś ochoty na taki pasztet:)
    justmydelicious
    2011/03/19 11:48:38
    z taką ilością przypraw z pewnością jest aromatyczny :)
    abbra
    2011/03/19 11:49:38
    Pyszności !
    Domowy pasztet nie ma sobie równych :)

    OdpowiedzUsuń