Przepyszne rogaliki z ciasta półfrancuskiego. Ciasto nie zawiera cukru,
więc całą słodycz zawdzięczają jabłkom i cukrowej posypce. Najlepiej
smakują kiedy są jeszcze ciepłe i w dniu pieczenia. Potem ciasto już nie
jest takie kruche, bo delikatnie mięknie, ale taki już jest urok
wypieków z jabłkami.
Składniki (na około 30 sztuk):
- 200 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 5-6 małych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (użyłam domowego)
- białko jaja
- gruby cukier do posypania
Mąkę wsypać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać starte na dużych oczkach drożdże, sól, żółtka, jajko i śmietanę. Wyrobić na gładkie ciasto (jeśli będzie się zbytnio lepiło do rąk, można dosypać mąki). Zwinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny*.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, każde pokroić na 6-8 części (w zależności od wielkości jabłka), włożyć do miski, posypać cynamonem i cukrem z wanilią, wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 4 mm i foremką lub szklanką o średnicy 7-8 cm wycinać kółka. Na każdym ułożyć kawałek jabłka i zlepić tworząc pierożek.
Składniki (na około 30 sztuk):
- 200 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 5-6 małych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (użyłam domowego)
- białko jaja
- gruby cukier do posypania
Mąkę wsypać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać starte na dużych oczkach drożdże, sól, żółtka, jajko i śmietanę. Wyrobić na gładkie ciasto (jeśli będzie się zbytnio lepiło do rąk, można dosypać mąki). Zwinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny*.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, każde pokroić na 6-8 części (w zależności od wielkości jabłka), włożyć do miski, posypać cynamonem i cukrem z wanilią, wymieszać.
Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 4 mm i foremką lub szklanką o średnicy 7-8 cm wycinać kółka. Na każdym ułożyć kawałek jabłka i zlepić tworząc pierożek.
Pierożki ułożyć na blasze, posmarować lekko ubitym białkiem i posypać grubym cukrem.
Piec w 200 st.C przez około 15 minut, aż się lekko przyrumienią.
OdpowiedzUsuńmajanaboxing
2011/03/10 18:21:22
Pysznie wyglądają te pierożki Edysiu:)
myniolinka
2011/03/10 18:30:17
zdecydowanie najlepsze na ciepło! i z moją ulubioną cukrową posypką :)
basiap-p
2011/03/10 18:48:54
wyglądają tak puchato i pysznie
Gość: Bona, *.ed.shawcable.net
2011/03/10 19:01:51
czy 200 g to jedna szklanka? zawsze myla mi sie te gramy
Ciastka wygladaja super!!!
Gość: Smaczny Dom, *.centertel.pl
2011/03/10 19:20:30
jabłka są, cynamon jest - to znaczy że już lubię:). Fajny przepis. Nie trzeba się babrać z jabłkami na początku, to znaczy: kroić, dusić, etc.
super:D
zaytoona
2011/03/10 20:40:39
O tak, takie pierożki są wspaniałym deserem! Bardzo, ale to bardzo je lubię... :)
wykrywaczsmaku
2011/03/10 20:54:14
fajne nadzienie :)
mollisia
2011/03/10 21:14:08
Robiłam je (posypałam je cukrem pudrem) i mnie bardzo smakowały! Zresztą domownicy pochłonęli je w okamgnieniu! :)
kucharnia
2011/03/10 22:04:58
Edysiu! Ogromnie mi się podobają - zapisuję i na pewno upiekę w weekend!
Pozdrawiam serdecznie:)
Gość: maha, *.adsl.inetia.pl
2011/03/10 22:52:09
4 cm to chyba za duzo? moze 4 mm?
edysia79
2011/03/11 08:12:35
Maha oczywiście że milimetry, już poprawiłam :)
Bona 200 g margaryny to jej 4/5, a jeśli chodzi o mąkę, to 1 szklanka to u mnie 250 ml lub 135 g - specjalnie kiedyś zważyłam ;)
monica-wino-i-oliwki
2011/03/11 09:40:52
Robie niemalże identyczne, tylko posypuję je brązowym cukrem ;)
I też lubię piec z Kasią ;)
Pozdrawiam!
chochlikikuchenne
2011/03/11 09:49:44
Ja juz myslalam ze to beda pierogi typu a tu niespodzianka! Smakowicie wygladaja :)
eve3.0
2011/03/11 10:14:05
słodkie małe rogaliki :))) wyglądają pysznie :)
gdyby nie Post chwyciłabym jednego i pomknęła w dal :D
miłego dnia!
dawny_basik
2011/03/11 20:03:47
Z takiego ciasta zawsze piekłam ciasteczka, na tak wspaniały pomysł jakoś nie wpadłam, ale muszę nadrobić i to szybko, bo rogaliki wyglądają na przepyszne.