czwartek, 10 marca 2011

Pierożki z jabłkami

Przepyszne rogaliki z ciasta półfrancuskiego. Ciasto nie zawiera cukru, więc całą słodycz zawdzięczają jabłkom i cukrowej posypce. Najlepiej smakują kiedy są jeszcze ciepłe i w dniu pieczenia. Potem ciasto już nie jest takie kruche, bo delikatnie mięknie, ale taki już jest urok wypieków z jabłkami.




Składniki (na około 30 sztuk):
- 200 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta soli

- 5-6 małych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią (użyłam domowego)
- białko jaja
- gruby cukier do posypania



Mąkę wsypać na stolnicę, posiekać z masłem, dodać starte na dużych oczkach drożdże, sól, żółtka, jajko i śmietanę. Wyrobić na gładkie ciasto (jeśli będzie się zbytnio lepiło do rąk, można dosypać mąki). Zwinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny*.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, każde pokroić na 6-8 części (w zależności od wielkości jabłka), włożyć do miski, posypać cynamonem i cukrem z wanilią, wymieszać.

Schłodzone ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 4 mm i foremką lub szklanką o średnicy 7-8 cm wycinać kółka. Na każdym ułożyć kawałek jabłka i zlepić tworząc pierożek.


Pierożki ułożyć na blasze, posmarować lekko ubitym białkiem i posypać grubym cukrem.

Piec w 200 st.C przez około 15 minut, aż się lekko przyrumienią.


1 komentarz:


  1. majanaboxing
    2011/03/10 18:21:22
    Pysznie wyglądają te pierożki Edysiu:)
    myniolinka
    2011/03/10 18:30:17
    zdecydowanie najlepsze na ciepło! i z moją ulubioną cukrową posypką :)
    basiap-p
    2011/03/10 18:48:54
    wyglądają tak puchato i pysznie
    Gość: Bona, *.ed.shawcable.net
    2011/03/10 19:01:51
    czy 200 g to jedna szklanka? zawsze myla mi sie te gramy
    Ciastka wygladaja super!!!
    Gość: Smaczny Dom, *.centertel.pl
    2011/03/10 19:20:30
    jabłka są, cynamon jest - to znaczy że już lubię:). Fajny przepis. Nie trzeba się babrać z jabłkami na początku, to znaczy: kroić, dusić, etc.
    super:D
    zaytoona
    2011/03/10 20:40:39
    O tak, takie pierożki są wspaniałym deserem! Bardzo, ale to bardzo je lubię... :)
    wykrywaczsmaku
    2011/03/10 20:54:14
    fajne nadzienie :)
    mollisia
    2011/03/10 21:14:08
    Robiłam je (posypałam je cukrem pudrem) i mnie bardzo smakowały! Zresztą domownicy pochłonęli je w okamgnieniu! :)
    kucharnia
    2011/03/10 22:04:58
    Edysiu! Ogromnie mi się podobają - zapisuję i na pewno upiekę w weekend!
    Pozdrawiam serdecznie:)
    Gość: maha, *.adsl.inetia.pl
    2011/03/10 22:52:09
    4 cm to chyba za duzo? moze 4 mm?
    edysia79
    2011/03/11 08:12:35
    Maha oczywiście że milimetry, już poprawiłam :)

    Bona 200 g margaryny to jej 4/5, a jeśli chodzi o mąkę, to 1 szklanka to u mnie 250 ml lub 135 g - specjalnie kiedyś zważyłam ;)
    monica-wino-i-oliwki
    2011/03/11 09:40:52
    Robie niemalże identyczne, tylko posypuję je brązowym cukrem ;)

    I też lubię piec z Kasią ;)

    Pozdrawiam!
    chochlikikuchenne
    2011/03/11 09:49:44
    Ja juz myslalam ze to beda pierogi typu a tu niespodzianka! Smakowicie wygladaja :)
    eve3.0
    2011/03/11 10:14:05
    słodkie małe rogaliki :))) wyglądają pysznie :)
    gdyby nie Post chwyciłabym jednego i pomknęła w dal :D
    miłego dnia!
    dawny_basik
    2011/03/11 20:03:47
    Z takiego ciasta zawsze piekłam ciasteczka, na tak wspaniały pomysł jakoś nie wpadłam, ale muszę nadrobić i to szybko, bo rogaliki wyglądają na przepyszne.

    OdpowiedzUsuń