wtorek, 7 maja 2013

Batony owsiano-jęczmienne z morelami i nerkowcami

Ze znalezionych podczas wiosennych porządków w kuchni płatków, orzechów i suszonych owoców mogło powstać tylko jedno: batony zbożowe. Smaczne, zdrowe, pełne błonnika i witamin. Bardzo proste do zrobienia. Do zabrania do szkoły albo na spacer czy wycieczkę. Są raczej miękkie i nie kruszące.



Przepis z blogu Taniec Smaków podaję z moimi zmianami.

Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków jęczmiennych błyskawicznych
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów nerkowca
  • 1 szklanka posiekanych suszonych moreli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju
 
Miód wymieszać z wodą i olejem.
Mieszanką polać suche składniki dobrze wymieszane w misce, dodać lekko ubite jajko. Wymieszać dokładnie. Rozprowadzić równą warstwą na blasze ok. 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec przez około 30 minut w temperaturze 180 st C. Lekko wystudzone pokroić w paski. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w zamkniętym pudełku lub słoiku.

1 komentarz:


  1. Gość: Canette, *.dynamic.gprs.plus.pl
    2013/05/07 14:49:40
    Bardzo je lubię, robię zamiennie i batonami na mleku skondensowanym. Bardzo ładne zdjęcia u Ciebie :))
    Gość: Asia, *.dynamic.chello.pl
    2013/05/07 19:32:01
    Ale pysznie (i zdrowo!) wyglądają :)
    kabamaiga
    2013/05/07 22:40:34
    Jakie ładne zdjęcia :) Obydwa.
    majanaboxing
    2013/05/08 06:54:25
    Mniam, pyszne i zdrowe i ładne zdjecia Edysiu :)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/05/13 06:48:54
    Rewelacyjne Edytko:) Po takie zdrowe przekąski warto sięgać:)
    biala-lapka
    2013/05/28 17:45:40
    swietnie wygladaja musze koniecznie zrobic.

    OdpowiedzUsuń