Po zrobieniu wieprzowiny w sosie curry została mi otwarta prawie pełna puszka groszku. Trzeba było go jakoś wykorzystać. Znalazłam ten
przepis na pastę do smarowania pieczywa. Zastąpiłam jednak mrożony
groszek konserwowym i... zamiast gęstej pasty wyszedł mi raczej gęsty
sos. Dodałam wiec do niego trochę jogurtu greckiego i otrzymałam smaczny
zielony sos do jajek. Też dobrze :)
Składniki:
- 100 g miękkiego sera feta
- 190 g zielonego groszku konserwowego (kilka ziarenek odłożyć do dekoracji)
- 2-3 łyżeczki gęstego jogurtu greckiego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
- sól i biały pieprz
Wszystkie składniki (oprócz soli i
pieprzu) umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na gładki krem.
Doprawić do smaku (należy uważać z solą, bo feta jest słona).
Przed podaniem schłodzić w lodówce, podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.
OdpowiedzUsuńizaa_a
2013/05/02 15:35:23
bardzo fajna propozycja
wiosenka27
2013/05/02 17:23:39
Ciekawa przystawka:)
karmel-itka
2013/05/02 22:12:31
w pomidorowym, majonezowym i musztardowym spotkałam. ale w sosie z zielonego groszku? a to Ci dopiero!
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2013/05/03 18:31:55
cos innego ..fajne takie ..
jolantaszyndlarewicz
2013/05/06 21:29:24
Takie jaja musza znakowac wspaniale .... pozdrowionka śle:)