czwartek, 2 maja 2013

Jajka w sosie z zielonego groszku

Po zrobieniu wieprzowiny w sosie curry została mi otwarta prawie pełna puszka groszku. Trzeba było go jakoś wykorzystać. Znalazłam ten przepis na pastę do smarowania pieczywa. Zastąpiłam jednak mrożony groszek konserwowym i... zamiast gęstej pasty wyszedł mi raczej gęsty sos. Dodałam wiec do niego trochę jogurtu greckiego i otrzymałam smaczny zielony sos do jajek. Też dobrze :)

 

Składniki:
  • 100 g miękkiego sera feta
  • 190 g zielonego groszku konserwowego (kilka ziarenek odłożyć do dekoracji)
  • 2-3 łyżeczki gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i biały pieprz


Wszystkie składniki (oprócz soli i pieprzu) umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku (należy uważać z solą, bo feta jest słona).
Przed podaniem schłodzić w lodówce, podawać z ugotowanymi na twardo jajkami.

1 komentarz:


  1. izaa_a
    2013/05/02 15:35:23
    bardzo fajna propozycja
    wiosenka27
    2013/05/02 17:23:39
    Ciekawa przystawka:)
    karmel-itka
    2013/05/02 22:12:31
    w pomidorowym, majonezowym i musztardowym spotkałam. ale w sosie z zielonego groszku? a to Ci dopiero!
    Gość: , *.dynamic.chello.pl
    2013/05/03 18:31:55
    cos innego ..fajne takie ..
    jolantaszyndlarewicz
    2013/05/06 21:29:24
    Takie jaja musza znakowac wspaniale .... pozdrowionka śle:)

    OdpowiedzUsuń