Ciasto bezglutenowe i bezmleczne. Proszku do pieczenia też w nim nie ma. Ale wcale nie wygląda, jakby mu czegoś brakowało :)
Smakuje i wygląda jak biszkopt, jest lekkie i puszyste, a przy tym nie jest suche. W smaku ziemniaków nie da się wyczuć. Nikt, kto go próbował nie miał pojęcia, że mogą w nim być.
Smakuje i wygląda jak biszkopt, jest lekkie i puszyste, a przy tym nie jest suche. W smaku ziemniaków nie da się wyczuć. Nikt, kto go próbował nie miał pojęcia, że mogą w nim być.
Przed przygotowaniem tego ciasta należy
pamiętać o tym, że ziemniaki muszą być ugotowane i osuszone na noc lub
kilka godzin wcześniej! Potem pozostaje już niewiele rzeczy do
zrobienia.
Przepis zaczerpnięty z książki "Przepyszne ziemniaki" wyd. Reader's Digest.
Składniki (na formę o średnicy 26 cm):
- 350 g małych mączystych ziemniaków
- 8 jajek
- 200 g cukru pudru
- 150 g mielonych migdałów
- drobno otarta skórka i sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ziemniaków nie obierać, wyszorować je, i
gotować przez około 20 minut, aż lekko zmiękną. Wodę odlać, krótko
odparować, obrać i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Zostawić je w
przewiewnym miejscu na całą noc lub kilka godzin bez przykrycia, żeby
przeschły.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem.
Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem.
Żółtka oddzielić od białek.
Żółtka ubić z cukrem mikserem z trzepaczką do piany na gęsty kogel-mogel. Dodać mielone migdały, skórkę i sok z cytryny. Stopniowo dodawać po łyżce ziemniaki, cały czas mieszając. Posypać mąką ziemniaczaną i znów wymieszać.
Żółtka ubić z cukrem mikserem z trzepaczką do piany na gęsty kogel-mogel. Dodać mielone migdały, skórkę i sok z cytryny. Stopniowo dodawać po łyżce ziemniaki, cały czas mieszając. Posypać mąką ziemniaczaną i znów wymieszać.
W drugiej misce ubić białka ze szczyptą
soli na sztywną pianę.Wyłożyć ją na masę ziemniaczano-migdałową i
delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy,
wygładzić wierzch i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 60-75 minut, aż ciasto się zarumieni.
Upieczone ciasto zostawić w formie przez 10-15 minut, potem zdjąć obręcz i wystudzić na kratce.
Upieczone ciasto zostawić w formie przez 10-15 minut, potem zdjąć obręcz i wystudzić na kratce.
Podawać posypane lekko cukrem pudrem lub z bitą śmietaną (bez cukru, lub z małą jego ilością, bo ciasto jest słodkie).
OdpowiedzUsuńola7
2013/05/28 13:59:32
swietne ciasto, ja nie jadam nabialu wiec super alternatywa jak dla mnie:)
kabamaiga
2013/05/28 14:21:47
Nigdy bym nie pomyślała, że można coś takiego zrobić z ziemniaków.
Gość: Dominika, *.ghnet.pl
2013/05/28 16:03:58
W Piekarni Mojego Taty, na krakowskim Kazimierzu można kupić przepyszny chleb z ziemniakami właśnie. Ma bardzo chrupiącą skórkę i jest mocno wilgotny. Mój ulubiony!
Dodatek chleba do ciasta w ogóle więc mnie nie dziwi, chętnie wypróbuję :)
mikimama
2013/05/28 19:55:30
Ziemniaki dodaję do chleba i bułek i są przepyszne, ale w życiu nie pomyślałam o cieście migdałowym...
gin86
2013/05/29 19:40:58
Zaintrygowałaś mnie - zapisuję do wypróbowania :) Lubię zaskakiwać nietypowymi składnikami ;)
jolantaszyndlarewicz
2013/05/31 09:45:03
Chleb z ziemniakami już jadłam, ciasta jeszcze nie .... ale to nic straconego, bo ciasto wyglada bardzo smakowicie:)