sobota, 25 maja 2013

Migdałowe ciasto z malinami i amaretti

Przepyszne ciasto. Migdałowe, malinowe, nieco ciężkie i wilgotne, a zarazem puszyste. Ciasteczka amaretti na wierchu utworzyły niesamowitą kruszonkę.
Do ciasta możecie dodać zarówno świeże, jak i mrożone maliny (bez wcześniejszego rozmrażania).



Przepis z blogu BelshazzarsFeast podaję z moimi zmianami.

Składniki:
  • 175 g masła, roztopionego
  • 175 g drobnego brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 140 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 85 g mielonych migdałów
  • 140 g ciasteczek amaretti, pokrojonych na nieduże kawałki
  • 160 g malin (mogą być mrożone)

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po jednym jajka. Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mielone migdały.
Tortownicę o średnicy 20 cm natłuścić, obsypać bułką tartą.
Do przygotowanej formy wlać połowę ciasta. Na wierzch wysypać połowę pokrojonych ciastek i 1/3 malin. Wylać resztę ciasta. Ułożyć resztę malin i posypać pozostałymi ciastkami.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i piec przez 50-60 minut.
Po upieczeniu pozostawić na 10-15 minut w formie, potem wyjąć i wystudzić na kratce.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:


  1. Gość: ladylaura, *.dyn.user.ono.com
    2013/05/25 13:44:15
    Cudowne,a z innymi ciasteczkami można ,amaretti nigdzie nie dostane,pozdrawiam.
    mikimama
    2013/05/25 19:36:24
    W Lidlu czasem bywaja...
    jolantaszyndlarewicz
    2013/05/26 05:30:35
    Piekne to ciaso, uwielbiam amaretti .... wiem, ze kiedyś były w Lidlu w stałej ofercie, teraz pojawiają sie od czasu do czasu .... musze zakupić kolejnym razem, bo naprawde nabrałam ochoty na to ciasto:)
    kabamaiga
    2013/05/26 16:11:25
    Edytko kruszonka z amaretti bardzo mi się podoba. Muszę kiedyś spróbować.
    majanaboxing
    2013/05/26 19:21:36
    Smakowite ciacho Edysiu :)
    gin86
    2013/05/27 16:41:52
    Mmm, wygląda cudownie :)
    Gość: Rena, *.adsl.inetia.pl
    2013/05/28 16:42:48
    Zaraz.. utrzeć masło z cukrem itd... a potem dodać roztopione i ostudzone masło? Chyba jest pomyłka jakaś... ;P
    edyta_rosner
    2013/05/28 16:46:48
    Rzeczywiście, pomyliłam się. Nie wiem, skąd mi się to drugie masło wzięło ;)
    Przepis już poprawiłam, dziękuję za czujność!
    Gość: Alina, *.leon.com.pl
    2013/05/29 21:34:10
    przepysznie wygląda to ciasto
    shiro-ichi
    2013/06/06 11:53:47
    Wygląda pszepysznie! Używasz może olejek monoi? Gdzieś mi sie obiło o uszy że robi się to popularne :)

    OdpowiedzUsuń