Przepyszne ciasto. Migdałowe, malinowe,
nieco ciężkie i wilgotne, a zarazem puszyste. Ciasteczka amaretti na
wierchu utworzyły niesamowitą kruszonkę.
Do ciasta możecie dodać zarówno świeże, jak i mrożone maliny (bez wcześniejszego rozmrażania).
Przepis z blogu BelshazzarsFeast podaję z moimi zmianami.
Składniki:
- 175 g masła, roztopionego
- 175 g drobnego brązowego cukru
- 3 jajka
- 140 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 85 g mielonych migdałów
- 140 g ciasteczek amaretti, pokrojonych na nieduże kawałki
- 160 g malin (mogą być mrożone)
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę,
następnie dodawać po jednym jajka. Nie przerywając ucierania dodawać
stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mielone migdały.
Tortownicę o średnicy 20 cm natłuścić, obsypać bułką tartą.
Do przygotowanej formy wlać połowę
ciasta. Na wierzch wysypać połowę pokrojonych ciastek i 1/3 malin. Wylać
resztę ciasta. Ułożyć resztę malin i posypać pozostałymi ciastkami.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C i piec przez 50-60 minut.
Po upieczeniu pozostawić na 10-15 minut w formie, potem wyjąć i wystudzić na kratce.
Po upieczeniu pozostawić na 10-15 minut w formie, potem wyjąć i wystudzić na kratce.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
OdpowiedzUsuńGość: ladylaura, *.dyn.user.ono.com
2013/05/25 13:44:15
Cudowne,a z innymi ciasteczkami można ,amaretti nigdzie nie dostane,pozdrawiam.
mikimama
2013/05/25 19:36:24
W Lidlu czasem bywaja...
jolantaszyndlarewicz
2013/05/26 05:30:35
Piekne to ciaso, uwielbiam amaretti .... wiem, ze kiedyś były w Lidlu w stałej ofercie, teraz pojawiają sie od czasu do czasu .... musze zakupić kolejnym razem, bo naprawde nabrałam ochoty na to ciasto:)
kabamaiga
2013/05/26 16:11:25
Edytko kruszonka z amaretti bardzo mi się podoba. Muszę kiedyś spróbować.
majanaboxing
2013/05/26 19:21:36
Smakowite ciacho Edysiu :)
gin86
2013/05/27 16:41:52
Mmm, wygląda cudownie :)
Gość: Rena, *.adsl.inetia.pl
2013/05/28 16:42:48
Zaraz.. utrzeć masło z cukrem itd... a potem dodać roztopione i ostudzone masło? Chyba jest pomyłka jakaś... ;P
edyta_rosner
2013/05/28 16:46:48
Rzeczywiście, pomyliłam się. Nie wiem, skąd mi się to drugie masło wzięło ;)
Przepis już poprawiłam, dziękuję za czujność!
Gość: Alina, *.leon.com.pl
2013/05/29 21:34:10
przepysznie wygląda to ciasto
shiro-ichi
2013/06/06 11:53:47
Wygląda pszepysznie! Używasz może olejek monoi? Gdzieś mi sie obiło o uszy że robi się to popularne :)