Zanim będzie można kupić młodą kapustę,
korzystam jeszcze z białej i robię surówkę Coleslaw. Doskonałą do obiadu
czy mięsa z grilla. Najlepiej zrobić ją dzień przed podaniem, żeby
wszystkie smaki się przegryzły, a kapusta zmiękła.
Przepis z blogu Brulion z przepisami.
Składniki (na bardzo dużą miskę):
- 1 mała główka białej kapusty
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 cebula
sos:
- 1/6 szklanki słodkiej śmietanki 30% + 2 łyżeczki
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki mleka
- 1/2 szklanki majonezu + 1 łyżeczka
- sok z cytryny do smaku
- sól i pieprz
Z
kapusty usunąć zewnętrzne, uszkodzone liście i głąb, drobno posiekać.
Obficie posolić, wymieszać i odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie
odsączyć z powstałej wody.
Marchewki i cebulę obrać. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekać. Dodać do kapusty.
Wszystkie
składniki sosu wymieszać (najlepiej przy pomocy rózgi), wlać do garnka z
warzywami, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę
przykryć i wstawić do lodówki na noc.
Przed
podaniem dodać do sałatki 2 łyżeczki śmietanki i 1 łyżeczkę majonezu,
wymieszać. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku pieprzem.
OdpowiedzUsuńcuda.wianki
2013/05/08 10:21:23
dawno nie robilam, dzieki za podpowiedz :-))
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2013/05/08 10:28:48
polecam dodać ziarna słonecznika :) bardzo pasują a i pomagają przetrawić kapustę
wiosenka27
2013/05/08 14:48:20
Ten sos jest wspaniały:)
kabamaiga
2013/05/08 21:29:56
Przygotowałam ją już kiedyś na blog, ale jakoś się nie pojawiła. Ciekawe dlaczego ;)
alohaskarbie
2013/05/09 10:15:15
No niewątpliwie jest do dobry pomysł na wykorzystanie białej kapusty :)
majanaboxing
2013/05/09 23:20:55
Bardzo lubię :) Coś dawno jej nie robiłam jakoś . Pozdrowienia:)
jolantaszyndlarewicz
2013/05/13 06:50:02
Uwielbiam colesława:) .... robię go często, aczkolwiek zdjęcia jeszcze nie udało mi się zrobić:)
Gość: kasia, *.ip.telfort.nl
2013/10/25 15:23:00
ja tez robie te salatke czesto, ale moja wersja ma jeszcze drobno pokrojona papryke, a sos jest zupelnie inny