środa, 8 maja 2013

Coleslaw

Zanim będzie można kupić młodą kapustę, korzystam jeszcze z białej i robię surówkę Coleslaw. Doskonałą do obiadu czy mięsa z grilla. Najlepiej zrobić ją dzień przed podaniem, żeby wszystkie smaki się przegryzły, a kapusta zmiękła.



Przepis z blogu Brulion z przepisami.

Składniki (na bardzo dużą miskę):
  • 1 mała główka białej kapusty
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 cebula
sos:
  • 1/6 szklanki słodkiej śmietanki 30% + 2 łyżeczki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki mleka
  • 1/2 szklanki majonezu + 1 łyżeczka
  • sok z cytryny do smaku
  • sól i pieprz

Z kapusty usunąć zewnętrzne, uszkodzone liście i głąb, drobno posiekać. Obficie posolić, wymieszać i odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie odsączyć z powstałej wody.
Marchewki i cebulę obrać. Marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę drobno posiekać. Dodać do kapusty.
Wszystkie składniki sosu wymieszać (najlepiej przy pomocy rózgi), wlać do garnka z warzywami, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę przykryć i wstawić do lodówki na noc.
Przed podaniem dodać do sałatki 2 łyżeczki śmietanki i 1 łyżeczkę majonezu, wymieszać. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku pieprzem.

1 komentarz:


  1. cuda.wianki
    2013/05/08 10:21:23
    dawno nie robilam, dzieki za podpowiedz :-))
    Gość: , *.dynamic.chello.pl
    2013/05/08 10:28:48
    polecam dodać ziarna słonecznika :) bardzo pasują a i pomagają przetrawić kapustę
    wiosenka27
    2013/05/08 14:48:20
    Ten sos jest wspaniały:)
    kabamaiga
    2013/05/08 21:29:56
    Przygotowałam ją już kiedyś na blog, ale jakoś się nie pojawiła. Ciekawe dlaczego ;)
    alohaskarbie
    2013/05/09 10:15:15
    No niewątpliwie jest do dobry pomysł na wykorzystanie białej kapusty :)
    majanaboxing
    2013/05/09 23:20:55
    Bardzo lubię :) Coś dawno jej nie robiłam jakoś . Pozdrowienia:)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/05/13 06:50:02
    Uwielbiam colesława:) .... robię go często, aczkolwiek zdjęcia jeszcze nie udało mi się zrobić:)
    Gość: kasia, *.ip.telfort.nl
    2013/10/25 15:23:00
    ja tez robie te salatke czesto, ale moja wersja ma jeszcze drobno pokrojona papryke, a sos jest zupelnie inny

    OdpowiedzUsuń