piątek, 10 maja 2013

Kurczak po prowansalsku

Kiedy ma się małe dzieci, pomysły na dania jednogarnkowe, które właściwie same się robią, są na wagę złota. Takie jest to danie. Składniki można przygotować nawet dzień wcześniej, a potem wystarczy już tylko zająć się podsmażaniem i włożeniem do piekarnika. 
Takiego kurczaka można podać z pieczywem, lub kuskusem, którego przygotowanie również zajmuje tylko chwilkę.

Wirtualnie przy pieczeniu kurczaka po prowansalsku spotkałam się z Malwiną, która wynalazła przepis i Karoliną. Dziewczyny dziękuję za wspólne pichcenie i mam nadzieję na jeszcze :)




Przepis z tej strony, z moimi zmianami.

Składniki (na 4 porcje):
  • 3 duże podudzia (ćwiartki) z kurczaka (ok. 1kg)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 ml białego wytrawnego wina
  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 125 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego) albo nawet wody
  • 8 gałązek świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)

Podudzia podzielić na dwie części. Oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą, pieprzem i przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (niekoniecznie).
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Obraną cebulę pokroić w piórka, a czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Mięso przesmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, przełożyć do naczynia do zapiekania.
Na patelnię z tłuszczem pozostałym po smażeniu kurczaka wrzucić cebulę z papryką i smażyć przez 3 minuty. Dodać czosnek i smażyć, mieszając przez kolejną minutę. Wlać wino i podgrzewać, aż połowa płynu wyparuje.  Dodać przecier oraz bulion (lub wodę). Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Powstałym sosem zalać kurczaka.Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 45 minut.

1 komentarz:


  1. kabamaiga
    2013/05/10 11:12:22
    Oj tak, takie obiady ratują sytuację. Ja zrobiłam z całej porcji i mam obiad na 3 dni :)
    panna_malwinna
    2013/05/10 11:27:10
    Edytko, dziękuję za tak miłe spotkanie w kuchni. Twój kurczak wygląda fantastycznie!
    Gość: Maggie, *.zen.co.uk
    2013/05/10 12:33:54
    Cudne spotkanie i fantastyczny przepis!
    alohaskarbie
    2013/05/10 18:10:59
    Bardzo fajny pomysł :)
    nashelly
    2013/05/10 21:39:57
    Wygląda przepysznie... I zdjęcie piękne! :)
    niteczka_0
    2013/05/11 22:45:04
    Super blog! A gdzie mozna ogladac hafty???????

    www.emmaja535.blogspot.com/
    Gość: Kasia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2013/05/12 13:22:26
    I stac przy garach cały czas nie trzeba, a tu wszystko w jednym, samo się robi, bomba
    Kasia
    Gość: , *.dynamic.chello.pl
    2013/05/12 18:48:35
    i smacznie wyglada i apetycznie brzmi...
    jolantaszyndlarewicz
    2013/05/13 06:51:27
    Oj tak, przy małych smykach takie potrawy są niezastąpione ..... albo takie, które da się zrobić od razu na 2-3 dni (jak np. pierogi u nas:)) .... ten kurczak wyglada po prostu fantastycznie i wiem, ze któregoś dnia zawita i do mojej kuchni:)
    jolantaszyndlarewicz
    2013/05/13 06:51:39
    Buziaka zasyłam
    chochlikikuchenne
    2013/05/13 10:02:01
    Kurczaczek wyglada smakowicie :D
    Mmm az nabralam smaka na obiadek :P Musze zaprzestac szperania po blogach kulinarnych o tej porze, bo wzmaga to u mnie niesamowity apetyt, a Twoj kurczaczek taaak kusi! :P
    zdzislaw.keks12
    2013/05/20 18:39:22
    Uwielbiam tego kurczaka ;) jest taki pikatny
    jolantaszyndlarewicz
    2014/03/11 20:57:20
    Kurczaka po prowansalsku robiłam już kilkukrotnie, jest pyszny i bardzo aromatyczny:). Buziaki Kochana

    OdpowiedzUsuń