Kiedy ma się małe dzieci, pomysły na
dania jednogarnkowe, które właściwie same się robią, są na wagę złota.
Takie jest to danie. Składniki można przygotować nawet dzień wcześniej, a
potem wystarczy już tylko zająć się podsmażaniem i włożeniem do
piekarnika.
Takiego kurczaka można podać z pieczywem, lub kuskusem, którego przygotowanie również zajmuje tylko chwilkę.
Wirtualnie przy pieczeniu kurczaka po prowansalsku spotkałam się z Malwiną, która wynalazła przepis i Karoliną. Dziewczyny dziękuję za wspólne pichcenie i mam nadzieję na jeszcze :)
Przepis z tej strony, z moimi zmianami.
Składniki (na 4 porcje):
- 3 duże podudzia (ćwiartki) z kurczaka (ok. 1kg)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 60 ml białego wytrawnego wina
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 125 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego) albo nawet wody
- 8 gałązek świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
Podudzia podzielić na dwie części.
Oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą, pieprzem i
przyprawą suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (niekoniecznie).
Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne,
pokroić w paski. Obraną cebulę pokroić w piórka, a czosnek posiekać lub
przecisnąć przez praskę.
Mięso przesmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, przełożyć do naczynia do zapiekania.
Na patelnię z tłuszczem pozostałym po
smażeniu kurczaka wrzucić cebulę z papryką i smażyć przez 3 minuty.
Dodać czosnek i smażyć, mieszając przez kolejną minutę. Wlać wino i
podgrzewać, aż połowa płynu wyparuje. Dodać przecier oraz bulion (lub
wodę). Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Powstałym sosem zalać kurczaka.Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 45 minut.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2013/05/10 11:12:22
Oj tak, takie obiady ratują sytuację. Ja zrobiłam z całej porcji i mam obiad na 3 dni :)
panna_malwinna
2013/05/10 11:27:10
Edytko, dziękuję za tak miłe spotkanie w kuchni. Twój kurczak wygląda fantastycznie!
Gość: Maggie, *.zen.co.uk
2013/05/10 12:33:54
Cudne spotkanie i fantastyczny przepis!
alohaskarbie
2013/05/10 18:10:59
Bardzo fajny pomysł :)
nashelly
2013/05/10 21:39:57
Wygląda przepysznie... I zdjęcie piękne! :)
niteczka_0
2013/05/11 22:45:04
Super blog! A gdzie mozna ogladac hafty???????
www.emmaja535.blogspot.com/
Gość: Kasia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/12 13:22:26
I stac przy garach cały czas nie trzeba, a tu wszystko w jednym, samo się robi, bomba
Kasia
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2013/05/12 18:48:35
i smacznie wyglada i apetycznie brzmi...
jolantaszyndlarewicz
2013/05/13 06:51:27
Oj tak, przy małych smykach takie potrawy są niezastąpione ..... albo takie, które da się zrobić od razu na 2-3 dni (jak np. pierogi u nas:)) .... ten kurczak wyglada po prostu fantastycznie i wiem, ze któregoś dnia zawita i do mojej kuchni:)
jolantaszyndlarewicz
2013/05/13 06:51:39
Buziaka zasyłam
chochlikikuchenne
2013/05/13 10:02:01
Kurczaczek wyglada smakowicie :D
Mmm az nabralam smaka na obiadek :P Musze zaprzestac szperania po blogach kulinarnych o tej porze, bo wzmaga to u mnie niesamowity apetyt, a Twoj kurczaczek taaak kusi! :P
zdzislaw.keks12
2013/05/20 18:39:22
Uwielbiam tego kurczaka ;) jest taki pikatny
jolantaszyndlarewicz
2014/03/11 20:57:20
Kurczaka po prowansalsku robiłam już kilkukrotnie, jest pyszny i bardzo aromatyczny:). Buziaki Kochana