Dopóki jeszcze jest, korzystam z czosnku
niedźwiedziego. A że najbardziej smakuje mi w wypiekach, to właśnie
takie przepisy będą się tutaj pojawiać.
Bułeczki są nieduże, miękkie i bardzo
aromatyczne. Czy muszę wspominać jak pięknie pachniały w czasie
pieczenia i po wyjęciu z piekarnika? Zajadaliśmy się nimi wszyscy, bez
wyjątku. Można je jeść zarówno na ciepło, jak na zimno.
Przepis z blogu Ziołowy zakątek, a oryginał z Pracowni wypieków. Podaję z moimi modyfikacjami.
Składniki (na 10 sztuk):
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki mleka w proszku
- 150 ml ciepłej wody
- 350 g mąki pszennej
- 2 – 3 łyżki otrąb pszennych (u mnie mieszanka różnych)
- 60 g białego kremowego serka
- 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
- łyżeczka soli
- 10 posiekanych liści czosnku niedźwiedziego
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić
wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru, polać
niewielką ilością letniej wody i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Miskę
przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10minut.
Po tym czasie zacząć wyrabianie ciasta, dodając sól, mleko w proszku,
otręby, serek i chrzan oraz pozostałą letnią wodę. Na końcu wsypać
posiekany czosnek niedźwiedzi. Wyrobić na gładkie ciasto (może się
trochę lepić do rąk, ale nie powinno być wodniste). Uformować je w kulę i
położyć w misce. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10
równych części i z każdej uformować niedużą bułeczkę. Ułożyć na blasze
wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i
odstawić do napuszenia na około 30 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 15-20 minut.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2013/05/04 08:02:25
Szkoda, że już go nie mam :(
precelia
2013/05/04 10:42:03
Świetne bułeczki!
chochlikikuchenne
2013/05/04 11:07:35
Idealne na sniadanko :D
Gość: Bon, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/05/04 11:11:42
Wyglądają pysznie!!!
Dużo słońca!
Agata
majanaboxing
2013/05/04 21:46:26
Piękne są te bułeczki! :) Chętnie się poczęstuję jedną. Czosnku niedźwiedziego niestety nie mogę znaleźć. Pozdrowienia :)
Gość: , *.dynamic.chello.pl
2013/05/05 18:07:23
nie ma to jak pyszne swojskie bułeczki!
Gość: mycatcooks, *.wroclaw.mm.pl
2013/05/06 06:57:05
ja ostatnio zaczęłam piec pieczywo, kupne już tak nie smakuje
jolantaszyndlarewicz
2013/05/06 21:30:25
Oj musze w końcu i ja zabrac sie za przerabianie swojego czosnku niedzwiedziego, bo zaraz uschnie:) .... fajne te bułeczki:)