sobota, 4 maja 2013

Otrębowe bułeczki z czosnkiem niedźwiedzim

Dopóki jeszcze jest, korzystam z czosnku niedźwiedziego. A że najbardziej smakuje mi w wypiekach, to właśnie takie przepisy będą się tutaj pojawiać.
Bułeczki są nieduże, miękkie i bardzo aromatyczne. Czy muszę wspominać jak pięknie pachniały w czasie pieczenia i po wyjęciu z piekarnika? Zajadaliśmy się nimi wszyscy, bez wyjątku. Można je jeść zarówno na ciepło, jak na zimno.




Przepis z blogu Ziołowy zakątek, a oryginał z Pracowni wypieków. Podaję z moimi modyfikacjami.

Składniki (na 10 sztuk):
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 150 ml ciepłej wody
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 – 3 łyżki otrąb pszennych (u mnie mieszanka różnych)
  • 60 g białego kremowego serka
  • 2 łyżki chrzanu ze słoiczka
  • łyżeczka soli
  • 10 posiekanych liści czosnku niedźwiedziego

Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru, polać niewielką ilością letniej wody i rozetrzeć palcami tworząc zaczyn. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 10minut. Po tym czasie zacząć wyrabianie ciasta, dodając sól, mleko w proszku, otręby, serek i chrzan oraz pozostałą letnią wodę. Na końcu wsypać posiekany czosnek niedźwiedzi. Wyrobić na gładkie ciasto (może się trochę lepić do rąk, ale nie powinno być wodniste). Uformować je w kulę i położyć w misce. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części i z każdej uformować niedużą bułeczkę. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na około 30 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 15-20 minut.

1 komentarz:


  1. kabamaiga
    2013/05/04 08:02:25
    Szkoda, że już go nie mam :(
    precelia
    2013/05/04 10:42:03
    Świetne bułeczki!
    chochlikikuchenne
    2013/05/04 11:07:35
    Idealne na sniadanko :D
    Gość: Bon, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2013/05/04 11:11:42
    Wyglądają pysznie!!!

    Dużo słońca!

    Agata
    majanaboxing
    2013/05/04 21:46:26
    Piękne są te bułeczki! :) Chętnie się poczęstuję jedną. Czosnku niedźwiedziego niestety nie mogę znaleźć. Pozdrowienia :)
    Gość: , *.dynamic.chello.pl
    2013/05/05 18:07:23
    nie ma to jak pyszne swojskie bułeczki!
    Gość: mycatcooks, *.wroclaw.mm.pl
    2013/05/06 06:57:05
    ja ostatnio zaczęłam piec pieczywo, kupne już tak nie smakuje
    jolantaszyndlarewicz
    2013/05/06 21:30:25
    Oj musze w końcu i ja zabrac sie za przerabianie swojego czosnku niedzwiedziego, bo zaraz uschnie:) .... fajne te bułeczki:)

    OdpowiedzUsuń