Przepis na ciasto drożdżowe idealne na drożdżówki znalazłam na forum cincin.
Za pierwszym razem zrobiłam takie, jak w oryginale - z serem i kształt
też chciałam zachować oryginalny. Niestety nie wyszły mi takie ładne
łódeczki. Ponieważ się nie poddaję, miałam zamiar zrobić te bułki
jeszcze raz. W międzyczasie jednak naszła mnie ochota na bułki z kremem
czekoladowym i właśnie takie zrobiłam. Nie łódki, a okrągłe. Wyszły
idealnie miękkie, puszyste i przepyszne, takie jak chciałam. Nie wiem,
czy wersję z twarogiem jeszcze zrobię, chyba nie. Zostaję przy
czekoladzie.
Składniki (na 14 bułek):
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- szczypta soli
- 250 ml letniego mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru pudru (może być mniej)
- 1 jajko + 1 do posmarowania
na krem:
- 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1/2 małego kubka kwaśnej śmietany
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić
dołek, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru, polać
niewielką ilością letniego mleka i palcami wyrobić zaczyn. Miskę
przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.
Kiedy zaczyn podrośnie dodać resztę
cukru, sól oraz jajko i zacząć miksowanie (lub wyrabianie ręczne). W
czasie wyrabiania stopniowo dolewać olej oraz letnie mleko. Wyrobić
gładkie, elastyczne ciasto. Uformować je w kulę, pozostawić w misce i
ponownie odstawić do wyrośnięcia na około godzinę lub do podwojenia
objętości.
W tym czasie przygotować krem:
czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do garnuszka. Dodać śmietanę. Garnuszek postawić na małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając. Kiedy czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną, krem będzie gotowy. Garnuszek zdjąć z ognia i odstawić krem do ostygnięcia. Od czasu do czasu pomieszać.
czekoladę połamać na kawałki, przełożyć do garnuszka. Dodać śmietanę. Garnuszek postawić na małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając. Kiedy czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną, krem będzie gotowy. Garnuszek zdjąć z ognia i odstawić krem do ostygnięcia. Od czasu do czasu pomieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 14
równych części. Każdą rozpłaszczyć na dłoni, na środek nałożyć porcję
kremu. Zlepić brzegi, uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć na blachach
wyłożonych papierem lub matą do pieczenia. Ponownie przykryć i odstawić
do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 20-30 minut, do zarumienienia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 20-30 minut, do zarumienienia.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2014/01/21 13:59:32
Właśnie burczy mi w brzuchu, a tu takie cuda.
wiosenka27
2014/01/21 14:12:03
Dobra drożdżówka to jest to:)
Gość: olapoproszedokladke, *.play-internet.pl
2014/01/21 17:27:55
świetne, zapisuję ciasto na drożdżówki!
milk_chocolate84
2014/01/21 18:22:32
Jak czekolada.. to ja zawsze jestem chętna ;)
Gość: pollyzeczkia, *.dynamic.chello.pl
2014/01/21 19:56:24
cos dla mojej córki ;))
Gość: marta_ba, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/01/21 22:30:49
zrobiłam :D przepyszne :D
moja modyfikacja - masełko zamiast oleju i czekolada mleczna do środka
POLECAM
Gość: migotka21, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/01/22 17:08:29
O, Alcest byłby taki szczęśliwy...
jolantaszyndlarewicz
2014/01/27 15:46:54
Jak przeczytałam tytuł to pomyślałam, że z nutellą ... a Ty tutaj taki prawdziwy krem zrobiłaś:). Bułeczki wyglądają pysznie ... i uzmysłowiłaś mi jak dawno ja takich drożdżówek nie piekłam:)