poniedziałek, 20 stycznia 2014

Ciasto kukurydziano-kawowe z kremem budyniowym

Propozycja dla osób na diecie bezglutenowej, chociaż nie tylko. W naszym domu nikt glutenu nie musi unikać, a ciasto wszystkim smakowało (oprócz młodszego synka oczywiście, bo on na ciasta z dodatkiem kawy jest stanowczo za mały).
Ciasto upiekłam z mąki kukurydzianej. I tak jak wypieki z kaszą kukurydzianą nam niezbyt smakują, tak tutaj kukurydziana mąka nam nie przeszkadzała. Takim ciastem można z powodzeniem poczęstować gości, bo nie dość, że dobrze smakuje, to i dobrze wygląda. Dodatkowo jest bardzo proste do zrobienia, a składniki ciasta wystarczy wymieszać łyżką.

ciasto kukurydziano-kawowe z kremem budyniowym

Przepis z magazynu "Sól i Pieprz" nr 6/2012 podaję z moimi zmianami.

Składniki (na formę o wymiarach spodu 20x20 cm):
na ciasto:
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g cukru pudru
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 90 ml oleju
  • 2 jajka
na krem:
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego
  • 300 ml mleka
  • 60 g miękkiego masła
dodatkowo:
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 kostki gorzkiej czekolady

Przygotować ciasto:
w dużej misce wymieszać mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, cukier i kawę. W drugiej misce roztrzepać jajka z olejem.Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia formy. Wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 25-30 minut.
Ciasto wyjąć i ostudzić.

Przygotować krem:
budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu, ale w 300 ml mleka. Przykryć i zostawić do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając.
W misce zmiksować masło na puch, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce budyniu.

Ostudzone ciasto posmarować powidłami, a na wierzch wyłożyć krem. Wyrównać wierzch, posypać startą czekoladą. Włożyć do lodówki i schłodzić (najlepiej przez całą noc).

1 komentarz:


  1. milk_chocolate84
    2014/01/20 16:44:05
    apetycznie wygląda :)
    Gość: pollyzeczkia, *.dynamic.chello.pl
    2014/01/20 18:29:24
    strasznie mnie kusisz...wspaniałe!!!
    kabamaiga
    2014/01/20 22:00:01
    Nie wykorzystywałam jeszcze mąki kukurydzianej do wypieków, ale może kiedyś?
    jolantaszyndlarewicz
    2014/01/27 15:45:02
    Wygląda naprawdę elegancko:) .... a to ciasto upiekła moja koleżanka, której Mąz jest na diecie bezglutenowej. bardzo im smakowało:) buziaczki

    OdpowiedzUsuń