Propozycja dla osób na diecie
bezglutenowej, chociaż nie tylko. W naszym domu nikt glutenu nie musi
unikać, a ciasto wszystkim smakowało (oprócz młodszego synka oczywiście,
bo on na ciasta z dodatkiem kawy jest stanowczo za mały).
Ciasto upiekłam z mąki kukurydzianej. I
tak jak wypieki z kaszą kukurydzianą nam niezbyt smakują, tak tutaj
kukurydziana mąka nam nie przeszkadzała. Takim ciastem można z
powodzeniem poczęstować gości, bo nie dość, że dobrze smakuje, to i
dobrze wygląda. Dodatkowo jest bardzo proste do zrobienia, a składniki
ciasta wystarczy wymieszać łyżką.
Przepis z magazynu "Sól i Pieprz" nr 6/2012 podaję z moimi zmianami.
Składniki (na formę o wymiarach spodu 20x20 cm):
na ciasto:
- 150 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g cukru pudru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 90 ml oleju
- 2 jajka
na krem:
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego
- 300 ml mleka
- 60 g miękkiego masła
dodatkowo:
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 3 kostki gorzkiej czekolady
Przygotować ciasto:
w dużej misce wymieszać mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, cukier i kawę. W drugiej misce roztrzepać jajka z olejem.Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką do połączenia składników.
w dużej misce wymieszać mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, cukier i kawę. W drugiej misce roztrzepać jajka z olejem.Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać łyżką do połączenia składników.
Tak przygotowane ciasto przełożyć do
wyłożonej natłuszczonym papierem do pieczenia formy. Wyrównać wierzch.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 25-30 minut.
Ciasto wyjąć i ostudzić.
Przygotować krem:
budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu, ale w 300 ml mleka. Przykryć i zostawić do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając.
W misce zmiksować masło na puch, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce budyniu.
budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu, ale w 300 ml mleka. Przykryć i zostawić do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając.
W misce zmiksować masło na puch, zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce budyniu.
Ostudzone ciasto posmarować powidłami, a
na wierzch wyłożyć krem. Wyrównać wierzch, posypać startą czekoladą.
Włożyć do lodówki i schłodzić (najlepiej przez całą noc).
OdpowiedzUsuńmilk_chocolate84
2014/01/20 16:44:05
apetycznie wygląda :)
Gość: pollyzeczkia, *.dynamic.chello.pl
2014/01/20 18:29:24
strasznie mnie kusisz...wspaniałe!!!
kabamaiga
2014/01/20 22:00:01
Nie wykorzystywałam jeszcze mąki kukurydzianej do wypieków, ale może kiedyś?
jolantaszyndlarewicz
2014/01/27 15:45:02
Wygląda naprawdę elegancko:) .... a to ciasto upiekła moja koleżanka, której Mąz jest na diecie bezglutenowej. bardzo im smakowało:) buziaczki