Przyprawę zrobiłam przed świętami, kiedy
wszyscy piekący pierniki z takich przypraw korzystali, ale i teraz ten
przepis może się przydać, bo pieniki i pierniczki nie tylko w Boże
Narodzenie się zjada. Zwłaszcza, jeśli lubi się korzenne smaki.
Swoją przyprawę zrobiłam w blenderze, ale jednak nie polecam tej metody. Lepiej przyprawy zmielić w młynku do kawy.
Przy dodawaniu takiej domowej przyprawy
piernikowej do wypieków należy pamiętać, żeby dać jej mniej niż jest to
zaznaczone w przepisie, bo ta przyprawa jest znacznie bardziej
intensywna niż kupiona w sklepie. Pierwsze pierniczki upieczone z
przyprawą do piernika dodaną w ilości podanej w przepisie wyszły wręcz
pikantne. Nam dorosłym smakowały, ale dla dzieci, zwłaszcza małych się
nie nadawały.
Skorzystałam z przepisu Karoliny, ale nie dodałam nasion kopru włoskiego i zielonego pieprzu i bez tych składników przepis podaję.
Składniki:
- 50 g kory cynamonu
- 1 cała gałka muszkatołowa
- 10 strączków zielonego kardamonu
- 1 łyżeczka całych goździków
- 2 gwiazdy anyżu
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki pieprzu białego
- 1/2 łyżeczki pieprzu różowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 30 g mielonego imbiru
Wszystkie składniki poza imbirem
podprażyć na suchej patelni na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż
zacznie się unosić piękny zapach.
Korę cynamonu i gałkę muszkatołową przełożyć do moździerza i rozbić na mniejsze kawałki.
Gwiazdki anyżu lekko rozbić w moździerzu i wyjąć ziarenka. Tak samo rozbić ziarna kardamonu i wyjąć ziarenka.
Uprażone przyprawy mielić partiami w młynku lub blenderze.
Każdą partię przesiewać, a nie zmielone kawałki ponownie włożyć do młynka razem z następną partią przypraw. Wszystkie zmielone dobrze przyprawy połączyć z mielonym imbirem.
Każdą partię przesiewać, a nie zmielone kawałki ponownie włożyć do młynka razem z następną partią przypraw. Wszystkie zmielone dobrze przyprawy połączyć z mielonym imbirem.
Przechowywać w szczelnie zamykanym słoiczku.
OdpowiedzUsuńluckatwarz
2014/01/02 11:30:38
Fajny zestaw a co powiesz na ten www.akademiawitalnosci.pl/swiateczne-pierniczki-przeciwzmarszczkowe-domowa-przyprawa/
Pozdrawiam noworocznie
kabamaiga
2014/01/02 17:22:11
Edytko a to drugie jakie cudne. Rewelacja.
majanaboxing
2014/01/02 22:04:23
Ja też korzystam z domowej. Najlepsza. :)
abbra
2014/01/03 06:44:56
Nigdy jeszcze nie robiłam przyprawy piernikowej - na razie z zazdrością zaglądam na blogi i podziwiam ;) Ale może kiedyś sama ją przygotuję ... :)
Gość: Tissot, *.dynamic.chello.pl
2014/01/03 12:02:55
Jest czasochłonna, ale naprawdę warto
Gość: napiecyku, 91.222.24.*
2014/01/03 17:55:43
Ta przyprawa musi mieć niesamowity zapach, zapewne do ciasta wystarczy odrobina:)
jolantaszyndlarewicz
2014/01/13 15:39:54
Taka przyprawa jeszcze przede mną:) . Pierniki z nią musza smakowac genialnie:) buziaki