wtorek, 7 stycznia 2014

Kokosowy placek z dżemem pomarańczowym

Do zrobienia masy owocowej użyłam dżemu pomarańczowego, ale wiem, że jest raczej trudno dostępny, więc jeśli nie macie możliwości jego zakupienia, możecie zastąpić go dżemem morelowym.

kokosowy placek z dżemem pomarańczowym

Składniki (na formę o wymiarach 24x28 cm)
na ciasto ucierane:
  • 240 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 185 g cukru pudru
  • 5 jajek
  • 50 ml zimnej wody
  • 100 ml oleju
na krem owocowy:
  • 200 g okrągłych biszkoptów
  • 250 g dżemu pomarańczowego (lub morelowego)
  • 50 ml rumu
  • 50 ml mleka
na krem kokosowy:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 40 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 200 g masła
ponadto:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła

Przygotować ciasto ucierane:
jajka ubić z cukrem i zimną wodą. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na przemian z olejem. Ciasto przelać do formy natłuszczonej i obsypanej mąką lub bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 30 minut.
Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika zostawić na 15 minut w formie, a potem wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

Przygotować masę owocową:
biszkopty zmielić, wymieszać z dżemem, rumem i przegotowanym mlekiem. Masą posmarować ostudzone ciasto.

Przygotować masę kokosową:
mleko zagotować z cukrem, wsypać wiórki kokosowe, chwilę podgrzewać mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pokrojone masło i mieszać, aż masło się rozpuści. Lekko przestudzić, a następnie rozsmarować na warstwie owocowej.

Czekoladę połamać na kawałki i stopić razem z masłem. Lekko przestudzić i zrobić paski na cieście. Odstawić do zastygnięcia wszystkich mas, najlepiej do lodówki.

1 komentarz:


  1. izaa_a
    2014/01/07 09:47:30
    wygląda pyszniutko ;)
    jolantaszyndlarewicz
    2014/01/13 15:40:57
    Mniam, mniam ... smakowite ciasto:)

    OdpowiedzUsuń