Do zrobienia masy owocowej użyłam dżemu
pomarańczowego, ale wiem, że jest raczej trudno dostępny, więc jeśli nie
macie możliwości jego zakupienia, możecie zastąpić go dżemem morelowym.
Składniki (na formę o wymiarach 24x28 cm)
na ciasto ucierane:
- 240 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 185 g cukru pudru
- 5 jajek
- 50 ml zimnej wody
- 100 ml oleju
na krem owocowy:
- 200 g okrągłych biszkoptów
- 250 g dżemu pomarańczowego (lub morelowego)
- 50 ml rumu
- 50 ml mleka
na krem kokosowy:
- 200 g wiórków kokosowych
- 40 ml mleka
- 50 g cukru
- 200 g masła
ponadto:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka masła
Przygotować ciasto ucierane:
jajka ubić z cukrem i zimną wodą. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na przemian z olejem. Ciasto przelać do formy natłuszczonej i obsypanej mąką lub bułką tartą.
jajka ubić z cukrem i zimną wodą. Nie przerywając miksowania stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia na przemian z olejem. Ciasto przelać do formy natłuszczonej i obsypanej mąką lub bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 30 minut.
Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika zostawić na 15 minut w formie, a potem wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
Upieczone ciasto po wyjęciu z piekarnika zostawić na 15 minut w formie, a potem wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
Przygotować masę owocową:
biszkopty zmielić, wymieszać z dżemem, rumem i przegotowanym mlekiem. Masą posmarować ostudzone ciasto.
biszkopty zmielić, wymieszać z dżemem, rumem i przegotowanym mlekiem. Masą posmarować ostudzone ciasto.
Przygotować masę kokosową:
mleko zagotować z cukrem, wsypać wiórki kokosowe, chwilę podgrzewać mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pokrojone masło i mieszać, aż masło się rozpuści. Lekko przestudzić, a następnie rozsmarować na warstwie owocowej.
mleko zagotować z cukrem, wsypać wiórki kokosowe, chwilę podgrzewać mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pokrojone masło i mieszać, aż masło się rozpuści. Lekko przestudzić, a następnie rozsmarować na warstwie owocowej.
Czekoladę połamać na kawałki i stopić
razem z masłem. Lekko przestudzić i zrobić paski na cieście. Odstawić do
zastygnięcia wszystkich mas, najlepiej do lodówki.
OdpowiedzUsuńizaa_a
2014/01/07 09:47:30
wygląda pyszniutko ;)
jolantaszyndlarewicz
2014/01/13 15:40:57
Mniam, mniam ... smakowite ciasto:)