środa, 15 stycznia 2014

Dwukolorowe ciasteczka kruche

Niby proste, kruche ciasteczka, ale wymagają trochę pracy i czasu. Dzieciom bardzo się podobały, bo są kolorowe, ale zaraz po upieczeniu były za twarde dla naszego prawie dwulatka. Dopiero kiedy poleżały kilka dni w zamkniętym pudełku i zmiękły, małe ząbki dały sobie z nimi radę. Można je długo przechowywać.

dwukolorowe ciasteczka kruche

Przepis z wydania specjalnego miesięcznika "Dobre Rady" nr 3/2008.

Składniki (na około 60 sztuk):
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżki cukru z wanilią - z tego przepisu
  • 200 g zimnego masła
  • 2 łyżki ciemnego kakao
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, wbić do niego jajko. Dodać szczyptę soli, posypać cukrem pudrem i waniliowym. Dodać pokrojone masło i energicznie zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Do jednej dodać kakao i ewentualnie łyżkę mleka, a następnie zagnieść ciemne ciasto. Obydwie części (jasną i ciemną) podzielić jeszcze na dwie części i uformować kule. Owinąć folią i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
Na posypanej mąką stolnicy uformować z ciasta wałki o średnicy około 2 cm. Jasne ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm. Kłaść na nim wałki ciemnego ciasta i zawijać. Kiedy cały wałek ciemnego ciasta będzie owinięty jasnym ciastem, resztę jasnego ciasta, a otrzymany wałek poturlać, żeby ciasto się połączyło. Każdy tak otrzymany wałek ciasta ponownie owinąć folią i znów włożyć do lodówki na około 1-2 godziny.
Po tym czasie rulony z ciasta pokroić na plasterki o grubości około 0,5 cm. Otrzymane w ten sposób ciasteczka ułożyć na wyłożonych papierem lub matą do pieczenia blachach.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C  (z termoobiegiem 180 st.C) przez 10-12 minut.

1 komentarz:


  1. iwka2195
    2014/01/15 16:14:27
    takie są najlepsze!!
    j.julia
    2014/01/15 17:40:32
    Świetnie wyglądają:). Skojarzyły mi się.... z psimi ciasteczkami mojego zwierza:D
    redhead93
    2014/01/15 18:56:42
    Świetny pomysł. Do schrupania :)
    wiosenka27
    2014/01/15 21:48:22
    Już z wyglądu są bardzo ciekawe:)
    milk_chocolate84
    2014/01/16 18:39:56
    najlepsze do wypełnienia słoiczka na ciasteczka.. i ciągłe podkradanie do kawki ;)
    Gość: , *.dynamic.chello.pl
    2014/01/16 20:00:17
    piekne i wygladaja na smaczne
    jolantaszyndlarewicz
    2014/01/19 17:05:46
    ale sliczne:) bardzo ciekawie się je robi:) buziaki

    OdpowiedzUsuń