Postanowiłam sobie, że będę jeść więcej
sałatek. Na początek taka, w której znajduje się wszystko co lubię:
suszone pomidory, chorizo i feta. Można ją podać zarówno na ciepło, jak i
na zimno. Dlatego doskonale sprawdzi się zimą. Dodatkowo przez to, że
zawiera chorizo, jest pikantna, więc i rozgrzewająca. Nie trzeba jej
już doprawiać ani solą ani pieprzem.
Przepis z blogu Dodista.
Składniki (na 4 porcje):
- 2 puszki białej fasoli
- 10-12 suszonych pomidorów z oleju
- 140 g kiełbasy chorizo
- 2-3 ząbki czosnku
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1/2 czerwonej cebuli (zastąpiłam zwykłą)
- kawałek sera feta
Suszone pomidory pokroić w paski, chorizo w półplasterki, czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju ze
słoiczka z pomidorami, wrzucić chorizo i czosnek, chwilę razem smażyć.
Następnie dodać opłukaną wodą i osączoną fasolę oraz pomidory i natkę.
podgrzewać mieszając, aż fasola będzie ciepła. Dosypać cebulę,
wymieszać. Przed podaniem posypać pokrojoną w kostkę fetą.
Podawać na ciepło lub na zimno z dodatkiem pieczywa.
OdpowiedzUsuńGość: Ada, *.ssp.dialog.net.pl
2014/01/17 12:05:56
Moje ulubione składniki, chętnie bym spróbowała...:)
Gość: pollyzeczkia, *.dynamic.chello.pl
2014/01/18 17:57:08
Kuszaca !! Musze koniecznie sobie zrobić :)
Gość: mariola, *.mmj.pl
2014/01/18 22:18:24
Pyszne danie jednogarnkowe,często kupuję w Lidlu chorizo i chyba teraz się skuszę na tą pysznośc.
jolantaszyndlarewicz
2014/01/19 17:23:54
Bardzo apetyczna sałatka .... może dzięki niej udałoby mi się bardziej do fasoli przekonać:)
Gość: Kurczak, *.play-internet.pl
2016/08/11 14:47:40
Świetny przepis, zostaje trochę farszu ale sam też jest pyszny