Miękkie, puszyste i lekkie drożdżówki z
truskawkami kruszonką to obowiązkowy w naszym domu wypiek o tej porze
roku. Tym razem polałam je jeszcze lukrem. Z nim wyglądają jeszcze
bardziej uroczo i zachęcająco. Nasze dzieci bardzo chętnie po takie
bułki sięgają, chociaż Młodszy na razie i tak woli zjeść same
truskawki, bez dodatków.
Przepis z blogu Z miłości do słodkości...
Składniki (na 12 bułek)
na ciasto drożdżowe:
- 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej
- 25g świeżych drożdży
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko(roztrzepane)
- 60g masła(stopionego i przestudzonego)
- szczypta soli
- 250 g świeżych truskawek
na kruszonkę:
- 125g mąki pszennej
- 60g drobnego cukru
- 60g zimnego masła lub margaryny
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć do
niego drożdże, posypać cukrem i zalać letnią wodą. Wymieszać trzonkiem
łyżki tak, żeby zaczyn pozostał w zagłębieniu. Miskę przykryć czystą
ściereczką i odstawić na około 10 minut.
Następnie dodać jajko oraz masło. Zagnieść gładkie, elastyczne
ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w
ciepłe miejsce.
Po godzinie uderzyć pięścią w ciasto,
odrywać małe kawałeczki, formować kulki i lekko spłaszczać. Ułożyć na
blasze wyłożonej papierem lub matą do pieczenia. Przykryć i odstawić na
10 minut..Następnie dnem szklanki, mniejszej od bułek, docisnąć środek
drożdżówek, tak, by powstało nam małe wgłębienie do nałożenia nadzienia.
Truskawki umyć pokroić w kosteczkę. Na każdym placuszku układać około czubatej łyżki pokrojonych owoców.
Przygotować kruszonkę:
mąkę przesiać, dodać cukier oraz posiekane masło, zagnieść palcami. Na każdą drożdżówkę nałożyć dużą porcję kruszonki.
mąkę przesiać, dodać cukier oraz posiekane masło, zagnieść palcami. Na każdą drożdżówkę nałożyć dużą porcję kruszonki.
Piec ok. 18-20 min w piekarniku nagrzanym do 190-200 st.C.
Ostudzić i polać lukrem przygotowanym z 3/4 szklanki cukru pudru i 3 łyżek gorącej wody. Odstawić do zastygnięcia.
Ostudzić i polać lukrem przygotowanym z 3/4 szklanki cukru pudru i 3 łyżek gorącej wody. Odstawić do zastygnięcia.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2014/06/05 14:48:01
Robiłam wczoraj (z troszkę innego przepisu) i dzisiaj w pracy zjadłam jedną :)
Gość: Życie z apetytem, *.play-internet.pl
2014/06/05 18:54:45
Piękne wyszły te drożdżówki, aż ślinka cieknie :)
Gość: Ania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/06/22 15:56:08
czy z tego przepisu da się upiec ciasto z owocami?
edyta_rosner
2014/06/23 11:12:02
Aniu jeśli chcesz upiec ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką to polecam ten przepis, tylko rabarbar zamień na truskawki:
przystole.blox.pl/2008/05/Ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem.html
Możesz też upiec ciasto z tego przepisu na drożdżówki, ale wtedy truskawki przekrój najwyżej na połówki, nie na małe kawałki, a mniejsze zostaw w całości.
Gość: silasmaku, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/07/03 09:20:06
Przepysznie!! :)