W drodze z pracy mąż kupił cztery
kilogramy truskawek. Ponieważ w spiżarni znalazłam torebkę cukru
żelującego kupionego w zapomnianym już celu, część truskawek
postanowiłam przeznaczyć na dżem. Do truskawek dodałam kiwi, które
ostatecznie w smaku nie jest wyczuwalne, bo w składzie jednak przeważają
truskawki, ale ciemne ziarenka ładnie w dżemie wyglądają. Gotowy dżem
jest bardzo słodki.
Składniki (na ok. 4 słoiki o poj. 450 g):
- 750 g truskawek umytych, osuszonych i oczyszczonych z szypułek
- 3 kiwi (ok. 250 g po obraniu)
- 1 kg cukru żelującego 1:1
Truskawki pokroić na małe kawałki. Kiwi obrać ze skórki, pokroić i zmiksować.
Owoce umieścić w garnku, zasypać cukrem, wymieszać, przykryć i odstawić na 2-3 godziny. Po tym czasie doprowadzić do wrzenia i gotować mieszając od czasu do czasu przez 4 minuty.
Gorący dżem nałożyć do wyparzonych
słoików, dobrze zakręcić i odstawić do ostygnięcia do góry dnem. Jeśli
dżem ma być przechowywany dłużej, dobrze będzie go zapasteryzować przez
15-20 minut.
OdpowiedzUsuńpieczarka_mysia
2014/06/04 08:54:19
takie domowe dzemy lubie najbardziej :)
pieczarka_mysia
2014/06/04 08:54:38
takie domowe dzemy lubie najbardziej :)
kabamaiga
2014/06/04 14:08:14
Ciekawi mnie to połączenie. A co do zdjęcia, to już Ci mówiłam, że rewelacja.
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/06/04 14:31:52
Domowe najlepsze :-)