Mięso upieczone w ten sposób można podać
na ciepło do obiadu, lub na zimno jako wędlinę do kanapek. Ja upiekłam
ją z przeznaczeniem właśnie do kanapek. Mięso po upieczeniu jest miękkie
i nie przesuszone, chociaż przy krojeniu na zbyt cienkie plasterki
nieco się kruszy, ale domowa drobiowa wędlina już tak ma. Pomimo sporej
ilości papryki i pieprzu mięso nie jest zbyt pikantne, więc mogą je jeść
także dzieci. Większość ostrości zostaje w sosie, który powstaje
podczas pieczenia.
Inspirowałam się przepisem znalezionym w Alchemii Kuchni, ale ponieważ miałam duży filet to zwiększyłam ilość przypraw i nie dodałam mięty, bo bałam się, że mięso będzie zbyt ziołowe i dzieci nie będą chciały go jeść.
Inspirowałam się przepisem znalezionym w Alchemii Kuchni, ale ponieważ miałam duży filet to zwiększyłam ilość przypraw i nie dodałam mięty, bo bałam się, że mięso będzie zbyt ziołowe i dzieci nie będą chciały go jeść.
Składniki:
- filet z indyka (ok. 1 kg)
- 8 łyżek soku z cytryny
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 2,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki mielonej
- 3-4 łyżeczki majeranku
- 3/4 kostki masła
Mięso umyć i osuszyć.
W misce wymieszać sok z cytryny, sól, pieprz, paprykę i majeranek. Włożyć mięso, natrzeć z każdej strony. Można je teraz odstawić na około 2 godziny do zamarynowania, ale można też piec od razu. Swoje mięso owinęłam dodatkowo bawełnianą nicią, żeby polędwiczka dobrze się trzymała.
Mięso w przyprawach włożyć do rękawa do
pieczenia, na wierzchu ułożyć pokrojone w plastry masło. Rękaw zamknąć,
nakłuć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C.
Piec przez 60-70 minut.
Piec przez 60-70 minut.
OdpowiedzUsuńwedith
2014/06/06 10:25:35
Aż głodna się zrobiłam, takę kanapeczkę z takim aromatycznym mięskiem chętnie bym zjadła :)
Gość: Kasia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/06/06 11:01:25
rozumiem że masło wymieszać z przyprawami i nim natrzeć filet?
edyta_rosner
2014/06/06 11:53:10
Kasiu nie, masło, jak napisałam trzeba pokroić w plastry i ułożyć na mięsie (wysmarowanym wcześniej przyprawami z sokiem cytrynowym) tuż przed pieczeniem, już w rękawie do pieczenia.
kabamaiga
2014/06/06 20:23:44
Muszę spróbować
kabamaiga
2014/06/06 20:24:44
Muszę spróbować
wiosenka27
2014/06/06 20:32:55
Czuć maślany smak?
Gość: , *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2014/12/27 10:23:34
Pychotka
Gość: , *.ssp.dialog.net.pl
2015/12/20 21:52:42
palce lizać
ewa-r
2016/01/14 13:52:46
Upiekłam wczoraj, dziś spróbowałam - pycha :)