Kruche ciasto wypełnione kremowym
serowo-śmietanowym farszem z dodatkiem porów i chrupiącego boczku. Do
tego posiekane zioła prosto z ogrodu i sycący obiad gotowy.
Składniki
na ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 75 g zimnego masła
na farsz:
- 2 pory
- 75 g chudego wędzonego boczku
- 50 g sera z niebieską pleśnią
- 50 g cheddara
- 50 g sera Aldamer (można zastąpić goudą)
- 50 g fety pokrojonej
- 1 kulka (100 g) mozzarelli
- 4 listki szałwii, czosnek naciowy, natka pietruszki (zioła można zastąpić listkami bazylii)
- 4 jajka
- 400 g śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sól i pieprz
Przygotować ciasto:
na blat wysypać mąkę, dodać pokrojone masło, rozgnieść palcami. Dodać żółtko oraz sól i szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować je w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut.
na blat wysypać mąkę, dodać pokrojone masło, rozgnieść palcami. Dodać żółtko oraz sól i szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować je w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Kiedy ciasto się chłodzi przygotować farsz:
pory oczyścić z zewnętrznych liści, umyć, osuszyć, pokroić na plastry grubości około 0,5 cm. Włożyć je do wrzącej, osolonej wody i blanszować przez 1 minutę. Wyjąć na sitko, przelać zimną wodą, zostawić do odcedzenia. Boczek pokroić w paski, sery w kostkę.
pory oczyścić z zewnętrznych liści, umyć, osuszyć, pokroić na plastry grubości około 0,5 cm. Włożyć je do wrzącej, osolonej wody i blanszować przez 1 minutę. Wyjąć na sitko, przelać zimną wodą, zostawić do odcedzenia. Boczek pokroić w paski, sery w kostkę.
W misce roztrzepać jajka ze śmietanami,
dodać ostudzone pory, boczek i sery. Wsypać posiekane zioła, doprawić
pieprzem i solą (z solą należy uważać, bo boczek i sery są słone).
Wymieszać.
Formę do pieczenia tarty o średnicy 26
cm natłuścić, wylepić ciastem formując wysokie brzegi. Wlać farsz.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez około 40-50
minut, aż wierzch farszu się zetnie. Po upieczeniu odstawić kisz na
kilka minut, żeby środek nieco ostygł i lepiej się kroił, gorący zaraz
po upieczeniu będzie się rozpadał.
OdpowiedzUsuńkabamaiga
2014/06/24 22:41:14
Boski obiad.