Kupiłam kostkę sera na kluski leniwe dla
dzieci, ale nie miały na nie ochoty, ja akurat też. Pozostało mi więc
znalezienie sposobu na jego wykorzystanie w czymś innym. Wybór padł na
ciasto, które pokazała Arabeska. Akurat miałam też w lodówce truskawki.
Ciasto udało się wspaniale. Puszyste,
nie suche i bez wyrabiania. Co najbardziej mnie cieszy, to bardzo
smakowało dzieciom. Nawet Starszak, który za ciastami z owocami nie
przepada, tak samo jak za truskawkami (chyba przerobię je na lody),
zjadł trzy kawałki na raz. Dlatego tym bardziej serdecznie Wam to ciasto
polecam, zwłaszcza, że zamiast truskawek można dodać inne owoce
sezonowe.
Składniki (na blachę o wymiarach 40x25 cm)
na ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka letniego mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
na masę serową:
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
na kruszonkę:
- 150 g mąki pszennej
- 70 g masła
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
pozatym:
- 500-600 g truskawek (lub innych owoców sezonowych)
Do dużej miski wkruszyć drożdże, posypać
cukrem, dodać roztrzepane jajka, letnie mleko i olej. NIE MIESZAĆ!
Miskę przykryć ściereczką i odstawić na co najmniej 4 godziny w ciepłe
miejsce lub na całą noc w chłodniejsze miejsce (np. do spiżarni).
Następnie dodać mąkę i wymieszać łyżką lub łopatką. Gotowe ciasto przełożyć do natłuszczonej blachy.
Przygotować masę serową:
twaróg zmiksować z jajkiem, cukrem i ekstraktem z wanilii, rozsmarować na cieście.
twaróg zmiksować z jajkiem, cukrem i ekstraktem z wanilii, rozsmarować na cieście.
Na serze ułożyć oczyszczone z szypułek
truskawki (mniejsze można dać w całości, większe pokroić). Owoce posypać
kruszonką zagniecioną z podanych składników.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 40-50 minut.
OdpowiedzUsuńmajazteca
2014/06/30 12:06:05
Swietny przepis! Juz sobie zapisalam i chtenie je upieke :)
Pozdrowienia.
majazteca
2014/06/30 12:11:46
Mam pytanie: jak duza ma byc forma?
edyta_rosner
2014/06/30 12:16:29
Ojej, zapomniałam dopisać. Wymiary blachy to 40x25 cm :)
kabamaiga
2014/06/30 13:22:54
A jednak :) Świetnie wygląda. Pozdrawiam już wakacyjnie :)
a.l.e.x.m
2014/06/30 13:35:05
koniecznie do wypróbowania :)
Gość: Milena, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/06/30 15:19:05
Jak ja uwielbiam drożdżowe ciacha! :) Wygląda naprawdę wspaniale!
Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
teenkitchen-blog.blogspot.com
redhead93
2014/06/30 20:13:12
Pysznie wygląda! :)
majanaboxing
2014/06/30 22:54:08
Bardzo dobre jest to ciasto. Pięknie u Ciebie wygląda. :)
Pozdrawiam :)
Gość: ursa, *.telkomadsl.co.za
2014/07/01 09:04:37
Edyto, tak prosto i zwyczajnie wygląda to ciasto. Patrzę na zdjęcie i... głupio to zabrzmi, bo jak patrząc na fotkę można mieć wrażenia nie tylko li czysto esteyczne .... ale emocjonalne. Ja czuję spokój, zadowolenie, ciepło, radość. Mam wrażenie jak bym była w domu u mamy. Zdjęcie jest takie i......aż takie... skromne, ale przez to piękne. Udało Ci się niezmiernie przywołać nim moje wspomnienia, dzięki.
pozdrawiam, Ursa z Kapsztadu.
p.s. podglądam twego bloga już kilka lat, pocztą internetową mam newsletter, więc jestem u Ciebie od 4 lat, a dopiero dziś się pokusiłam na słowa. przed 15 minutami notka się pokazała i jakoś miło mi się zrobiło patrząc, to szkoda by było nie powiedzieć Ci o tym.
Gość: Sisi, *.upc-f.chello.nl
2014/08/30 09:32:15
Czy olej mozna zastąpić stopionym masłem?
edyta_rosner
2014/08/30 09:38:09
Sisi raczej pozostałabym przy oleju. Nigdzie nie znalazłam wersji z masłem, w każdym przepisie na ciasto drożdżowe bez wyrabiania jest olej.
Gość: Sisi, *.upc-f.chello.nl
2014/08/30 10:00:24
Dziękuje. Dziś zabieram się za pieczenie tego ciasta. Kocham piec i na sam widok ślinka leci ;)
Gość: , *.as13285.net
2015/03/31 12:40:35
A jaka miare pani stosuje? Ile to szklanka mleka w pani przepis
edysia79
2015/03/31 13:04:12
1 szklanka to 250 ml.
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/04/17 18:54:25
piekę to ciasto, wersja są bardzo różne, ale zawsze się udaje ten przepis jest bardzo ciekawy spróbuję upiec ciasto według tego przepisu.
Życzę podobnych pomysłów. Zdzisia z Lądka Zdroju
Gość: lena, *.dynamic.gprs.plus.pl
2015/06/19 17:29:12
witam ,czy mąkę do ciasta trzeba przesiać? Proszę o szybką odpowiedź , pozdrawiam:)
edyta_rosner
2015/06/19 17:45:35
Lena mąkę można przesiać, ale nie trzeba. Ja tego nie robię w przypadku ciast bez wyrabiania bo czy przesieję czy nie, ciasto wychodzi tak samo puszyste ;)