Chyba nie znam nikogo, kto nie lubiłby murzynka. Na blogu Doroty
znalazłam sposób na jego zdrowszą wersję, bo wzbogaconą kaszą jaglaną.
Ciasto ciekawie wygląda z jasnymi kropeczkami, a dodatek truskawek
jeszcze bardziej zachęca do sięgnięcia po kawałek. Zwłaszcza dzieci.
Składniki (na formę o wymiarach 28x24 cm):
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 jajka
- 1 łyżka octu
- 1/3 szklanki wody lub mleka
- 250 g truskawek
Białka jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli. Zmniejszyć obroty miksera i dodać cukier. Następnie dodać po jednym żółtka, zmiksować na puszystą masę. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać łyżką. Na końcu dodać kaszę jaglaną i również delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem
do pieczenia formy. Na wierzchu ułożyć truskawki (większe można
przekroić na pół, mniejsze można dać w całości).
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez około 50-60 minut.
Po ostudzeniu przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
Po ostudzeniu przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.
OdpowiedzUsuńa.l.e.x.m
2014/06/17 15:00:29
na pewno pyszne i te truskaweczki :) :) kiedyś robiłam brownie i sernik z kaszą jaglaną i świetnie to smakuje :)
gin86
2014/06/17 16:39:52
Wygląda świetnie :)
wedith
2014/06/17 21:06:06
Musze w końcu zrobić\spróbować ciasto z kasza jaglaną. To wygląda bardzo smakowicie!
kabamaiga
2014/06/17 23:01:59
A jaki musi być dobry z malinami.